Всички въпроси за вилата.
BanoTheWolf - специалист
Johny интересен и практичен съвет - ще го запомня :)
Ако има развитие в това начинание, нека колегата сподели с аудиторията ни още снимки - и на мен ми е интересно развитието :)
Transporterr - специалист
може и без комин :)
Изображение
gkolev - напреднал
По снимките не става ясно, рабира се, но пред пещта ще има барбекю. Идеята е димосборника да улавя димът и от пещта, като комина съм предвидил да е в задната част на "съоръжението" и така да се получи оня "димен зъб", който толкова много се коментира във форума.
Мястото вдясно от пещта е предвидено за плот, който мисля да обицовам с цели напречни резени (филии) от дърво, пак разбира се "Благодарение на форума". Видях такова нещо в една тема и много ми допадна. Мисля да използвам полиестерна смола и стърготини, за да залепя и фугирам.
За съжаление нямам други снимки, защото служебни задължения замразиха проекта, но на пролет довършвам BBQ-то и започвам навеса, който ще е с размери около 4,50м. х 3,00м.
Предполагам, че част от работите ще вървят успоредно, за да мога да изкарам комина над предвидения навес, който все още не съм решил с какво да покрия, за да изглежда по старинно.
complast - специалист
Пещите нямат комин/поне не и в камерата/.Да не се бъркат с барбекютата.
stivemaster - майстор
Колкото и да е странно за някои хубавите пещи са или без (по малките) или с комин отпред http://www.google.bg/search?q=pizza+ove ... 80&bih=662
gkolev - напреднал
Искам да попитам колегите, които вече са се сблъсквали с подобен въпрос.
Мисля да направя вратичка (капак) за отвора на пещта от 2бр.х4мм. черна ламарина, отделени с шина 40х4мм. Сиреч ще стане двойна вратичка с кухина от 4см., като външната полуокръжност ще е малко по - голяма (около 3-4см.) от отвора на пещта, а вътрешната - малко по - малка, за да понася разширенията.
Та въпроса ми е какво и дали да слагам нещо в кухината на вратаичката, изолация или огнеупорни плочи?
Няма да е лошо, мисля, вратичката също да излъчва топлина за по - равномерно печене. Ако е така трябва да помисля за приспособление, което да я държи полуотворена, за да се нагрява при упалването и да може да изпуска дима.
stiv1961 - майстор
След разпалването на пещта вратата трябва да се затвори плътно. Някъде даже я уплътняват с тесто. Моята вратичка мисля да я правя така и да напълня кухината с огнеупорна пръст или нещо от сорта.
П.П. Виж тази тема, надолу има изпълнение на такава вратичка/ снимки/
viewtopic.php?f=21&t=32773&start=160
NeoBoss - специалист
комини има на много фурни някои са със клапи други се затварят по същия начин както и предния отвор... от личен опит мога да кажа че фурните с във вътрешната страна се опалват много по лесно
complast - специалист
NeoBoss написа:
комини има на много фурни някои са със клапи други се затварят по същия начин както и предния отвор... от личен опит мога да кажа че фурните с във вътрешната страна се опалват много по лесно
Това,че имаш фурна с комин не означава,че по-лесно и по-икономично се загряват.
NeoBoss - специалист
ахахах аз имам такава фурна защото съм се убедил колко по лесно се разпалват фурните които имат комин във задната част. За по-икономично нищо не съм казал ... просто е ъбсурдно да твърдиш че пещите нямали комин.

Във края където ми е селото много уважават Гергьов ден и там има голямо разнообразие на фурни... та съм видял и съм събрал доста мнения досега. По лесно е защото няма нужда да палиш огъня от външната страна към входа и постепенно да ги местиш на вътре ... като има комин си ги слагаш във средата и се разпалават много хубаво. Но като е плитка фурната както тази няма смисъл от комин.

Тема "Благодарение на форума..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: