Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Михаил Соколов - специалист
Става въпрос за 3 кварцови реотана по 1000 вата всеки,работещи на 220 волта.Дължината им е 78 см ако има значение.Първия ми въпрос е колко ампера ток преминава през всеки.По моите прости сметки 4-5 А,но ми се струва че бъркам.Искам да мога да пускам всеки реотан по отделно с копче и да сложа един регулеруем таймер да ги изключва.Как може да се реализира тази схема и каква трябва да е дебелината на свързващите кабели (около 5 метра ).Повечето таймери които разгледах управляват до 3 А ток,което означава че може би ще трява да се намеси и контактор,не съм хич сигурен и за това мисля да попитам по-добре.
vk - специалист
Кликни на картинката и вземи някакво подобно ключе.
Изображение
moimoimoi - майстор
тия ключета са кофти-но за 1 киловат ще държат,на бойлера си имам такъв ключ и съм сложил контактор,реално през ключа минава само тока на бобината на контактора и пак трудно изкара 5 години
ако искаш качество и вечност си вземи бойлерен ключ на легранд с кутия,към 18 лева са
тока на 1 киловат е 4-5 ампера
що си мисля че повечето таймери са до 3 киловата а не за 3 ампера,имам предвит таймери дето се включват в контакта и в тях се включва щепсела на консуматора
fox_vt - майстор
Три релета за 220 волта и поне 5А ток препоръчително е даже 10А да са.Таймера който си гледал ще го вържеш към управлението на трите релета едновременно като релетата са паралелно-това ако искаш всчки реотани да гаснат едновременно,ако искаш отделно трябва три регулатора да имаш и всеки към релето си.Кабелите ако всеки реотан е отделно 1-1,5кв/мм.
darken_nz - специалист
Лошото е, че парите стават повече, ако ще се регулират по отделно.
Аз щях да предлагам нещо с един контактор, едно реле за време и три ключета.
Другата идея, която щях да предлагам е подобно на колегата по-горе - вече с три релета за време и три контактора/ релета (нарочно има чертичка - кой каквото избере :wink: )
moimoimoi, няма нищо вечно :) .
Релетата и те ще се прецакат след време.
А ако се вземе от евтинките китайчета е малко вероятно да са по-корави от ключетата.
Ключетата, може да не са идеални, но няма да се прецакат баш за 2 дни. :)
Колкото до таймерите - да, аз, които гледах на петров и те повечето са 3-5 А.
Не говорим за тези, които се включват в контакта (дигитални например), или механичните, които наподобяват вече малко часовник (заради интервалите) - да, те вече могат на по-голям ток.
Да допълня за сеченията. :)
За захранване на всичко - 3х2,5мм, а за опроводяването на реолтаните 1,5мм силиконов, заради нагряването.
За оперативна няма кой знае какво значение 1-1,5 няма проблем.
Ако има интерес мога да пусна някоя схемичка. :)
Най-важно е човека да каже, дали е задължително да се изключват по отделно.
Тогава първият ми вариант с контактора и трите ключета ''умира''.
Последна промяна от darken_nz на съб дек 10, 2011 12:22 am, променено общо 1 път.
Значи релето за време трябва да спре всичко.Може би варианта с 3 клучета 1 контактор и реле за време е най-добър.Реотаните ще работят между 3-4 до 20-25 мин.
darken_nz - специалист
Така вече е по-ясна картинката. :)
Сега ако имаш нужда ще драсна една схемичка.
Тя ще включва едни бутони (за да не може да се пуска самичка схемата ни, ако тока спре и после пак дойде, затова бутони, а не ключ), контактор, реле за време (трябва да има нужния времеви обхват и е желателно да е на 220В иначе ще се налага да се влагат още пари за захранване на релето) и три ключета .
Точно това май ще е варианта :) . Мого ти благодаря.Ако може и схема много ще ми помогне.
darken_nz - специалист
Здрасти отново!
Чертах, правих симулации, редактирах, архивирах, писах текстов файл и сега да видим дали съм се справил добре и е станало разбираемо! :) :razz:
Направих симулацията на видео файл, за да не се налага инсталацията на симулатора.
Доста е недодялан симулатора, но поне аз не можах да намеря по-добър. :?

Прикачен файл

shema.rar
(571.53 KиБ) Свален 301 пъти
vk - специалист
A дали пък трябва тези 3(три) реотана толкова да ги делим и да ги "управляваме". Няма ли да е излишна занимавка.

Тема "Захранване и управление на реотан ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: