Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velas - специалист
@vk
Не,не...явно не съм уточнил. Всичко съм го проектирал повече, отколкото е нужно. Към кухн.бокс са 3 отделни кръга с 4мм2 кабел с 3 ДТЗ-та (нема друго табло с толкова много ДТЗ-та :-D ). Единия кръг е за колона с пералня, фурна и микровълнова. Пералнята и микр. ще ги направя с контакти, а фурната (макс. 3,6kW) на твърда връзка. Знам, че и обикновен щепсел и контакт ще издържат и едва ли фурната ще се включва на пълна мощност, но винаги се презапасявам и правя кадърно. :cool:
На другия кръг са плот (2+1,5KW) и миялна. Плота е много възможно да се вкл. на макс. Хубавото е че е индукционен и не може да се "забрави" включен. Максималното му натоварване пак е на границата на масовите щепсели и контакти и затова ми трябват на 25А.
Нещата са по средата между щепсел/контакт и твърда връзка, а аз обичам да съм мобилен и не харесвам твърдата връзка. Дори захранването на климатиците ми е на контакт, изведен непосредствено до вътрешното тяло.

@kam34
Гледах го и този комбиниран контакт. Върши ми перфектно работа, а и зад микровълновата ще има достатъчно място да го сложа, но...напушва ме смях като си представя кабела на фурната с този огромен щепсел... :mrgreen:

@MamaMy
Изглеждат стабилни, но пише 13А...а и аз не вярвам на бакелита... [-X . Дори на твърдите връзки махам бакелитовата клема и слагам 6-10мм2 клеми за шина.

@ivanovrg
Благодаря за споделения опит. Сигурно ще ги пробвам и аз.
jordanvass - майстор
Нагряването на контактите в много от случаите се дължи не на лош контакт между крачетета на щепсела и контакта, а на лош контакт между кабела и крачето в щепсела. Затова аз всички мои уреди над 1KW задължително им разглобявам щепселите (ако са разглобяеми) и им запоявам кабелите за крачетата на щепсела. Същото правя и с разклонителите, щото не се знае кой какво ще включи в тях. За последните 20 години никога контакт и щепсел не са ми нагорявали.
darken_nz - специалист
И аз щях да пиша същото. Калорифера на работа беше с оригиналния си щепсел (запоен най-вероятно и неразглобяем) и грееше много яко, стапяше всичко в което се включи.
След като смених щепсела всичко си дойде на място.
kam34 - специалист
Пералнята и миялната не са с мощност по голяма от 2-2,5квт и си има стандартни щепсели. Плота 3.5кВт и фурната 3.6кВ можеш покойно да ги сложиш на две твърди връзки с отделни кабели под кухненския плот или 3полюсен грозен бг контакт с плоски щифтове за 25А, под плота няма да се вижда.
Много удобно да имаш токов кръг с излази под плота за уредите, ще се скрият постоянно включените кабели.
MamaMy - майстор
Аз не говоря за конкретните бройки, а само те насочвам. Има такива контакти от бяла пластмаса и за много по-големи токове. Предпазителя вътре е друг. Ползвах ги на живо в Кипър и ти ги препоръчвам. Другото хубаво при тях е, че винаги фазата ти е на точното жило. не може да ги обърнеш. Много по-красиви са от черните трифазни контакти.
velas - специалист
Пералнята е 2,3kW + микровълнова 1+0,8kW + фурна 3,6kW = общо максимално натоварване на линията 7,7kW.
Захранването на пер. и мк., чрез щепсели и контакти не ме притеснява. Фурната е малко над лимита.

Плот 3,5kW + миялна 1kW = общо максимално натоварване на линията 4,5kW.

И двете линии са под плот, само третата линия за контактите е над и под плота. Не ми се ще да става грозно, дори и да не се вижда... :-D

@MamaMy
Не се сещам да съм виждал такива из магазините...а и из нет-а...май ще се разходим до Кипър...и за по :partyman:
MamaMy - майстор
Имам чувство, че съм ги виждал из Практикер. Aз ползвам един в къщи на който пише WAL SALL 13А и е много готин бял. Не е купуван тук, а върви в комплект с една защита която съм монтирал на хладилника. Ако държиш ще ти го снимам от вътре, но ти гарантирам, че няма съвсем нищо общо с БГ щепселите. :)
fikata - майстор
Виждам,че темата тръгна да се разхожда по широкия свят на контактно-щепселното свързване.
За любознателните :
http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets
kam34 - специалист
Сложи си българските от първия пост с кръглите щифтове за които питаше. По един за плота и един за фурната, ще издържат без проблеми.

Тема "Контакт и щепсел 25А" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: