• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
5киловата при 15 м/с, диаметъра на ротора ще отиде над 4.5метра. Доста смело начинание. И скъпо.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
5киловата при 15 м/с, диаметъра на ротора ще отиде над 4.5метра. Доста смело начинание. И скъпо.
Ако трябва да сме точни 5.2 метра диаметър на турбината.
За смелостта да си го сложи в двора да му мисли бъдещия му собственик, както и за цената! :-D
tgv - специалист
При големите ВГ цената на киловат е около 1100 евро. При малките понякога излиза и повече. Ще трябва да мислиш за фундамент и кула не по ниска от 15-20 метра, щом става на дума за двор. Хубаво е да има два генератора, до 8м/с и над тази скорост. Можеш да ползваш части от ходовата част на автомобил, както и елементи на спирачната му система /джанта,главина, спирачки,лагери, валове и др./
edemy2001 - специалист
tgv написа:
При големите ВГ цената на киловат е около 1100 евро. При малките понякога излиза и повече. Ще трябва да мислиш за фундамент и кула не по ниска от 15-20 метра, щом става на дума за двор. Хубаво е да има два генератора, до 8м/с и над тази скорост. Можеш да ползваш части от ходовата част на автомобил, както и елементи на спирачната му система /джанта,главина, спирачки,лагери, валове и др./
Кулата /мачта/ ще е около 15 метра висока. Определено ще се използват дискови спирачки от автомобил с два комплекта спирачни челюсти и машинки. Само все още се чудя дали да се направят лопатите да се извъртат срещу вятъра. Още ще го помисля и ще реша. По принцип ще са два ветрогенераторите на две отделни мачти, но за сега започваме от единия. Като го направим, тогава ще правим и втори за същото място. На човека за който се правят ще му излезнат по-евтино, тъй като доста от нещата ще си ги прави сам.
tgv - специалист
По принцип за регулиране на оборотите се използват две системи-PITCH или STALL control. При PITCH control се върти цялото крило. При STALL control крилото е фиксирано с оптимален ъгъл на атака, като се върти края на крилото/ крилото е съставено от две части- неподвижна и подвижна/ . И за двете системи е нужен софтуер за управление и сложна хидравлика. Помисли за добра спирачна система, защото тръгне ли да се върти този ротор при силен вятър, няма спиране. Най добра е Аеродинамичната спирачка по една от по-горните системи.
Относно двата генератора на една турбина, при много от големите ВГ се използва този подход.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
По принцип за регулиране на оборотите се използват две системи-PITCH или STALL control. При PITCH control се върти цялото крило. При STALL control крилото е фиксирано с оптимален ъгъл на атака, като се върти края на крилото/ крилото е съставено от две части- неподвижна и подвижна/ . И за двете системи е нужен софтуер за управление и сложна хидравлика. Помисли за добра спирачна система, защото тръгне ли да се върти този ротор при силен вятър, няма спиране. Най добра е Аеродинамичната спирачка по една от по-горните системи.
Относно двата генератора на една турбина, при много от големите ВГ се използва този подход.
Извинявай, ама много се засилваш! Не говорим за 50 киловата, а само за 5. В този случай може да се използва и обикновена дискова спирачка. Причината е, че общата площ на самите лопати не е много голяма и ако не се въртят, върху тях няма да има кой-знае каква мощност. Споменах по-горе за Pitch контрол, само като опция за по-добро оползотворяване на енергията на вятъра. Ако се прави в случая такъв, то ще е центробежна механична автоматика. Колкото за спирачната система - това ми е едно от основните неща върху които ще мисля. Между другото има и автоматика за регулиране на оборотите основана точно на спирачна система.
tgv - специалист
Не се изсилвам, а споделям опит. Някъде в предишни постове пуснах едно филмче, как един ВГ се разлетя. В България също има подобен инцидент, и макар че крилата не се разлетяха, два дни чакаха да спре вятъра за да могат да я озаптят. Общото и при двата случая е че хидравликата и аеродинамичните спирачки са отказали, а дисковите челюстни срирачки за прегряли и не са могли да удържат турбината.
Всъщност проекта си е твой и като направиш сметките до 25м/с, ще си прецениш какво да правиш.
dj_marti79 - специалист
Виждал съм клипче с 10КW турбина която разчита само на чупеща опашка.
Времето се оправя и е време да възстановя повредените турбини.
Котвеното залепване е "двустъпално" - редуват се 35 грама/метър и 100 грама/метър?
Бях обещал да дам чертеж на шаблон. Незнам как да го сканирам, затова му написах размерите с маркер и го снимах. Така който желае, с линийка ще може да си го пресъздаде. Шаблона е за PVC тръба ф315, върху която успоредно по дължината се начертава права линия като се използват надписите или бръздите на тръбата. Върху правата линия се налага червената линия на шаблона. Отворите за болтовете на фланеца се пробиват задължително по дължината на правата (червената) линия, като мислената прекарана през тях линия, трябва да пресича оста на генератора.
Успех.

Прикачен файл

DSC00087.jpg На червената линия е оразмерена дължината на витлото от оста в метри. Под и над червената линия са разстоянията от нея до ръбовете в mm.

Прикачен файл

DSC00086.jpg С mObbiN използваме един и същ шаблон който е оразмерен за 300 об/мин. при 3m/s.

Прикачен файл

DSC00085.jpg Витлата вече ще са закрепени на 4 болта а не на 2 както беше преди. 4-тия е на планката в страни за да няма клатушкане около остта. Този нацистки символ се получи съвсем неволно!
Последна промяна от dj_marti79 на вт мар 13, 2012 11:24 pm, променено общо 4 пъти.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Виждал съм клипче с 10КW турбина която разчита само на чупеща опашка...
И аз... Но все пак мисля да добавя и дискова спирачка.
tgv - специалист
Не знам къде ще е проекта на Едеми, но в България поне два пъти в годината има ветрове с скорост 20м/с. При 5,2м. диаметър на турбината и 0,4 КПД на ротора, при 20м/с турбината ще развие мощност 37,6кВт. Как се спира такова нещо.
П.П. При 45градуса отклонение, мощноста пада с около 30% при високи скорости на вятъра.
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: