Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rgadzhev - специалист
Това е колебането ми. Понеже имам помпа, мембранен разширителен съд и предпазен клапан 6 bar останали от едно парно цените на двете ще са съизмерими +/- 100 лв.
Инсталация отворен тип термосифонна е около 600лв. + обикновен бойлер за зимата - 170лв. Общо 770 лв. има ли достатъчни налягане водата ако деневилацията с дуща е 2 метра?!
Инсталация затворен тип соларен панел турски 2х230 лв, бойлер със серпентина 250лв диференциален термостат 70лв, еднопосочен клапан 20лв. Общо 800лв
Тръби и изолация не съм ги включвал, защото ще се поставят и при двата типа.
Моля за съвет към кое да се насоча да правя! Предварително благодаря!!!
PS Не ме интересуват препоръки за скъпи инсталации 2-3-5 хиляди, консумацията ми на топла вода е 30лв/месец и искам да се изплати в рамките на 3 години, т.е. бюджет 1000 лв всичко.
naughty - специалист
аз съм с отворена с-ма и супер доволен. В облачен ден спирам пълначката и си ползвам вода с около 45 градус докато има.. с други системи не е възможно

едит: да допълня, че в моята система тръбата за топлата вода беше на дъното на бойлера (хоризонтален). Сложих една бяла пвц тръба с вложка за да смуче на поне 10-12см от дъното. бойлера ми е 220л, при спряна пълначка имам поне 150л на разположение преди тръбата да е под нивото на водата
rgadzhev - специалист
Да и аз повече клоня към тези готови отворени системи, дори намерих някакви много евтини /140л, 18 вакумни тръби 550лв/ . Би ли ми казал твоята каква е, цена и от колко време я ползваш и на каква височина е бойлера от душа и лесно ли става източването, ако искаш на лични да не го сметнат за реклама, а също знам, че имаш термопомпен бойлер, серпентината колко и е диаметъра, дебелина на стена и дължина, че ми стои един нипон 18 БТУ, да го използвам зимата да загрявам водата на електрическия бойлер. Блазнеше ме затворения тип заради пералнята и миялната, но като се замисля те консумират малко вода и докато дойде топлата вода до тях програмата ще е свършила.
naughty - специалист
вземи си преоразмерена; моята е 220л за двама възрастни и две деца и ми е точно. струваше ми 950лв, бойлера е на 5 м от единия душ, другата баня не съм я правил още, там ще е само на 2м. Имам и помпичка за усилване, но така и не се наложи да я монтирам, виси ми в гаража.
термопомпения бойлер ми го прави Светльо Шишков по инструкции на прословутия Ванко, не помня вече каква серпентина слагаха за фреоновия кръг, но беше нещо по-специално, искаше по-тънки тръбички.

Пералнята и миялната можеш пак да си ги включиш, не е проблем. Аз съм включил само миялната за сега (без никакъв ефект защото се оказа, че тъпия Бош загрява водата по време а не с термостат)

Изображение

пералнята ми е само с вход за студена вода и я чакам да сдаде багажа преди да я сменя с такава с вход и за топла вода.

другата гяволия дето съм направил и дето става само с отворена система е това:

Изображение

имам 3 режима на ползване:

1) само термопомпен бойлер
2) солара подава хладка (до около 40 градуса) вода на входа на термопомпения,който дозагрява до 55гр - ползва се в облачни дни
3) само солар

с тази схема при наличие на мноого топла вода, в режим 2 имам 220л+80л топла вода постоянно

ето го как се държи солара последната седмица, сложил съм две скали за да не се разминават много температурите. Вечер връткам пълначката за да не меша затоплената вода със студена.

Изображение
turistak - специалист
naughty написа:
имам 3 режима на ползване:

1) само термопомпен бойлер
2) солара подава хладка (до около 40 градуса) вода на входа на термопомпения,който дозагрява до 55гр - ползва се в облачни дни
3) само солар

с тази схема при наличие на мноого топла вода, в режим 2 имам 220л+80л топла вода постоянно

ето го как се държи солара последната седмица, сложил съм две скали за да не се разминават много температурите. Вечер връткам пълначката за да не меша затоплената вода със студена.

Изображение
Тъкмо от такава схема имах нужда!
Само не мога да разбера откъде се качва вода за панелът :?:
Последна промяна от turistak на съб май 12, 2012 7:21 pm, променено общо 2 пъти.
naughty - специалист
turistak написа:
Само не мога да разбера откъде се качва вода за панелът :?:
от студен щранг, не се вижда на снимката
rgadzhev - специалист
Първата снимка можете ли да ми обясните коя тръба от къде е и каква е ролята на трипътния вентил. Аз си го обяснявам, че Пексала идва от панела и като се отвори долният кран миялната черпи вода от панела, а като се затвори долният и се отвори горният черпи от водопровода и за какво е в случая този вентил, но сигурно бъркам нещо. И колко е диаметъра на тръбата, която слиза от панела до етажа?
naughty - специалист
rgadzhev написа:
Първата снимка можете ли да ми обясните коя тръба от къде е и каква е ролята на трипътния вентил. Аз си го обяснявам, че Пексала идва от панела и като се отвори долният кран миялната черпи вода от панела, а като се затвори долният и се отвори горният черпи от водопровода и за какво е в случая този вентил, но сигурно бъркам нещо. И колко е диаметъра на тръбата, която слиза от панела до етажа?
това е термосмесител, пуска макс 50 градуса на миялната за да не и стопя ВИК чарколяците с 85 градуса вода. Кранчетата са за байпасиране на топлия вход и връщане към варианта само със студена вода, когато няма излишна топла :)

тръбата е фи 20

Тема "слънчева инсталация затворен или отворен тип?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: