Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Вече си купих хоризонтален 80л. бойлер Аристон и го заковах за стената ... Банята, която правя е малка и мястото е кът ...
Предстои ми свързване ва ток и вода.
В тази връзка имам няколко въпроса към протосите в областта... :roll:
Купих редуцилвентил(или както там се казва правилно), към бойлера има възвратен клапан...
"Фатално" ли е, ако няма спирателен кран на студената вода ?
Просто се навързват много детайли, а разстоянието между тапите на стената и тръбите на бойлера е малко и меките връзки ще се нагънат много ...
Фабрично в кашона, кабела на бойлера е с штепсел, който предполага връзването към тока да става чрез контакт.. Това нормално и безопасно ли е, с оглед че уреда е в банята ?
Евентуалният контакт ще се намира заврян максимално нагоре под бойлера, между тръбите (погледнато фронтално) ...
Мястото на контакта е по-високо от мястото, където меките връзки се свързват с уреда. В смисъл, че дори да прокапят въпросните връзки, няма да намокрят контакта...
Предварително благодаря за всички мнения и препоръки...
infomar
И аз съм на тази тема и едно мнение на непрофесионалист:
1. Контакта далеко от меките връзки. Какво ще стане ако си в банята и се скъса мека връзка и опръска контакта?
2. Аз бих поставил спирателен кран преди бойлера с кран за източване (при спиране на водата той става резервоар за миене...често ме е спасявал в трудни моменти). Разбира се може и без него ако имаш централен спирателен кран на магистралата която влиза в дома, но така може да работиш по него без да спираш цялата вода. Аз имам кранове на топлата и на студената вода към него, може да е излишно, но.... съм ги поставил.
3. Ако може направи го без меки връзки а с тръби без значение метални или пластмасови. Какво става ако си на почивка или на работа и се скъса висококачествената мека връзка?
4. Постави му ДТЗ по схемата:
Изображение
ако нямаш място в главното табло, направи си едно малко в кутия до него. Тук трябва да се изкажат знаещите дали е удачно!!!!
Контакта далеко, ама ТЪПИЯ майстор е оставил твърде късо парче кабел да стърчи от стената ...
Ако тръгна да удължавам кабела - снаждам, (с няква клема там) няма ли да е по-опасно ?
Крана го мисля в момента ... :?
Тая работа с тръбите, хич не ми е ясно как ще стане. Ще трябва да се обърна към "майстор"... :x :x :x
Кабела е трижилен... За целта вече се разбрах с един компетентен господин, да дойде да търсим решение на окабеляването на уреда ...
...
Борбата продължава !!!
:finga:

А възможно ли е, меките връзки да се заменят с тръби за парно ? От тия с алуминиевата вложка?
Хем сравнително лесно се сглобяват, термоустойчиви са и са доста по надежден вариант от меката връзка ?
velsi - Почетен майстор
Юрко написа:
А възможно ли е, меките връзки да се заменят с тръби за парно ? От тия с алуминиевата вложка?
Хем сравнително лесно се сглобяват, термоустойчиви са и са доста по надежден вариант от меката връзка ?
Възможно е. Аз така съм ги направил. Перфектно е.
Synthy - специалист
На трижилния свържи корпуса и масата заедно към масата на кабела от стената (най-вероятно стърчи обикновен двужилен мостов кабел), фазата на мостовият към третият проводник от кабела на бойлера (корпуса би трябвало да бъде зелено-жълт, масата е кафяв, фазата е син - по спомени говоря). Коя е фазата на мостовия - ползвай фазомер :) Ползваш устерклема за целта, като след това изолираш много добре със САМОВУЛКАНИЗИРАЩА ГУМА (никакъв изолирбанд точно в банята), 2-3 слоя можеш да намотаеш. Продава се в Бриколаж при кабелите. Казваш какво искаш, и ти дават (скъпо е, да не се шокираш от цената, 20-25лв. е ролката). Щепсел и контакт в банята е крайно нежелателно, да не кажа опасно (твърдо против съм подобни изцепки!! ). За меките връзки.. аз съм сложил тръби AL/PEX, "парнаджийски". Фитингите са малко скъпи, но могат да се огъват и няма да протекат като тъпите меки връзки. Ти можеш да сложиш други тръби - въпрос на вкус :)

Изпревариха ме със съвета за тръбите :) Парнаджийските с алуминиева вложка са перфектни.
lux_e_on - специалист
Слагай бяла тръба смело,но ако искаш читав дебит слагай Ф18 или Ф20,но това зависи и от инсталацията.
Тъй,
в крайна сметка сможих две кранчета, (на входяжщата и на изходящата вода) редуцилвинтила, възвратното клапанче и меки връзки ...
Искрено се надявам да нямам проблеми с тях...
Днес се надявам с "токаджията" да измислим, как да пуснем ток в уреда...
Малко по-натам ще се пробвам да кача снимки, да оцените резултата от първото ми "ръкоделие"
Благодаря за съветите и хубав ден на всички !!!
:supz:
lux_e_on - специалист
Надявам се кранчетата не са между възвратно-предпазния вентил и бойлера.
kam34 - специалист
Юрко написа:
Тъй,
в крайна сметка сможих две кранчета, (на входяжщата и на изходящата вода) редуцилвинтила, възвратното клапанче и меки връзки ...
Искрено се надявам да нямам проблеми с тях...
Днес се надявам с "токаджията" да измислим, как да пуснем ток в уреда...
Малко по-натам ще се пробвам да кача снимки, да оцените резултата от първото ми "ръкоделие"
Благодаря за съветите и хубав ден на всички !!!
:supz:
Кажи му да ти махне кабела със щепсела и да върже бойлера директно.
kam34 написа:

Кажи му да ти махне кабела със щепсела и да върже бойлера директно.
Сега го вързахме с контакт.
Открих топлата вода !!! :supz:
Много е къс кабела, който излиза от стената... Просто не стига където трябва ...
Ако тръгна са го удължавам, мисля че няма да стане по-безопасно..
Ако греша, ще съм благодарен на съвети как точно да го направя...

Тема "Избор на хоризонтален бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: