• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Няма да намериш :-D
Поне засега. Все още е в процес на разработка, но според мен се очертава като добра алтернатива на големите пакети.
tsenkov - специалист
Здравеите Честита коледа и весела Нова година.отворили сте много интересна дискусия и желая да ви запозная с моите премеждия и евентуално да спестя на някои доста труд и нерви/особено/.тази година завърших един много стар проект-ЦНЦ РУТЕР. Получи се доста добра машина въпреки че бе замислена като кит за сглобяване.Внесох си управления от КИТАИ и доиде момента за пускане:инсталирах си МАЧ-3 и започнах опити.от руски саит взех готови изображения , пуснах ги през мач-а и мислех че всичко ще е наред да ама не.прблеми с мащабирането. начална точка,диаметър на инструмента и наи-важното-задълбаване по ос z при по дълги програми.Реших че нещо неправя като хората и ми инсталираха ЕМС-2.настроих я за моя драивер и успях да задвижа машината. А сега искам да резюмирам моя опит.1 компютър задължително над1000 мегхерца памет над 1000мБ.2на един компютър може да работят МАЧа ЕМС-2 но трябва да се сверят посоките на движение да са еднакви и за двете програми.3. Кракната версия на МАЧа винаги забива. на екрана не се вижда но като резултат...Руснаците твърдят че купената версия работи перфектно. Мисля след нова година да си купя и да пробвам.4. Мисля че първото нещо с което трябва да се започне след като се реши да се прави ЦНЦ машина особено от хора без опит е да се вземе-закупи-направи-наи-евтиния драивер с наи-евтините двеигатели и да започнат опити за изучаване на програмите ислед това вече да се мисли за механиката.Имаите в предвид че на екрана се показва едно а двигателите може да не се движат или се движат в обратна посока. 5.Ползваите компютъра само за управление ако го ползвате и за друго едновременно зависва.
velsi - Почетен майстор
Добре дошъл! Леко няма да се съглася с тебе по повечето въпроси. Мач3, кракнат категорично си работи без проблеми. Пускал съм програма, която се изпълнява за 20 часа! Естествено безпроблемно. За компютъра също. Компютърът, който управлява моята машина е с процесор Дурон на 650 мегахерца и рам 512 мб.
Ползваите компютъра само за управление ако го ползвате и за друго едновременно зависва.
Виж това е много вярно.
Колкото до посоки и ходове, всичко е въпрос на правилни настройки. Пожелавам успехи!
MrMurdjo - майстор
Извинявам се много, ама в онзи пост почти нищо не е вярно, включая и името на програмата.
А останалото са елементарни общоизвестни неща за всеки, който си е направил труда да прочете нещо по въпроса.

Приветствам с две ръце купуването и ползването на лицензиран софтуер, но се опасявам, че и той няма да помогне в случая.

Още веднъж, моите извинения, но не се сещам как по друг начин да отговоря на горното мнение.
STEPER - специалист
Напълно съм съгласен с мнението на MrMurdjo и това на Velsi,но и ще добавя:
Добре дошъл на форума tsenkov но изказването ти е много прибързано и не на място като 1 пост.Всичко това за мен е пълна дезиинформация :-D и не отговаря на истината.А и много ще се съгласят с мен, тъй като не са от вчера с тази материя.При мен върви тест на машината - да реже алуминии - а аз докато чакам да приключи,си върша и друга работа с PC-то.Е не мога да се оплача че компа ми е слаб
Никога не е имало случай за забиване,никога не е имало случай
на зависване на Mach3 или некоректна работа. С Mach-а съм въртял G-Cod с 82 хиляди програмни реда и как един път не ме подведе :? или пък машината да сбърка кординатите - не знам :wink:
Но всеки има право на мнение.
Поздрави и Весели и щастливи празници
anidb1973 - напреднал
Здравейте предполагам че темата ще се развие в насока за помощ и работа със програмите а не тяхното инсталиране. За инсталирането на програмите си има хора.Относно гравирането на натписи с АРТКАМ броя ходове при гравиране по средна линия се определя от размера на шрифта , ъгъла и диаметара на фрезера.
petko_sz - напреднал
Е - стига ,де това е първи пост на човека.
Аз пък адмирирам труда на колегата "tsenkov" да сподели па макар и скромен опит - в началото и аз имах много чуденки и питанки.
А за да не бъде поста ми празен и да го брой някой за спам - ето какво ще споделя аз за кракнатата версия на МАХ3 която ползвам.
Примерно в 50% от случайте забива още в началото - изписва ми някакво съобщение от рода "Програмата откри проблем и ще прекрати изпълнението си. Да пратя ли репорт ДА/НЕ" , но ПРОДЪЛЖАВА ДА СТЪЖЕ , просто със мишката хващам рамката на съобщението и го поставям ниско долу - да не ми пречи. И аз се шашках - но при мен незнам как е протекла инсталацията - работи си и така.
Друг личен опит - ползвам два компа - единият Пентиум 3 на 1000 мегахерца със 512 рам и хард около 40 , ако пусно само МАХ-а , работи стабилно ,но ако отворя примерно браузър или АРТКАМ - много затяга и пада скоростта на обработка. Мисля ,че това на практика е минимума за стабилна работа със МАХ-а ,правя уговорката ,че машината е преинсталната миналата седмица и не е задънена с други приложения.
Втората машина е настолната ми щайга - Пентиум 4 на 3000 мегахерца със 1024 рам - хард окоро 160 - работи стабилно на всички режими на МАХ3 + отворени браузъри + отворен АРТКАМ (в пасивен режим) проца стой на 50 % , та цените на подобен род машини вече е символична - препоръчвам ПОНЕ такава конфигурация за спокойна работа. По принцип със нея в момента правя и елементарни детайли със АРТКАМ - гледам ,че обработката на 3 паса на детайл 100 на 100 мм отнема около 1-2 минути и проца е на 70-80 %.
Ще се радвам ако и други споделат какви компютри ползват и как се държат.
petko_sz - напреднал
Пропуснах да кажа ,че и двата ми компа са със Уин ХП СП2
velsi - Почетен майстор
Намерих 3D изображения, подходящи за гравиране, но са във формат .OBJ, който е непознат за мене. С какво да ги отворя?
MrMurdjo - майстор
Много вероятно да е нужно да се преименуват след сваляне.
Пусни един файл да го огледаме.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: