Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
turistak написа:
В тази връзка да попитам, през денят и през ноща до колко има смисъл да се намалява температурата - когато не е нужно да се поддържа 20/22 градуса с цел още икономии?
Когато няма никой в къщи 16-17-18 градуса, зависи. То в повечето случаи котелът няма да включи изобщо, така че няма значение. Може да пробваш да зададеш 10*С за през нощта, за да видиш до колко реално ще падне.
mitko3040 написа:
но не съм запозната с терминологията
Явно не си Митко, ами Митка (малката Митка) :-D . В момента твоя термостат играе ролята на термоглава, но за целия етаж. По-добрата идея е термостатът да спира директно горелката, за да се избегне тактуването (вкл/изкл) на празен ход.
mitko3040 - напреднал
Е Митко съм, една излишна буквичка само :o
А за връщащата вода в котела какво ще кажете, при мен постоянно си върти. Какво да правя?
vladislavpet - напреднал
gizdo написа:
vladislavpet написа:
Здравейте...сложих стаен термостат и разхода на пелети падна драстично..."Виадрус У22 + ГП20"....от 5,6 чувалчета в момента съм на 2 :prayer: ,това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...?? Благодаря!
Извинявай, но котела когато ти прави 3,4,5 часови паузи до колко ти пада температурата в къщата сега в студа?
в 17:00 му е здадена 22 гр. в 19:00 котела гасне...снощи в 00:50 беше 18 гр.,но понеже в 23:00 термостата минава на 17,5 нямам представа кога се е запалил през ноща
gizdo - специалист
vladislavpet написа:
gizdo написа:
vladislavpet написа:
Здравейте...сложих стаен термостат и разхода на пелети падна драстично..."Виадрус У22 + ГП20"....от 5,6 чувалчета в момента съм на 2 :prayer: ,това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...?? Благодаря!
Извинявай, но котела когато ти прави 3,4,5 часови паузи до колко ти пада температурата в къщата сега в студа?
в 17:00 му е здадена 22 гр. в 19:00 котела гасне...снощи в 00:50 беше 18 гр.,но понеже в 23:00 термостата минава на 17,5 нямам представа кога се е запалил през ноща
У нас като падне под 19 градуса и жената понеже знае, че ме дразни и почва да включва ел. радиатора.
И икономия не мога да направя :lol:
mitko3040 написа:
А за връщащата вода в котела какво ще кажете, при мен постоянно си върти. Какво да правя?
Ами най-добрия начин е трипътен термовентил, но като з начало сложи термостат на помпата да я включва при 60*С
Колеги здравейте, искам да ви попитам някой купувал ли е тези дни пелети от София или Пловдив защото в Бургас няма никъде. Ако някой знае къде в момента има в тези градове и на каква цена се продават оринтировъчно ще съм му безкрайно благодарен ако го сподели.
Благодаря
deyanyovkov - специалист
fanatic60 написа:
Колеги здравейте, искам да ви попитам някой купувал ли е тези дни пелети от София или Пловдив защото в Бургас няма никъде. Ако някой знае къде в момента има в тези градове и на каква цена се продават оринтировъчно ще съм му безкрайно благодарен ако го сподели.
Благодаря
Всички търсим, но и в София няма. Открих във Враца слънчогледови 8мм, но те стават само за промишленни цели / така ми каза производителя на котела/. Ако някой има друга информация, ще съм му много благодарен :drinkers:
Последна промяна от deyanyovkov на ср фев 08, 2012 2:36 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Пристанище Волос, Гърция, 220 евро на тон.
gizdo - специалист
LazarGanev написа:
mitko3040 написа:
Ами най-добрия начин е трипътен термовентил, но като з начало сложи термостат на помпата да я включва при 60*С
Лазаре, време е да направиш един хубав опис тук във форума какво е нужно за една система с котел на пелети, за да работи най- добре. Като започнем от котела, помпа (къде се слага и колко мощна спрямо котела), буфери, винтили, термостати и всичките му там нужни джаджи, за да работи системата в най- ефективен режим. Повечето тук сме самоуки и сме на приципа на "проба- грешка" и понякога правим глупости, за да постигнеме някакъв резултат, който впоследствие се оказва грешен. За съжаление се получава така, че и да искам да си платя на специалист, който си разбира от работа попадам на някой чичо дето е правил инсталаций през 67-ма година, когато въглищата са били по 20лв/тон.
Колегата АнтонБМ е помествал схеми в няколко теми. Неговата схема е обобщена и включва всичко, каквото ми могло да има в една инсталация. Ако ти го нямаш този кръг - махаш го от схемата. Работата е там, че всеки случай е индивидуален (брой консуматори, мощност на радиаторите, мощност на котела, диаметри на щранговете, конфигурация) и затова универсални решения няма. Но трипътния вентил е почти задължителен. Казвам почти, защото в някои случаи една система може да работи и без него в нормален температурен режим. Това е да речем като ABS в автомобила - ако водача е опитен - може изобщо да не включи тази система, но е добре да я има.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: