• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
hladnia - специалист
preslav написа:

Аз също не съм запознат в детайли с управлението на "инверторите", но ако не се лъжа се управляват само оборотите на компресора (абстрахирам се от обороти на вентилаторите), не се управлява процеса на дроселиране на фреона - от тук си мисля, че няма като как COP да е еднакъв при различни обороти, респективно налягания (при равни други условия като външни, вътрешни температури и влажност).
а ако греша нека повече знаещите ме поправят -
Спирам до тук, че стана много дълго.
http://www.e5bg.com/product.php?id_product=45
Извинявам се,но както се казва във една от рекламите „всчко е от значение

Използват се на линии за течна фаза в хладилни и климатични инсталации при "инверторите".
Електро клапани тип Alco електроннo ТРВ ЕХ 6 М21 е със серво управление. :wink:
Последна промяна от hladnia на нед дек 11, 2011 10:43 am, променено общо 1 път.
preslav - майстор
valentino76bs написа:
и най вече да се ползва постоянно ще се върне инвестицията може да е за по дълъг период от време но ще се върне.
Точно това щеше да ми е следващото питане ЗА/ПРОТИВ широко разпространеното мнение, че климатикът трябва да не се изключва.
valentino76bs - майстор
Точно това щеше да ми е следващото питане ЗА/ПРОТИВ широко разпространеното мнение, че климатикът трябва да не се изключва.[/quote]

Еее то това е според нуждата,относително е.
preslav - майстор
valentino76bs написа:
Леко уточнение - МАСОВО се препоръчва климатикът да не се изключва (дори когато няма никой в къщи), само да се намали зададената температура с 2-3 градуса.
valentino76bs - майстор
preslav написа:
valentino76bs написа:
Леко уточнение - МАСОВО се препоръчва климатикът да не се изключва (дори когато няма никой в къщи), само да се намали зададената температура с 2-3 градуса.
Препоръчително не означава задължително,факторите са много.
preslav - майстор
valentino76bs написа:

Препоръчително не означава задължително,факторите са много.
Започваме да си водим личен разговор и се притеснявам да не ни вземат думата - нека и други си кажат мнението! Това, което казваш обаче е повод за още едно уточнение - повечето хора разбират препоръчителното като задължително, познавам десетки "каращи" климатиците си по този начин т.е. минимум 10 часа в къщи няма никой, но клматикът си работи на 16-17 градуса за да не замръзне.
Тани - модератор
Е хайде и аз да се включа , за да не се притесняваш :) Какво нередно виждаш в това да си оставиш климатика да поддържа 18 градуса в дома ти докато си на работа? Аз също го правя. Преди климатика имах "духалка" и също я оставях да работи на толкова докато ме няма!
jordanvass - майстор
За какво ти е пък духалка да ти работи докато те няма, освен за по-голям комфорт като се прибереш да са ти по-топли стените и да се вдигне температурата по-бързо? От икономическа гледна точка си е жива загуба. Топлинните загуби са пропорционални на температурата - като поддържаш по-висока температура губиш повече топло навън. Айде за климатика донякъде разбирам - поддържа маслото и машината топли, няма екстремално натоварване и резки преходни процеси после и т.н., макар че похарчените за тази цел пари никога няма да си ги избиеш. Но духалка да оставиш... някак си не виждам смисъла.
preslav - майстор
Тани написа:
Е хайде и аз да се включа , за да не се притесняваш :) Какво нередно виждаш в това да си оставиш климатика да поддържа 18 градуса в дома ти докато си на работа? Аз също го правя. Преди климатика имах "духалка" и също я оставях да работи на толкова докато ме няма!
Благодаря за включването защото знам, че има много да се каже по въпроса, дори си мисля дали това не е предмет на отделна дискусия.
Няма как да го кажа с две думи, но ровейки из нета по повод ползата от топлоизолациите попаднах на много информация, която се опитах да навържа - в крайна сметка се получи един "екселски" файл в който можеш да променяш качество, дебелина и т.н. на топлоизолацията, можеш да променяш външна и вътрешна температура за да видиш какво печелиш като енергия (при мен сметката е за ток, но това е без значение). С две думи оказа се, че не е случайно твърдението, че "всеки градус в повече качва консумацията на енергия със 7%" - за тия 7% няма да споря дали са повече или по-малко, но със сигурност мога да твърдя, че поддържането на температурата в стаята с 3-4 градуса повече от естествената води до чувствително по-големи разходи без нужда (пак искам да се абстрахирам от комфорта - "кефа цена няма"). В момента си правя експеримент колко ще глътне климатика за да поддържа едно топло, което не се ползва, ползването при нужда дори няма да го експерментирам, а ще го смятам по максимална консумация за съответното време.
Тани - модератор
Сигурно докато си чел за топлоизолациите също си чел колко е вредно за конструкцията на сградата рязката промяна на температурата. Понякога (в България прекалено често) за да спестим 10 лв. правим поразии за 100! После се появвяват теми - защо ми се напука шпакловката , защо не мога да се оттърва от мухъл , защо ми е студено , когато в стаята е 25 градуса, за да се спестят 10 лв. разлика на месец за да се поддържа поне 16-18 градуса докато ни няма , после се дават за Саво , Парацетамол и в най-лошия случай за болести на дихателните пътища провокирани от мухъла и влагата! Предпочитам да спестя тези 10-15 лв от едно излизане на кафе и/или 2-3 кутии цигари!

Понеже ми е трудно да обясня тези неща на по-прости хорица и аз им казвам , че е по-икономично , но им спестявам от къде идва икономията и съвестта ми е чиста!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: