• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iceheart - специалист
klambrev написа:
Тези дни се хванах да направя табло за електрониката че до сега всичко беше летящи жици. Ето как се оформя.
Изображение
Има ключе което превключва дали датчика в бойлера или датчика на водната инсталация да се взима под внимание. Трябва да се направи топлоизолация на топлообменника защото когато топля само бойлера и водата през топлообменника е спряна, циркулиращия фреон от там излъчва топлина и няма смисъл да се губи.
A ето и вече с малко повече датчици а се вижда и дефроста сега е на 80мин. Онзи ден ясно моментно беше мнг влажно времето.
Изображение
Тези 18-19А ги меря след предпазитела за към климатичната инсталация и то при незагрята с-ма.
След като е работила няколко часа обикновенно е 6-8А
Зрдасти искам да те питам нещо за топлообменика. Трабите на фреона как са свързани към ТО? Със спойки или със холендрови гаики че аз имам малък проблем. Моят ТО е със резби и се чудя как да го свържа дали няма да имам проблем с фреона. Дай идеи
stelaartoa - специалист
На всички ТО тип фреон /вода връзката за медните фреонови тръби е за заварка . НЯМА НИКАКВИ РЕЗБИ !
На теб май са ти пробутали ТО тип вода/вода или масло/вода,там и двата кръга са на резби,но допустимите налягания са доста по-малки от тези на фреоновите ТО,около 10 бара са,а при фреона наляганията са 30-40 бара.
Така че обърни по-голямо внимание на ТО какъв тип и модел е !
kuuuuuul - майстор
stelaartoa написа:
На всички ТО тип фреон /вода връзката за медните фреонови тръби е за заварка . НЯМА НИКАКВИ РЕЗБИ !
На теб май са ти пробутали ТО тип вода/вода или масло/вода,там и двата кръга са на резби,но допустимите налягания са доста по-малки от тези на фреоновите ТО,около 10 бара са,а при фреона наляганията са 30-40 бара.
Така че обърни по-голямо внимание на ТО какъв тип и модел е !
Това не е вярно!
http://www.ebay.de/itm/Warmetauscher-Pl ... 53e14bc4ac
2v6 - майстор
iceheart написа:
... Трабите на фреона как са свързани към ТО? Със спойки или със холендрови гаики че аз имам малък проблем. Моят ТО е със резби и се чудя как да го свържа дали няма да имам проблем с фреона. Дай идеи
Свързването на фреоновите тръби може да стане по два начина:
1. Със запояване през някакви преходи.
2. С разглобяеми конусни адаптори, които първо се запояват към топлообменника.

Топлообменника, който аз ползвам, може да се поръча с всякаква комбинация на изводите (за запояване, за заваряване или за резба):
Прикачен файл:
25022012642_.JPG
25022012642_.JPG (32.45 KиБ) Видяна 4547 пъти
Тъй като имаха на склад за резба направо го взех. Изводите за фреона са 3/4" и може да се запои директно такава тръба...

Ако отвора в извода за фреона е по-малък от тръбата е добре да се завие първо преход, на който да му се запои резбата :idea:
stelaartoa - специалист
Този "начин" на свързване на водата ми се струва ,меко казано,неподходящ.
Ако холендровата гайка е 1 ",колкото е извода на ТО,то фитинга в холендровата гайка е сигурно 1/2...Не ти ли се струва странно да намалиш толкова сечението ,което е заложено в ТО с неговите изводи ?
Би трябвало да започнеш с муфа 1" и оттам само с 1 "фитинги и тръби да вървиш...
2v6 - майстор
stelaartoa написа:
Този "начин" на свързване на водата ми се струва ,меко казано,неподходящ.
Ако холендровата гайка е 1 ",колкото е извода на ТО,то фитинга в холендровата гайка е сигурно 1/2...Не ти ли се струва странно да намалиш толкова сечението ,което е заложено в ТО с неговите изводи ?
Би трябвало да започнеш с муфа 1" и оттам само с 1 "фитинги и тръби да вървиш...
Извода за водата е 1¼. Продължава на 3/4".
За свързването на водата при klambrev какво ти е мнението?

Прикачен файл

temp7.jpg
temp7.jpg (47.32 KиБ) Видяна 4517 пъти
iceheart - специалист
ТО-то ми като на klambrev само, че по малкия размер и е с работно налягане 30 бара и тестово 45 бара. Като гледам доста хора във форума ги ползват а един от учасниците писа че ги ползва доста и ги е надувал до 50 бара и досега е нямало проблеми.
Благодаря на всички за отговорите.
mindless - специалист
Някой знае ли при обявения СОР на производителите на термопомпи въздух/вода, отчита ли се потребената енергия от да речем вентилаторите на външното тяло и ако не, колко може да бъде тя 300-500Вт или повече?
Също ще ми е интересно, ако някой има информация, колко горе долу харчи сондажна помпа в да речем 40м дълбок сондаж при изпомпване от 0,5л./сек.?
Благодаря на отговорилите.
mindless - специалист
Открих отговора на въпросите ми от предния пост. Ето инфото, ако и други ги интересува: това e сервизно ръководство за една от големите термопомпи въздух/вода на Mitsubishi. От него ясно се вижда, че вентилаторите на външното тяло са по 150Вт всеки. При по-малките термопомпи са 90Вт-ови. В сервизното ръководство има и любопитна информация за СОР-а при интересни условия като А-15/W55 например като цяло ценен документ :)

А това е чудесен калкулатор за помпи.
mindless - специалист
Трябва ли разрешително за термопомпена инсталация вода-вода? Искам да поясня, че не съм юрист и всяко включване на такъв по казуса е добре дошло. Това, което открих в законовата уредба е следното:
Закон за водите
Чл. 43. (1) Индивидуално използване на водите и водните обекти е налице, когато съответното право се осъществява от определен титуляр.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Извън случаите по ал. 2 за индивидуалното използване на водите и водните обекти се заплащат такси, определени с тарифа от Министерския съвет.
От тук може да се направи извода, че ако дебит от 10куб. м. на денонощие е достатъчен (това прави около 82кВч, ако се използва ΔТ=7°С), то следва това да се тълкува като индивидуално безвъзмезно ползване. Другото, което прави впечатление е, че последната промяна на този член е от миналата година. Предполагам тогава е добавена часта за геотермалната енергия и е отпаднало ограничението в дебита от 0.2л/сек, което открих в по-стара версия на закона.

Реинжектирането на използваната вода е малко по-особено:
Закон за водите
Чл. 118а. (9) Разрешително за реинжектиране се издава и в случаите на:

2. използване на води за добив на хидрогеотермална енергия.
В НАРЕДБА № 1 от 10.10.2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води обаче намерих следните текстове:
Чл. 139. Ползването на подземни водни обекти включва:
1. извършването на хидрогеоложки проучвания;
2. изграждане или реконструкция на съоръжения за подземни води;3. изкуствено подхранване на подземните води;
4. реинжектиране или инжектиране на води в подземни водни тела;
5. пряко отвеждане на замърсители в подземните води;
6. инжектиране на природен газ или втечнен нефтен газ в подземни водни обекти;
7. непряко отвеждане на замърсители в подземните води;
8. извършване на сондажна и/или минна дейност в райони със значителни ресурси на
подземни води.

Чл. 140. (1) Ползването на подземни водни обекти по чл. 139, т. 1 - 6 се извършва въз
основа на издадено разрешително по реда и при условията на Закона за водите и на тази
наредба.
(2) Разрешително за ползване на подземен воден обект се издава на:
1. физически лица - за изграждане на съоръжение за подземни води, кладенец за
задоволяване на собствени потребности, разположен извън границите на населените места,
в границите на санитарно-охранителна зона на съоръжение за минерални води или в район
с ликвидиран геотехнологичен добив на уран;
(4) Разрешително по ал. 1 не се изисква, когато:
1. се изграждат съоръжения, предназначени за водовземане за задоволяване на
собствените потребности на гражданите, при условие че съоръженията не са разположени
в границите на санитарно-охранителна зона на съоръжение за минерални води или в район
с ликвидиран геотехнологичен добив на уран;
Според чл. 140 ал.4 т.1, ако съоражението не се намира в границите на санитарно-охранителна зона на съоръжение за минерални води може да се мине без разрешение и за реинжектирането.

Ако дебита от 10куб.м. на денонощие би трябвало количествата над това да се заплащат според:
ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ, ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВОДЕН
ОБЕКТ И ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ
В сила от 01.01.2012г.
Приета с ПМС №177 от24.06.2011г.
Обн.ДВ.бр.50 от 1 Юли 2011г.,изм.ДВ.бр.3 от 10 Януари 2012г.

(2) (Изм.- ДВ,бр.3 от 2012 г.,всилаот 01.01.2012 г.)Единичният размер на таксата за
водовземане от подземни води се определя съгласно следната таблица:
№ Цел на ползване Размер на таксата-E(лв./куб.м)

1. Питейно-битово водоснабдяване 0,02

2.Самостоятелно питейно-битово
водоснабдяване,когато черпената вода
се ползва за питейно-битови цели 0,75

3. Охлаждане 0,0008

4.Напояване на земеделски култури,
животновъдство, аквакултури 0,01

5.Промишлено водоснабдяване и
самостоятелно питейно-битово
водоснабдяване,когато черпената вода
сеползва с цел производство на
хранителни, лекарствени или
козметични продукти 0,07

6. Всички други цели 0,16
Или с други думи, водата трябва да се заплаща по 16ст./куб.м.

Ако някой е наясно със 100% сигурност как стоят нещата, моля да сподели :)
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: