• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jinio - специалист
Здравей! Прочетох тук за направата на термопомпа въздух - вода която се прави с климатик. Самият аз се занимавам малко с климатична техника и имам една 18 самсунг, климатик който мога да прежаля за тази работа, моля да ми кажеш какво още ми е необходимо, какъв ТО да си взема, от къде и колко струва и ще имали някакав смисъл от това. В момента се отоплявам на твърдо гориво (дърва), но всяка зима купувам по 15 кубика. Парното ми е с печка "Прити" с водна риза, която се намира в приземния етаж (гаража) и имам 4 панелни радиатора и една лира, които се намират на втори етаж. Прилагам и схема на парното, ако мога да я кача разбира се! Също така разполагам със слънчева система на СЪНСИСТЕМ като горе са ми панелите а бойлера ми е на етажа и имам термостат който следи двете температури и включва помпата. На самата парна система помпата ми е вързана директно и докато трае зимата не се изключва и системата ми е отворена с разшерителен съд.

Прикачен файл

parinstalacia.png
parinstalacia.png (27.12 KиБ) Видяна 4098 пъти
phoenix - специалист
Относно предния пост, колега малко съм болен тези дни и се редуваме с жена ми и детгето и нямам време да мисля дори.
Пускам само една снимка какво се случва в студовете, след като се изкъпем и бойлера наваксва Т за награвянето му.
Изображение
2v6 - майстор
phoenix написа:
Относно предния пост, колега малко съм болен тези дни и се редуваме с жена ми и детгето и нямам време да мисля дори.
Пускам само една снимка какво се случва в студовете, след като се изкъпем и бойлера наваксва Т за награвянето му.
Изображение
Имаш температура на изходящия фреон 34 и в същото време температура на входящата вода 40 градуса ли :?
phoenix - специалист
Конкретно за тази Т не съм много сигурен, понеже тези големи разлики се получиха след смяна на Т с по-голям от необходимия ми. Днес ще поразпилея изолацията за да видя какво е станало с датчика, дали не се е разместил нещо. Но останалите градуси са точни. Този датчик ми се падаше много неудобен за проверка и така го оставих, но сега ще видя дали има проблем с измерването или си е така.
п.с.
такааа сега погледнах и разбутах изолацията, наистина се е разместил датчика. Закрепих го отново и двете Т на фреона и водата се изравниха. Все пак на фреона остава с 0,5 градуса по-ниска от на водата!
2v6 - майстор
phoenix написа:
...
такааа сега погледнах и разбутах изолацията, наистина се е разместил датчика. Закрепих го отново и двете Т на фреона и водата се изравниха. Все пак на фреона остава с 0,5 градуса по-ниска от на водата!
Ако фреона е по-студен от водата, то той я охлажда :idea:
Така ли се получава :?
stelaartoa - специалист
А по-вероятно е сондите,понеже са китайчета отвсякъде,да дават по 1-2 гр грешка,едната нагоре,другата надолу и ето ти 3-4 гр нормална разлика между фреона и водата,както си требе...
phoenix - специалист
тц,
не са китайчета и грешката която дават за датчика е много малка. Всеки датчик представлява малка платка и изпраща данните в цифров вид към контролера. Правилно е забелязването, че фреона един вид охлажда водата. Това е сигурен признак, че или е малко фреона или ТО е по-голям от необходимия. Което е горе долу едно и също. Тази разлика настъпи, след смяна на ТО с една идея по-голям. Закупуването на правилен размер ТО е много важно за оптималната работа и изобщо за работата на системата. Може би ще сипя малко фреонец тези дни и ще се оправи тази разлика. Просто всичкия фреон кондензира и на изхода Т му е по-ниска или в обшия случай зависи от Т на водата. Когато тези две температури се движат в абсолютен синхрон или фреона се е преохладил значи не сме с правилния ТО.
п.с.
май пиша едно и също, но от 4 дни съм с почти 40 градуса и съм на легло.
2v6 - майстор
phoenix написа:
тц,
не са китайчета и грешката която дават за датчика е много малка. Всеки датчик представлява малка платка и изпраща данните в цифров вид към контролера. Правилно е забелязването, че фреона един вид охлажда водата. Това е сигурен признак, че или е малко фреона или ТО е по-голям от необходимия. Което е горе долу едно и също. Тази разлика настъпи, след смяна на ТО с една идея по-голям. Закупуването на правилен размер ТО е много важно за оптималната работа и изобщо за работата на системата. Може би ще сипя малко фреонец тези дни и ще се оправи тази разлика. Просто всичкия фреон кондензира и на изхода Т му е по-ниска или в обшия случай зависи от Т на водата. Когато тези две температури се движат в абсолютен синхрон или фреона се е преохладил значи не сме с правилния ТО.
п.с.
май пиша едно и също, но от 4 дни съм с почти 40 градуса и съм на легло.
Виж, не се мъчи! Разсъжденията са ти тотално погрешни.
Фреона кондензира и му спада температурата само ако отдаде топлина на водата. Това се случва само когато температурата му е по-висока от тази на водата и няма никакво значение от размера на топлообменника.

Или сензорите не ти мерят вярно или сензора е по-студен от фреона.
Премести и другия до него за сравнение :idea:
Тънката тръба прави контакта лош поради малкия диаметър. Омотай върху сензора и тръбата няколко пласта алуминиево фолио, след това изолация и най отгоре тиксо.
phoenix - специалист
Чак тотално грешни...
Сега с това че размера на ТО няма значение... вече ти се обърка.
Датчиците са със много висок клас на точност и не са просто датчик/осезател. Има си отделна платка с процесор и осезател на всеки датчик. Въпросната платка с осезател контактува с тръбичките на специално заварена планка на тръбичката където има и контактна паста. Освен това са овити първо със изолирбанд максимално стегнат, навита тел(от тези за опаковане) и отгоре си имат 20мм изолация от тази черната. Показанията са 100% верни!
п.с.
единствената грешка която открих в поста си е че съм казал всичкия фреон кондензира, а всъщност само кондензира фреона който е в ТО. Изобщо съберат ли се двете Т на водата вход и фреон изход и започнат ли да се движат спрямо тази на водата това е сигурен признак за преоразмерен ТО. Не разбирам какъв е проблема че Т на фреона е по-ниска. Все пак след като водата ми загрее и стаите също вече няма такова голямо отдаване и водата започва да си събира делта Т, като подминава тази на фреона който излиза отТО.
2v6 - майстор
phoenix написа:
... Не разбирам какъв е проблема че Т на фреона е по-ниска. Все пак след като водата ми загрее и стаите също вече няма такова голямо отдаване и водата започва да си събира делта Т, като подминава тази на фреона който излиза отТО.
Не е проблем, а просто е невъзможно :!:
Когато показваш невъзможни неща се компроментира цялата ти система :wink:
Какъв модел са ти датчиците?

При мен топлообменника също беше преоразмерен (1.3 м2 площ за 18KBTU, 5.8 kW).
Фреона също с недостиг.
Виж как е работила системата:
http://sofia.hobby-site.com/tp/tp02.html

Прикачен файл

tp2.2010.04.28.2135.JPG
tp2.2010.04.28.2135.JPG (38.75 KиБ) Видяна 3868 пъти
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21