• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
VLADO66 - майстор
Гледам и се учим :-D
tgv - специалист
Владо, недей да скромничиш, а сподели как отделяте въгледвуокиса.
VLADO66 - майстор
Отдавна не работя там.По мое време не се отделяше,а от газхолдерите отиваше за изгаряне в котлите.Сега с генераторите не знам как стои въпроса.Компресирането на газа не е безобидна работа-компресорите са специални/взривозащитени/ и се използват за нагнетяване на биогаза в метантанковете с цел разбъркване на утайката в тях и подобряване на процеса.Газхолдерите преди реконструкцията представлаваха два цилиндъра един в друг ,като долния цилиндър беше пълен с вода/добро решение за домашна употреба/.След реконструкцията оставиха един газхолдер вдигнат докрай,без вода ,с гумен мех вътре.
tgv - специалист
Мислех че Биогаза се очиства и изсушава, и след това постъпва в Когенератора, който е двигател с вътрешно горене.
Ако Биогаза е за отопление, може директно да се гори, но мераците ми са да се ползва за гориво на ДВГ. Чудех се с два компресора от климатик, и с междинно и крайно охлаждане на метана на около -15гр., до колко Бара бих го докарал?
VLADO66 - майстор
Има такива исушители които представлават високи цилиндри със силикагел ,но това са вече инвестиции които са неприемливи.Пак казвам- компресирането на газа е деликатна работа и опасна.
tgv - специалист
Ако имаш някакво Инфо относно компресирането, ще ми е добре дошло, защото в Нета почти няма информация. Хвърлил съм око на един 7кубиков полиетиленов резервоар, който е идеален за Биореактор. Имам и един 400-500л. фризер който мислех да приспособя на Термопомпа Вода-Вода, но може да послужи и за охлаждане на Биогаза при компресирането.
VLADO66 - майстор
За съжаление нямям инфо.
tgv

незнам до колко може това да ти помогне с компресирането и охлаждането, но:

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... cg&cad=rja

от 338 стр. почва раздела с складирането и използването...
tgv - специалист
Много полезно четиво. Благодаря :partyman:
За сега идеята за компресиране на биогаза на високо налягане няма развитие. Но си направих Компостер и сьм на етап събиране на треволяци, шуми и други био-отпадъци от растителен тип. Поне при мене Бол. А пък наесен ще си направя 7-10 кубиков Биореактор за отопление. Като начало идеята е за директно изгаряне на биогаза, и акумулирнето на топлинна енергия във воден акумулатор. Но няма да е лошо и събирането/компресирането/ на Биогазец за Черни дни. Мисля да приключа с конвенционалния начин на отопление.
Нищо не се знае, може пък някой ден да подкарам и колата на Биогаз. :wink:
tgv

ще се присъединя към VLADO66...не мисля че компресирането и складирането на метан под налягане и охлаждане е занимание за домашни условия...но бих ти препоръчал, ако имаш някакво достатъчно голямо позакрито място, да складираш газта в нормални, полиетиленови ръкави, продават се от много производители на полиетиленови продукти (даже имам координатитен на един, без да правя реклама!)...поне от това което съм гледал в нет-а много фермери го правят, а и част от индустриално произвеждащите предприятия за метан имат времени складове, които са на този принцип.

и само от чисто любопитство: защо използваш точно компостер а не нещо друго за преработка на "отпадъчната" зеленина/кафевина?

иначе преди ден два попаднах на едни типове в youtube...ако искаш погледни филмчето, може да ти хрумнат някои идеи или да намериш рашение на проблеми:

http://www.youtube.com/watch?v=AyRMvXZIKaw&feature=plcp
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "БИОГАЗОВИ ИНСТАЛАЦИИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: