Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
всичкото хубаво ама това с наклонените зъби според мен не е никак добра идея
все пак целта е да няма луфт, и имайки предвид че червячните предавки е една от най-неблагоприятните към износване и натоварвяне, би следвало да се ползва истинско червячно колело
и веднага ще се обоснова - наклонените зъби намаляват многократно контактната площ между червяка и колелото, от дълга линия, остава само една малка точка, същите сили се разпределят на много малка площ, което води до голямо износване и увеличени сили на триене, ще блокира при по-малко натоварване и ще има нужда от постоянно обиране на луфта, докато червяка си направи легло в зъбното колело
вярно е че става въпрос за направи си сам и малка употреба но нека все пак става и за ползване
това си е мое мнение и не ангажирам никой с това

едит: от направи си сам и единични бройки при добър късмет може да се превърне в малък бизнес, пожелавам го на всеки, а и много хора тук се надяват на това, тогава всички компромиси лъсват - заради компромис за крайните изключватели и ххоум позиция сложих стар екраниран кабел с неизвестен произход който по късно ми излезе през носа
angelfilev - специалист
emilvtc написа:
angelfilev, Благодаря ти за обяснението за лагерите. Всичко вече ми е ясно.

Относно кутията на редуктура - Дали няма да стане по-лесно и евтино, ако се изработи от монолитно парче метал (или алуминий). Така евентуално биха се "спестили" леглата за лагерите за оста на зъбното колело, като се изработят в самата кутия. Питам, защото нямам представа как технологично би било по-евтино и лесно.
Мисля, (може и да греша), че ако се направи от заварени планки желязо - пак ще има фрезоване на повърхнините на кутията за равнинност, перпендикушярност и успуредност и точно (съосно) разпробоване на отворите за осите. Та въпроса ми е провокиран от тази гледна точка ...

А какви трябва да е зъбното колело и червяка? Казваш, че трябва да има наклонени зъби на колелото ... БИ ли дал повече инфо по въпроса?
За мен е по-лесно да се направи от заварени стоманени планки. Външно трябва да се фрезова от всички страни, но такова плоско фрезоване е бързо и лесно.
Не предпочитам да направя леглата за лагери направо в кутията по следните причини: След направа на едното легло ще трябва да се обърне кутията и да се направи другото. Центроването е трудоемко и може да се получи несъосие. Добре е двата отвора да се направят при едно закрепване на детайла.
Отвора в кутията за предния лагер умишлено е направен голям за да мине през него колелото. Така може предварително на шпиндела да се монтира всичко, без задния лагер и така да се вкара в кутията. Така монтажа е по-лесен.
Може да се направи и както предлагаш от плътен материал, но тогава бих изменил конструкцията с друг тип лагери. Може да помисля, но малко по-нататък във времето. За колелото и червяка и други детайли след като се уточни изделието ще изпратя чертежи. Те се получават автоматично от моделите.
angelfilev - специалист
alien написа:
всичкото хубаво ама това с наклонените зъби според мен не е никак добра идея
все пак целта е да няма луфт, и имайки предвид че червячните предавки е една от най-неблагоприятните към износване и натоварвяне, би следвало да се ползва истинско червячно колело
и веднага ще се обоснова - наклонените зъби намаляват многократно контактната площ между червяка и колелото, от дълга линия, остава само една малка точка, същите сили се разпределят на много малка площ, което води до голямо износване и увеличени сили на триене, ще блокира при по-малко натоварване и ще има нужда от постоянно обиране на луфта, докато червяка си направи легло в зъбното колело
вярно е че става въпрос за направи си сам и малка употреба но нека все пак става и за ползване
това си е мое мнение и не ангажирам никой с това

едит: от направи си сам и единични бройки при добър късмет може да се превърне в малък бизнес, пожелавам го на всеки, а и много хора тук се надяват на това, тогава всички компромиси лъсват - заради компромис за крайните изключватели и ххоум позиция сложих стар екраниран кабел с неизвестен произход който по късно ми излезе през носа
Напълно си прав, че натоварването при колело с наклонени зъби е в точка (точки в зависимост колко зъба едновременно са зацепени). В началото на този разговор писах, така са направени делителните апарати.
Трябва да се преценят предимствата и недостатъците. При износване от контакт в точка ще се отива към контакт по повърхност, износването ще се забави. Износването имитира процеса на изработка на червячно колело (при твърд, неизносваем червяк). Трябва да се има предвид следното, нито износването е интензивно, нито обирането на луфта е трудно и бавно. Завърта се един ексцентрик и се фиксира за по-малко от минута.
Ако наш колега има толкова работа, че успее да изхаби тези детайли, той ще може и да си ги смени. Не е ли така?
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
Аз пък благородно ти завиждам за умението да работиш с 3Д КАД.
От началото на деветдесетте работя с илюстраторски програми в 2Д и там съм силен, но в момента просто не мога да зацепя на концепцията при КАД програмите, даже двумерните. А ми е нужно, и на Корел мога да направя точен чертеж, но не е същото, просто няма всички нужни функции и инструменти.
Не е нещо особено. Има много видеоуроци и така се научих сам, без курсове. Зора е човек да се накани и да почне сериозно. Ако те интересува пиши ми, ще ми бъде приятно да помогна.
velsi - Почетен майстор
Аз имам такъв въпрос: от къде вземаш разните зъбни колела, лагери и подобни стандартни елементи? Не вярвам да си играеш да ги чертаеш.
angelfilev - специалист
velsi написа:
Аз имам такъв въпрос: от къде вземаш разните зъбни колела, лагери и подобни стандартни елементи? Не вярвам да си играеш да ги чертаеш.
В SolidWorks има библиотеки със стандартни изделия. Достатъчно е да избереш и вмъкнеш в чертежа. За лагер избираш номер, за болт, гайка, зегерка и т.н. задаваш тип, размер, за зъбно колело модул, брой зъби. В чертежа вече лесно можеш да промениш размери ако е нужно. Става за секунди, когато има опит.(Трябва и добър компютър. Моя в къщи е много стар и пак работи, но бавно.)
Моделите директно се отварят в MasterCam и много други Cam програми, където може да се направи G code.
svetliopi44 - Чирак...
Програмата на Ангел може да е легална с библиотека :)
Аз си правя всичко сам, че нямам свободни пари за прграма. :lol:
angelfilev - специалист
svetliopi44 написа:
Програмата на Ангел може да е легална с библиотека :)
Аз си правя всичко сам, че нямам свободни пари за прграма. :lol:
Хич не съм богат. :)

Точно червячни колела няма в библиотеката и го направих сам. Не е трудно, прави се един зъб (опростено, не чак с еволвента) и се размножава.

п.п. Колела с наклонени зъби също няма, но има например конусни зъбни колела. Тези с наклонени зъби се правят със специални инструменти.
shulio - специалист
Какъв модул ще се ползва за зъбчатката и червяка на въпросния редуктор?
angelfilev - специалист
shulio написа:
Какъв модул ще се ползва за зъбчатката и червяка на въпросния редуктор?
По-голям е по-добре. Избора зависи от това кой, каква цел си поставя, каква е машината му.
Направих два варианта, м=1мм и м=1,25мм. Показах по-малкия. Мисля да опитам следващите дни с 1,5мм и външна ремъчна предавка (както при Steper ) 1:1,5 или1:2 с цел да не се повишат габаритите на устройството.
Няма еднозначен отговор, да се направи нещо и то да става за всичко.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: