• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
Батмане , четох четох и не видях за какво си скубеш косите толкова?

1.Тия "експерти" в магазините дето не знаят че калчищата не са съвместими с гликола, ги пращай на 6-ти коловоз да чакат влака за Канада.
2.Това че ще я ползваш инцидентно няма никакво значение ! Обикновенно течовете се дължат на прецакни уплътнения или кофти фитинги. Слагай тефлонова лента и ще заспят ;) Ако не, купи си качествени и внимавай с калибратора (нали ползваш калибратор ? :? )
3.Вярно че 60 градуса е малко ниска температура, обърни внимание на мощностите на радиаторите при каква входяща и изходяща Т са и за каква околната темшература. Ще видиш, че при по ниска външна, имат по големи мощности и тогава както ти казаха по напред камината (или печката) ще е слаба, но ти пък слагай повечко дърва в началото, някоя лопата въглища или просто :idea: затвори бойлера :) Можеш да направиш кратка сметка какво количество дърва ти трябват да изгориш на час за да захраниш тези радиатори и да постигнеш мощноста на печката (Пенчо бре, чети!! "свежа дървесина (около 50 % водно съдържание) 2.09-2.32 кW./кг" ), като не забравяш че на печките имат и мощност на димоотвода :)
4.Щом ти брънчи помпата УПС "не е съвсем" синусоидален но това да не те стряска. УПС с идеална синусоида са доста-доста-доста скъпи, а масово се продават такива като твоя на които пише че са синусоидални :)
5. Много лесно ще разбереш дали има циркулация 1-во по температурата на печката (нали си сложил термометър и термо реле ? :? ). Ако се качва рязко значи -НЕ, или ако ловко отвиеш някой обезвъздушител на радиатор( нали си обезвъздушил всички радиатори ? :? )
6. Както Филма ( или някой от кинопанорамата :-D ) ти е казал разширителния съд на тавана може да замръзне, но клапан на отворена система .. :? Ако си купил раширител с два извода го направи така че да циркулира водата( или квото там в крайна сметка ти е флуида) в него така ще го осигуриш с/у замръзване и без клапан, защото самият съд ти е предпазен клапан :) Нали е отворен. Най добре го свържи директно изходящия колектор на печката или последния радиатор, но да няма кран или друго м/у него и водната риза (нали го цанихме и за предпазен клапан ;) )

И наистина не вярвам да се стоплиш с тази печка, но пък какво ти пречи да си сложиш истинска камина с водна риза в хола, заедно с печката ще са истински ансамбъл и тогава ще имаш и резерв от мощност :)
Последна промяна от Transporterr на вт яну 17, 2012 8:10 pm, променено общо 1 път.
batman - специалист
Благодаря за бързите отговори. Страшно много неща и се събраха на тази нищо и никаква отоплителна система. За съжаление по-голямата част от неприятностите, които ме сполетяха са в следствие на съвети от некомпетентни "консултанти" и разбира се от мои грешки.
Ето и малко пояснения: за флуид в системата съм използвал пропилен гликол с концентрация за -30* С и си мисля, че течноста не трябва да замръзва при по-ниски температури (макар, че знае ли човек). Имотът (разбирай вила) се ползва рядко и докато всичко се отопли трябва да си ходя. Помещенията са малки и няма възможност за втора камина или печка или там каквото и да е, различно от "духалка" например.
Проблем ми правят и тапите на радиаторите от където непекъснато нещо капе, колкото и да ги затягам и притягам. Там няма нито калчища нито тефлонова лента, но си капе. За бръмченето на UPS и помата мисля, че причината е незареден акумулатор, но пак не мога да кажа, защото не съм ходил от както го монтирах. От магазина ми казаха, че не е нормално това поведение на UPS-a и ако не е за което си мисля, ще ми го сменят.
batman написа:
..Проблем ми правят и тапите на радиаторите от където непекъснато нещо капе..
е пробвай с тефлон де
batman написа:
колкото и да ги затягам
ако си ги затегнал няколко пъти с "ръката ключ" на принципа на автомобилните лагери "дока'т се скъса и после четвърт назад" нищо чудно и да са се цепнали. но те пък са ефтинки :)
batman написа:
От магазина ми казаха, че не е нормално това поведение на UPS-a и ако не е за което си мисля, ще ми го сменят.
по скоро е нормално, тъй като(гадаейки :-D ) това е така наречената модифицирана синусоида която е нещо между синусоида и правоъгълен сигнал. но по данни на американското и руското разузнаване помпите работят безпроблемно години наред с такава форма на напрежението
все пак не ти препоръчвам да спориш с тези дето са ти дали гаранцията за УПС, ако сменят- сменят. зимай и бягай :)
firediesel - специалист
batman написа:
Имотът (разбирай вила) се ползва рядко и докато всичко се отопли трябва да си ходя. Помещенията са малки и няма възможност за втора камина или печка или там каквото и да е, различно от "духалка" например.

И аз ще имам подобен проблем и смятам да сложа в стаите по едно вътрешно тяло за климатик за по-бързо затопляне в паралел на радиаторите. Мисля че ще има добър ефект.
batman - специалист
Panzer: Вкъщи съм със същия UPS, наистина бръмчи в повече, но пък помпата си работи. Моя го купих преди 2 години за около 120 лв. но от фирмения магазин в София.
Бръмчи кое, UPS-a, помпата или и двете?
При мен ме безпокои помата. Бръмченето се изразява главно в силно жужене, което наподобява работа на стар дросел от луминицентно осветление. В нормален режим помпата си работи почти безшумно. Като измерих напрежението на изхода от UPS-a се оказа, че е 280 V, което ми се вижда множко.
Така или иначе довечера ще ходя до магазина да видим там какво ще стане.
lux_e_on - специалист
Прибери си разширителя в банята като начало и го вържи на връщането - не на радиатор а на щранга по възможност на по-голямо фи,а е на връщането за да не изхвърля често флуида.Сложи и термопредпазен клапан особено ако не прибираш разширителя.Вържи си радиаторите на кръст без термовентили,но със секретни на връщането и имай предвид че бяла тръба фи 16 носи най много 2,7 kW мощност.Помпата си е добре на връщането на камината.За друго не се сещам.Успех
syncho - майстор
batman написа:
Като измерих напрежението на изхода от UPS-a се оказа, че е 280 V, което ми се вижда множко.
Така или иначе довечера ще ходя до магазина да видим там какво ще стане.
Виж, виж, че това 280V са си множко наистина...
preslav - майстор
Не искам да ти развалям кефа от постигнатото, но спокойно можеш да си искаш парите назад от този, който ти е дал идеята да се топлиш по този начин и при така описаните условия, знам че е кофти, но понякога човек се набутва, хубавото е че няма непоправими неща - пожелавам ти успех!
Аз бих търсил друг начин на отопление.
batman - специалист
Все едно от костенурка вълна да острижеш!
е какво му е на отоплението?
вярно че е малко латентно все пак, но кой ходи на вилата си само за час два, освен ако не я ползва вместо...ммм мотел на час :lol:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Съвет за направа на инсталация за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: