Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
май с най обикновен антифриз става работата ако сипеш 4-5литра концентрат :wink: е зависи и колко литра ти е системата де :? :-D
AntonBM - специалист
Май съм познал, че си ползвал РС от кола?
Пиши как топлят тези радиатори, че ми е интересно колко топлина вадиш от тях. Направи едно грубо сравнение – примерно спрямо ел. духалка 2 kW.
ZMeyGorianin - майстор
Хубаво ще е да се направи кожух с форма на много плоска фуния и в средата и да се сложи вентилатора, както е при повечето автомобили. Всичко това отзад, естествено.
Те автомобилните радиатори са в комплект с фунията и вентилатора. По моргите варианти много. Трябва само да се измисли как да се намалят оборотите иначе стават като самолетен двигател. А посоката им на въртене се променя с размяна на поляритета за да може да духа към помещението.
Друг е въпросът с намирането на манометър до една атмосфера.
Моя манометър е комбиниран с термометъра и е до 4кг/см2. Състемата ми е отворена и на спряна помпа показва-0,4кг/см2, а на работеща-0,6кг/см2. Отоплявам два етажа. Сложил съм го за контрол срещу евентуално замръзване макар, че съм с антифриз. Монтиран е веднага след изхода на камината.
Christo - майстор
При автомобилните вентилатори, които са на 12V, въпросът с оборотите се решава с мощни съпротивления(40-50W) и малки стойности от порядъка на няколко Ома. Може готова плочка със съпротивления. Стои някъде под арматурното табло. Посоката се променя с размяна на проводниците към електромотора. Ако моторът е на променлив ток, целият вентилатор трябва да се обърне, което не винаги е възможно. Освен това, трябва монтажът да е извършен технически безупречно, да не тръгнат едни 220V по тръбите, че лошо ни се пише. Относно манометъра: За отворена система е добре да е до 1 атмосфера, щото е чувствителен а пък на 1м воден стълб отговаря приблизително една десета от атмосферата.
kretio74 - специалист
Радиатор 65/45/4 см с въпросните вентилаторчета които са верно много безшумни топли колкото радиатор от червените (дъртите комунистически) при Т на системата 55-60гр.
Ahmakov - специалист
kretio74 Интересно ми е, как ще се отнесат към теб, в англииски и руски форум, при така "некоректно" поднасяне на информация. Защо очакваш хората да са коректни към теб и да ти помогнат, при положение, че ти не си коректен към тях?
Ще се радвам, да видя, коментарите на утвърдения проектант от форума AntonBM за следните данни, не за друго, а за разберем къде е истината, а да не излиза че се заяждам.
Термометъра е монтиран на най високата точка от корпуса на котела, изхода на топлата вода прави завой на 90, хоризонтален участък, пак 90, хоризонтален участък, тройник за разклонение, пак хоризонтален участък на двете разклонения и т.н., т.е. "подпираме" стабилно циркулацията на водата по гравитачен принцип и водата трябва да се подгрее по сериозно за да тръгне. Термометъра показва 40 - 50 С. Може да приемем, че водата която сме подгряли за 10 минути е тази, която е в котела 25л. Каква мощност ни трябва за това подгряване, 40kW ... :wink: ?
Ако горното не е коректно, тогава загряването до 60С на цялото количество вода 60 - 70л в системата и завъртането й за 25минути. Каква мощност ни трябва за това подгряване, 40kW ... :wink:?
Системата е гравитачна, но в последствие се оказа помпена. Каква е помпата и на каква скорост е, какви ли са хидравличните загуби на системата, че да завърти 60 - 70л за 15 минути?
Въпросните вентилатори, какъв дебит имат през топлообменника и достатъчен ли е той за поддържане на необходимата температура, 120m3/h ... :wink: ?
Имам и други въпроси, но не виждам смисъл да ги коментирам.
AntonBM - специалист
Много дълги въпроси... Докато прочета началото и ми се губи края?
Ако първият въпрос е с колко енергия загряваме 25 литра за 10 минути до 50° - отговора е под 5 kW, но правилно отбелязваш, че в началото котела е далеч от оптималният си температурен режим и горенето не е коректно.
Втория въпрос е с колко енергия загряваме 70 литра до 60° за 25 минути – става с по-малко от 8 kW, но и това не е коректно, защото част от топлината излиза от системата чрез топлообмен в радиаторите.
И аз смятам, че котела му едва ли е 40 kWh дори и при горене на въглища. На него не му и трябва толкова. Грубо съм предположил, че тези „радиатори” са към 2-3 kW. Питах kretio74 как топлят и той пише, че е като старите „комунистически”. Много общ отговор, но и те са грубо по 2 до 3 kW. В схемата му виждам, че има 6 радиатора и ако те са по средно 2,5 kW излиза, че му трябва котле 15 kWh. Самоделката, която се вижда на схемата може и да успее да даде толкова, ако се понапъне със сухи дърва или се сложат малко въглища, но КПД-то и едва ли е повече от 65%. Т.е. трябва да гори към 7 kg. сухи дърва на час. Може и да успее да ги изгори???
При тези диаметри, системата му трябва да работи гравитачно без проблем, ако са спазвани необходимите наклони. Загубите на налягане с тези тръби са много ниски под 0,3 м.вод.ст.
Иначе при такива самоделни инсталации наистина има много неясни неща...
Ahmakov - специалист
Реакцията ми беше малко остра, но това е така, защото много хора по една или друга причина решават да правят неща, с който не са наясно. Това може да има много лоши последствия. kretio74 реши че проблема му е решен, но дали е така. При положение че "кара" котела в почти кондензен режим 55 - 60 С, какво ще стане с комина, а ако се самозапали..., а ако не са измазани комините на тавана...Това е форум направи си сам и някой, който прочете темата и реши да си направи такава система, ама без изкачащи маркучи, а с черна или поцинкована тръба и сложи за разширител 10л тъба, само за временно. Ако изтърве котела над 90С и при следващо запалване, не ми се мисли какво може да стане...Пак го казвам цялата система не е "читава". Очаквах и други да се включат по същество,но... явно няма интерес. Системата има много недостатъци за да се ползва разумно.
AntonBM въпросите ми бяха повече риторични, но ...

Не е това начина за изграждане на отоплителна инсталация.
batkotony - специалист
Ahmakov написа:
Не е това начина за изграждане на отоплителна инсталация.
kretio74 написа:
Аз съм от серията направи си сам поради БЕЗПАРИЧИЕ. Не вярвам някой да искада се вкарва в филм ако има финансовата възможност да си плати и някой друг да му мисли за всичко.
Пусто безпаричие,но не трябва да е оправдание за рискови начинания...Винаги трябва да се пресмята големината на риска,особено когато не го поемаме лично,а и нашите близки са в сметките...
ZMeyGorianin - майстор
Къде забихте "в ляво" пак с дълбоки анализи и поучения :evil:
Човека започна с това, че системата му си работи добре, но има проблем с налягането. Благодарение на участниците във форума проблема е отстранен!
За какво трябва да се чепка повече темата и да се навлиза в дебрите на топлотехниката, термодинамиката и всемирния глад!?

Тема "Спешен проблем HELP .РЕШЕН !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: