• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
Разбира се че зъбчетата ще бъдат застопорени с два винта.Примерно ако се износят предните зъби обръщам го и си нагласям на нови зъби а не да взимам нов тризъбец и да си играя да го запоявам с шипове.
pvk1967 - специалист
Не че имам кой знае колко опит в дървообработването, ама за сефте виждам подобна чудесия! А иначе, идеята е добра!
Stefan2000 - специалист
Оригиналното предназначение на тази чудесия е за кръстосани сглобки на греди и талпи. През средата на шайбата минава шпилка, която като се стегне, зъбите се впиват в дървото и няма мърдане.
Искаш да кажеш,че шпилката която минава в средата подобно като на винт? Аз взаимствах дизайна от морзов конус с идеята да обработвам дървени трупи с диаметър 47 см на бавни обороти понеже правя скулптури.А Че е дебело,дебело е защото ме беше страх да не се отчупи нещо от тризъбеца от тежките трупи и конуса поема цялата тежест а зъбчетата ги завъртат.
За такава ли шпилка става въпрос? Не е лошо да се изработи и за такова.

Прикачен файл

1207660418.jpg
1207660418.jpg (6.72 KиБ) Видяна 3851 пъти
Stefan2000 - специалист
Може и с такава. Но става и с двустранно милиметрови резби с гайки или с коларски болтове. Разбира се говоря за сглобки.
В случая с центъра, на тази шайба се разчита за предаването на въртящ момент. 47 см. са много голям диаметър. Тази шайба ми малее, не превърта ли? На какъв струг ги въртиш и с какъв нож работиш?
Шайбата не превърта,по късно ще кача снимка.А струга ми е на село,като отида по празниците ще го снимам.Стругът е преработен С8 за метал със свалени скорости,зъбчати колела,супорт и др. и е опростен за постоянна работа с дървен материал,може да се регулира за диаметрите на обработваните детайли,моторът е 4 киловата монофазен. дължина на обработвания детайл 1000мм.Работя със длета на Петров и Син,дал съм ги в раздела,,стругарски длета,,...
Ето закрепването с винтчета

Прикачен файл

IMG_1206.JPG

Прикачен файл

IMG_1204.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Търсене на тризъбец за струг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: