Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Ха! Това с маркера е голяма идея. Поздравления за неоригиналния подход.
И аз, като я гледах, се чудех, че страшно равно се е получило, като ецвано :-D

Би ли споделил какъв точно маркер ползваш?
otico - напреднал
Преди платките си ги правех по технологията с принтиране на лазерен принтер и после с ютия. Получава се добре, но общо взето трябва да си поиграеш докато нацелиш точно колко да нагряваш. Както и да е, там винаги остават някакви дупчици който трябва да се запълнят с маркер, та идеята е от там. Опита ми показва че маркера няма особено значение. В случая е най –обикновен перманентен маркер за 2лв от officeone. На него пише че е подходящ за CD, Glass, Plastic, Metal etc. Това което съм забелязал е че е по-добре да е цветен а не черен (този е син). Незнам защо но хваща по здраво.

Много по-важно е фолиото да е добре почистено от окиси и мазнотии. Първо с водна шкурка махам окиса до блясък, после със същата шкурка шкуря в две различни посоки или в кръг. Измивам с вода и сапун без да пипам фолиото (то се вижда като го пипнеш след това отпечатъка е толкова ясен че може да го сканираш ). Накрая със спирт или даже ацетон ако има за да се махнат остатъчни мазнинки по платка. Слагаш на машинката и рисуваш. Тук важното е скоростта да е сравнително ниска за да остане достатъчно дебел слой от маркера. Може да видите на снимката квадрата от страни (контура) се е разпаднал на места защото дигнах скоростта, докато на платката си е ок. После сваляш и ако някъде е останало незапълнено на ръка попълваш.

Ецването задължително в железен трихлорид, а не в някаква кисилина. Той не е толкова активен и маркера държи. Азотна киселина например 100% ще смъкне всичко, колкото и да е разредена.
sstefanov - майстор
Пробвай да ецваш с кислол и малко перхидрол (за катализатор). Мисля, че ще стане с маркера.
Това е най-евтиния вариант, който съм виждал.
shulio - специалист
Ако става дума за печатни платки в домашни условия. Това е варианта който ползвам. По добър и лесен не съм намерил

http://www.youtube.com/watch?v=gjMBI2Rf ... r_embedded

Хартията е от етикети или от самозалепваща хартия подложката. Лазерен принтер, ламинатор и ецвам с 2 части кислол и една част перхидрол 30% . Ако някой знае по евтин вариант да обажда :)
dangelov - напреднал
Колеги, нали има отделна тема за електроника, управления и др. подобни- като печатни платки. Нека да разграничаваме нещата.
foksss - помощник
Здравейте, колеги!!
Страхотна тема - май скоро ще и правите рожцен ден ( почти 200 страници ) при това с толкова много и все интересна инфорация и опит - просто страхотно !
Имам няколко въпроса към вас, надявам се да не ви засегна ако са лестни или глупави, все пак всички се учим :)
1. Успях да си сътворя малко подобие на cnc машинка с 3 оси и я подкарах с Mach3. Проблемът ми е следният:
- мога да управлявам двигателите със контрола или клавиатурата, четох и зададох дименсии на работният плот, но не мога да задам home позицията. Нямам крайни изключватели и искам да направя следното ->
след като си нагляся осите в крайно дясно горно полжения ( ако е правоъгълник горе в дясно) и да и задам, че се намират там.така че когато започва работа и на диспеля се стартира някой файл за обработка да тръгва от там и да си се намества, не говоря за точност или изпускане на стъпки бързина или друго. Искам да кажа на машината - в моента се намира там и искам от там да започва, само, чрез софтуера, на този етап - без крайни изключватели..измъчих се с това
2.Вторият ми проблем е следният: четох из разни места как се нагляза Z- остта - в зависимост от това което се ползва - ами аз искам да сложа 1 маркер там и да си чертае - как да го настроя кога е опрян и кога не в плоскостта? как се настройва offset-a как се калибрира това чудо - общо взето отново проблем с позециониране -
! Ще съм благодарен ако някой подскаже или поне някакви насоки къде да намеря отговорите си. Познанията ми са предимно в областта на електрониката и механиката ми куца, но се вдъхнових из тези теми та реших да пробвам какво ще стане, надявам се да отделите някой друг ред за мен :) Поздрави
nunep - специалист
foksss, моята машина също е малка и нямам крайни изключватели (Homes, limits), даже не са ми и трябвали. Закарваш върха на инструмента в нулевата точка на заготовката и после нулираш координатите за X,Y и Z (до всяка координата има бутон "Zero"). Специално за Z има няколко варианта:
- сензор за автоматично нулиране на инструмента. MACH3 сам си нулира.
- зумер, 2 батерии и 2 кабела, единия завършва с крокодилче да го защипеш за инструмента а другия с парче от печатна платка. Когато инструмента опре в платката и зумера почне да пищи, за Z вкарваш дебелината на платката и вдигаш инструмента. По този начин инструмента ще ти е занулен спрямо повърхността на заготовката.
- бабешкия начин - с хартийка и Z ти е 0 :)
Дано съм те разбрал правилно и съм ти отговорил адекватно.
bdimov - специалист
Колеги,
Търся едни неща но честно казано нямам идея дали има някакво специялно име и къде мога да ги намеря и затова питам за съвет ( за пореден път :) ).
Значи мисля да сложа на винтовете от двете страни на гайката по един предпазител за прахоляка, защото лагерите си имат семеринги и си чистят пред тях , но гайката няма и финния прах от МДФ-а и дървесината в компрект с греста в гайката ще направи мазало.
Виждалл съм преди по разни хидравлични цилиндри едни гумени неща ( приличащи малко на маркуч от прахосмукачка ), които се събират и разтягат и санаадяната върху пръта на буталото. Нещо такова мисля да сложа и аз. Имате ли идея откъде..... ?
foksss - помощник
nunep , благодаря ти, точно това имах в предвид. Проблемът е, че когато натисна за нулиране бутоните или zero all от диагностиката(последното меню) нищо не се променя. тоест аз съм ги сложил в горен десен ъгъл, задал съм нулиране, координатите не се променят, и когато вляза и погледна display на масата ми отново не е там където трябва?! може би трябва в определен режим да ги нулирам не знам? иначе по книга е така както ми казваш, при мен е проблема..:)
MrMurdjo - майстор
Не в диагностиката, а в първото меню - работното. Срещу всеки дисплей на координати за всяка ос има бутон за нулиране. Отделно, ако кликнеш в полето на самия дисплей (зелен, ако си със стандартния скин), той леко си променя цвета и можеш да въведеш от клавиатурата каквата стойност ти е нужна в момента.
В диагностиката чисто и просто разменя местата на машинните (реални според него) координати с относителните (работните). При наличие на ключета за начална позиция, става истинско нулиране и програмата си води отчет за реалната позиция в работното поле, независимо че работните координати може да са относителни. Ако са зададени правилно рамките на полето, не допуска да излезе извън него, ако това е включено в настройките.
Нулиране на броячите може да се направи и като поставиш машината, където искаш да е нулата, спреш захранването на моторите и натиснеш бутона GO TO ZERO. Броячите ще започнат се менят, докато се установят на нулеви показания.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: