Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BaiGrozdan - специалист
Здравейте.Предстои ми направа на ново водно отопление с печка /?/ 9-10 квт. на водната риза.
в тази връзка има няколко дилеми:
1. Видът на тръбите. колебая се между пекс-алфи 16 и полипропилен стаби фи 20.
2. Мястото на РС да е в банята / около 5-6 метра тръби/, къде да е свързан, на топла или студена вода и към лира или към бойлер.Другият вариант е на терасата, която е с ПВЦ дограма, и дори сега в най-големите студове не замръзва.
Апартамента е панелка с южно изложение, единствено с ПВЦ дограма./няма друга изолация/.Естествено ще има помпа,филтър,колектори,темометри,ЮПС,обезвъздушители и кранове на радиаторите.Умишлено съм задал по-големи мощности на радиаторите, за да може да работи системата на по-ниски градуси на водата.Системата ще е двукръгова с външно положени по пода тръби.Очаквам вашите мнения,предложения, препоръки и забележки.

Прикачен файл

de.JPG
de.JPG (61.88 KиБ) Видяна 10282 пъти
kok - специалист
Филма е твоят човек той е по подовото :wink: :-D
BaiGrozdan - специалист
никъде не съм писал, че ще правя подово отопление.
kok - специалист
сори аз по инерция чета Подово а пък ти си писал Водно :-D
lux_e_on - специалист
По груба сметка с тая камина няма да го бъде:3,4+2,4+0,45+3=9,25kW .Като броим един радиатор в хола,щото само с камината няма да го стоплиш и 1/5 запас,и като имаш предвид че киловатите на камината са при горене на кокс,а ти ше си на дърва(-20%)отиваш на 15-17 kW.
joro_vn - специалист
Стига бе, цялото е жилище е към 45 квадрата, какви 15-17 киловата ???? 10-12 кВ са му предостатъчни.
BaiGrozdan - специалист
lux_e_on написа:
По груба сметка с тая камина няма да го бъде:3,4+2,4+0,45+3=9,25kW .Като броим един радиатор в хола,щото само с камината няма да го стоплиш и 1/5 запас,и като имаш предвид че киловатите на камината са при горене на кокс,а ти ше си на дърва(-20%)отиваш на 15-17 kW.
Сега в момента апартамента се топли от една печка самоделка /преправена от акумулираща/, която е на северната страна на хола, и при температури -15-17 градуса навън, в спалнята е +16. Със 17квт. ВР /печка прити/, топля 5 стаи, кухня и баня + бойлер със серпентина.Пък и нали бойлера не е постоянен консуматор.
BaiGrozdan - специалист
Днес докато разглеждах сайтове за печки с ВР попаднах на това http://www.malmuk.com/product/39-kamini ... zda-1-vr-9 Дайте мнение, не е ли много малък обема на ВР?
Окака Чука - специалист
joro_vn написа:
Стига бе, цялото е жилище е към 45 квадрата, какви 15-17 киловата ???? 10-12 кВ са му предостатъчни.

Ха стига бре! :shock: Гения на математиката :-D Аз що ги сметнах не 45, а около 120 квадрата? :)
svetliopi44 - Чирак...
Щото си бегал от часовете по математика.

Тема "локално парно в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: