naughty написа: Явно не си разгледал Ексела дето поснах. Жълтата линия е само привидно гладка, има малки вариции дето назъбват графиката. В Ексела даже съм сложин да чертае и графика, разгледай го внимателно и ще се убедиш.Гледах го Ексела, но не съм вниквал в подробностите, че трудно го прочетох.
Там графиките май са същите на първо гледане.
Просто проявих интерес, защото нямам обяснение на ГРАФИЧНИЯ РЕЗУЛТАТ - често графичното представяне може да послужи за експресен анализ на евентуални аномалии.
Ако не те мързи, сподели алгоритъма на сметките, че ми е по-трудно да го вадя от Ексела.
Една от целите на "образователната" задача, която си си поставил, е точно в графичен или табличен вид да се представи моментната получена енергия. Иначе, цялата енергия за ден е ясна и без тези упражнения. Да я получиш чрез интегриране (сумиране) на дискретните стойности, си е просто учебна екстра (в случая) - бойлерът го прави това по-уверено. Апропо, по тази причина, бойлерът се явява и филтър на моментните вариации, особено ако участва с целия си обем в моментните сметки.
Друг е въпросът, ако в цялата система влагаш допълнителни разходи (въртиш помпа, например) - тогава би могъл по тази сметка да прецениш кога да изключиш.
Аз лично съм скаран с цифровата техника и гледам на нещата принципно - вход/изход.
Според мен, има нещо нередно и за изчистване, ако те интересува. Може и да греша.

П.П. Да започнем от най простото: Колко е разликата (грешката) за енергията между двата метода - 8091,305 и 8492,712 Wh? 1,05 или 5% ???