Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Ако някой може да ми даде съвет как да си захвана сребрист смърч от резници, моля да сподели опит.
pipilica - майстор
Може да пробваш с вкоренител, има го по агроаптеките и цветарските магазини. Млади клонки около 10-15 см махаш 2/3 от бодличките правиш пресен отрез накрая топиш във вкоренителя и зарявяш във влажен пясък, не подгизнал. Също може да пробваш и директно да натопиш клонките във вода, като пак махнеш 2/3 от бодличките, и в двата варианта никакво директно слънце. Нямам опит със смърч но така вкоренявам резници от кактуси и сукуленти. Има видове които се вкореняват супер лесно само във вода други трудно а има и такива които е невъзможно да се вкоренят. Но се иска време може и 15-20 дена да отнеме може и малко повече. Просто събери млади клонки и пробвай.
crez - майстор
Иглолистно от резници не става, [-X семена от шишарката само.
v.yot - напреднал
crez написа:
Иглолистно от резници не става, [-X семена от шишарката само.
Здравей те , сребристия смърч е малко специална работа . От семена не става , защото след време той почернява , остгава сребрист само след пресадка върху обикновен смърч.
А как се прави присадката върху обикновен смърч. Макар , че в случая аз нямам и обикновен. Преди три месеца зарових резник в пясък и торф все още е жив, оросявам редовно, но ми направи впечатление, че наистина вече не е сребрист, а потъмня към зелено. Сега съм заложила още около 30 от различни иглолистнир по същата технология под стъкло . Исках да се сдобия с вкоренител , но в моя град не намерих , по интернет също не успях да намеря в момента няма в наличност. Препоръчаи ми някакъв изпитан вкоренител.
Spassow_lbg - специалист
сребристите смърчове, борове и ели стават сребристи само ако са изложени на пряка слънчева светлина, ако дървото е на сянка става зелено. от опит го казвам, взех преди 2-3 години една саксия с сребрист смърч и го държах няколко месеца на сянка на терасата и си стана зелен от всякъде. след като засадих много бързо си възвърна сребристия цвят.
v.yot - напреднал
Spassow_lbg написа:
сребристите смърчове, борове и ели стават сребристи само ако са изложени на пряка слънчева светлина, ако дървото е на сянка става зелено. от опит го казвам, взех преди 2-3 години една саксия с сребрист смърч и го държах няколко месеца на сянка на терасата и си стана зелен от всякъде. след като засадих много бързо си възвърна сребристия цвят.
Да правси но по-горе пиша че потъмняво след години .Аи търговците често продават семеначета вместо пресадка.А калем може да си вземиш от всеки парк . Обикновен смърч потърси от някой горски рзсадник , струва стотинки.

Тема "Как да си захвана сребрист смърч от резници..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: