• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Моля специалистите да изкажат мнение, струва ли си закупуване климатик на втора ръка от фирмите които го предлагат - примерно клас12 000 BTU. Цена около 700 лв +/-100.
Охладителна мощност: 0.9-2.5-3.6 kw
Отоплителна мощност: 0.9-2.8-4.5 kw
Ако са добре запазени какво толкова може да им се развали, особено след като са преминали след обстойна проверка. Колко е нормалният живот на един климатик (разбира се не отричам, че може да се развали и на първата седмица!!)
Какви марки са предпочитани като по-имащи сметка да се закупят на втора ръка, ако въобще има смисъл да се купуват подобни.
Напоследък ми казаха, че доста ментета се предлагат на солени цени, а тези по-старички са уж оригинални!!!

п.с.
Вариантите са два :
- внесен от вънка от къде ли не...
- закупен от фирма в Бг и продаван поради нямане вече нужда от него по разни причини.
Последна промяна от infomar на пет дек 30, 2011 8:39 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
infomar написа:
Моля специалистите да изкажат мнение, струва ли си закупуване климатик на втора ръка
Такова нещо не бих си купил посмъртно, но това е лично мнение. Най-дребните доводи са: 24 месеца гаранция??? Дистанционно с йероглифи??? Траф 220/110 волта???
naughty - специалист
най-добрите климатици са оригинални японски. Тук ни пробутват някакви ментаци, дори Дайкин за европейския пазар е друг в сравнение с чист японец.

чети тук http://forum.setcombg.com/index.php/topic,47986.0.html
marian1 - майстор
Колега аз съм с такива, а и още 11 мои приятели които аз обзаведох - трети сезон започвам с тях - никакви проблеми освен обичайните : при монтаж ( може ) да попаднеш на лош монтаж - това може да скапе и най-добрият клим, и това че няма какво да чопля като собствениците на европейки :?
Както и ти си писал дори, това което показваш като показател в никакъв случай не е 12, ама ич! Климатик 12-ка както тук ги знаете, номинал 4 кв/ч - просто този който ти го е предложил това те пързаля.( за справка отиди в някой магазин и погледни най-масовата 12-ска фуджицу )
но всичко това се отнася и за двата вида клими нелоялният търговец е голям трън в гъза - внимавай много - преди да купиш информирай се за търговеца и за правилният монтаж - как трябва да се изпълни!

Иначе ако случиш, или ако знаеш какво да си купиш - ще имаш по добър от нов закупен от магазина! Няма да споря с никой тук, или да влизам в празни приказки, ако някой си мисли да започва да ме репликира. При всички положения климатика изработен за японец - е на една класа поне над другите! Относно колегата който е почти запознат, ама е само почти - дали на дистанционното ще ти пише на английски или на кутишки :lol: - ти си заучаваш бутоните, а за който не може има фирми който изработват лепенка с надпис и става като фабрично, относно гаранцията - да при желание можеш да получиш удължена гаранция до 3г, а този траф, който ти пишеш, не разбрах какво ти пречи - носиш го в джоба си ли или какво? По скоро би ли отговорил на човека защо искаш да му набуташ по шумен вътре, по неефективен, по вероятно имащ проблем с размразяването, по малко икономисващ ел енергия, по малък КОП, по вероятно пукащо вътрешно тяло, по смотана пластмаса, искаш да го намразят съседите като почне да трака ли?... боже айде че ще развалим темата, ако искаш хубав климатик - четиии ама в другия форум, където горе са ти дали линка :lol: ..... :lol:
joe007 - специалист
Не знам ,ама каквото и да "рециклират" едва ли сменят компресорите.Ако ги сменят лошо (не са оригиналните).
Ако не са сменени .....Колко ли време са работели и колко са износени??
А за пожълтелите пласмаси зависи от вкуса. :-D
romanpm - майстор
Не съм специалист , но имам три броя и съм доволен от оригинални японски инвертори от 6 г.на 110V от които един замина защото мишка прояде куп кабели и направи късо във вътрешното тяло :cry: и спецовете от фирмата знаеха по-малко от мен...
Chefo77 - майстор
preslav написа:
infomar написа:
Моля специалистите да изкажат мнение, струва ли си закупуване климатик на втора ръка
Такова нещо не бих си купил посмъртно, но това е лично мнение. Най-дребните доводи са: 24 месеца гаранция??? Дистанционно с йероглифи??? Траф 220/110 волта???
Защо да не е с 24 месеца гаранция, новия климатик с колко е?
Какво като е с йероглифи - не можеш да се сетиш къде си оставил "легенда"-та ли? :)
Трафа ... пречи ли?
В майката има такава машинка (14-ка инвертор). И е най-коравата от 4-те климатика в апартамента, а е най-отдавна сложения.
1000 пъти по-добър вариант от боклуците с големи "имена" в Техно-тата и монтирани от разни псевдофирмички за жълти стотинки защото за клиента е "безплатно"...
infomar
Разбирам, че оригиналното японско дори и да е старичко е по-добро от новото което се продава масово в моловете. Остава да се уточни :
- колко старо все пак на години
- какви конкретно марки
- след като са на 110 в. от къде и какви трансформатори/конвертори се продават за ел. 220/110 в., каква мощност трябва да са - 50% от горе над тази на климатика или ?
Има ли значение какъв ще бъде и фирмите които предлагат климатиците ли ги предлагат?
- за стая с кубатура 40 м3 с изолация, мисля че Охладителна мощност: 0.9-2.5-3.6 kw и Отоплителна мощност: 0.9-2.8-4.5 kw ще са нормални.
Въпросите които ме вълнуват са стандартни за човек който няма дълбоки познания в тази област, а и не може всеки да е специалист на всякъде. На много места чета за магазин с добри отзиви в Пловдив (само един ли е там), но има и други които предлагат в София. Трябва ли да се набутам/изгоря, за да разбера къде са най-коректните търговци? Затова ако има мнения - споделяйте, като това не мисля, че ще е реклама.
И на края - какво трябва да се гледа когато се избира конкретно климатик на втора ръка изключвайки външният вид. Дори и да бъда съпроводен с "климатичен" специалист, то какво може той да провери при положение, че климатикът е разкачен?
В указаният по-горе линк наистина има добра информация, но посетителите на форумите са различни, така, че очаквам тук да има и други мнения.
Chefo77 - майстор
Трансформатора го осигурява фирмата, която предлага климатиците. За другото - каквото има на пазара, ако някой ти каже търси 18-ка Санио на 5 години и се скапе на втората седмица? :)
infomar
Chefo77 написа:
...........каквото има на пазара, ако някой ти каже търси 18-ка Санио на 5 години и се скапе на втората седмица? :)
Няма значение каква е марката и годините ?????!!!!!????? #-o #-o #-o
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Рециклирани климатици - да или не!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: