Всички въпроси за вилата.
andon1980 - специалист
Здравейте колеги от форума,
Отдавна не бях писал защото се оттадах на мързел и почивка в плевнята която ремонтирах/има тема за нея със снимки във форума/От преди два месеца започнах ремонт на къщата в същия парцел искам да я направя уютна и може би ще е малко хотелче за селски туризъм с няколко мини апартамента и когато ми стигнат парите малка конна база.Започването на проекта беше съгласувано с проектант и съответните чертежи ,спецификации и други подобни истории.Като цяло проекта е следния -къщата от 54 става 100 м2 с големи тераси напред ,първия етаж е с камъни а нагоре е гредоред и някаква дървена или сглобяема конструкция.Първоначаллния замискъл беше да е метал но излиза над 4 тона желязо а и имам да взимам пари от една дъскорезница в района така че ще ми пратят в дървен материал.Дайте мнения как да направя втория етаж защото до няколко седмици мисля да го започвам и него.Мислих си да е дървена конструкция с ребра между тях вата отвън аквапанели/цименто картон ако не се лъжа е това / и вътре обикновен жипсокартон.Моля някой да сподели добра ли е идеята ,каква и колко дебела да е ватата и други неща съпътстващи това начинание .Аз ще доразвия темата пускайки и малко снимков материал.Чакам отговори и да стане дискусия ,защото отново не съм напълно наясно с това което искам и как да го постигна

Прикачен файл

k5.JPG

Прикачен файл

k6.JPG

Прикачен файл

k7.JPG

Прикачен файл

k8.JPG

Прикачен файл

k9.JPG
andon1980 - специалист
Ето и още снимки но в малко разбъркана последователност.Къщата която е с дъски на покрива е вече бутната ,с нови основи ,разширена и в съвсем друг стил.Май не се подредиха снимките както трябва но чакам отговори и благодаря предварително

Прикачен файл

k4.JPG

Прикачен файл

k3.JPG

Прикачен файл

k2.JPG

Прикачен файл

k1.JPG
andon1980 - специалист
Май темата е повече за раздел къщи ,тук не получих нито един отговор , а има доста хора занимаващи се съх сухо строителство и сглобяеми къщи
Stefan2000 - специалист
Добре и е на темата и тук. Който се интересува, намира.
Но все пак това е "DIY" форум. А тук става дума, така да се каже, за комерсиален проект. След като ще се посрещат и гости, отговорностите към изпълнението са още по-големи, не че ако го правиш за себе си трябва да има компромиси, но все пак.
Лично аз, симпатизирам на идеята ти да запазиш етно стила на региона, и за това ще споделя мнението си. Дано се включат и други.

"Дайте мнения как да направя втория етаж защото до няколко седмици мисля да го започвам и него"
"Чакам отговори и да стане дискусия ,защото отново не съм напълно наясно с това което искам и как да го постигна"

Това са две самоизключващи се неща. Трябва да си поне на 90% на ясно какво искаш и как да го постигнеш, и чак тогава да се започва. Проекта трябва да е в твойта глава, а не в някоя чужда. И като споменах проект, по узаконен проект ли ще се работи, или ще се "реставрира"? Как ще се узаконява след това?
Да изградиш надстройката от гредоред, не е лоша идея. Така е работено от векове. С какво ще се покрива, от това зависи здравината на конструкцията която ще се заложи.(само не казвай битум) :-D Едва ли проектант ще се наеме да ти изчислява гредоредна конструкция от нестандартизиран материал. За това ще е добре всичко да е преоразмерено. По-големи сечения, по-нагъсто попве, повечеко опаянтване.
Относно обличането, става и така както казваш. Дебелината на ватата ще е колкото е сечението на гредите, които според мен, по-малко от 14/14 е несериозно да бъдат. Има нещо друго, обаче. С тези плоскости, облика ще стане някя си стерилен, чисто визуално. Някак си много прави стени, тип "джам праим", което според моите виждания, не е характерно, а и необходимо за този тип къщи. Но ти решаваш. Аз бих пробвал да запълня празните пространства м-у гредите с Арболит (дървобетон) Прочети по въпроса. Още повече че имаш и дъскорезница под ръка. Само ще е добре стърготините да са от по-едричките, а не този прах който отделят гатерите. След това едно измазване по избор. Тъй го виждам...
andon1980 - специалист
Stefan2000 написа:
Добре и е на темата и тук. Който се интересува, намира.
Но все пак това е "DIY" форум. А тук става дума, така да се каже, за комерсиален проект. След като ще се посрещат и гости, отговорностите към изпълнението са още по-големи, не че ако го правиш за себе си трябва да има компромиси, но все пак.
Лично аз, симпатизирам на идеята ти да запазиш етно стила на региона, и за това ще споделя мнението си. Дано се включат и други.

"Дайте мнения как да направя втория етаж защото до няколко седмици мисля да го започвам и него"
"Чакам отговори и да стане дискусия ,защото отново не съм напълно наясно с това което искам и как да го постигна"

Това са две самоизключващи се неща. Трябва да си поне на 90% на ясно какво искаш и как да го постигнеш, и чак тогава да се започва. Проекта трябва да е в твойта глава, а не в някоя чужда. И като споменах проект, по узаконен проект ли ще се работи, или ще се "реставрира"? Как ще се узаконява след това?
Да изградиш надстройката от гредоред, не е лоша идея. Така е работено от векове. С какво ще се покрива, от това зависи здравината на конструкцията която ще се заложи.(само не казвай битум) :-D Едва ли проектант ще се наеме да ти изчислява гредоредна конструкция от нестандартизиран материал. За това ще е добре всичко да е преоразмерено. По-големи сечения, по-нагъсто попве, повечеко опаянтване.
Относно обличането, става и така както казваш. Дебелината на ватата ще е колкото е сечението на гредите, които според мен, по-малко от 14/14 е несериозно да бъдат. Има нещо друго, обаче. С тези плоскости, облика ще стане някя си стерилен, чисто визуално. Някак си много прави стени, тип "джам праим", което според моите виждания, не е характерно, а и необходимо за този тип къщи. Но ти решаваш. Аз бих пробвал да запълня празните пространства м-у гредите с Арболит (дървобетон) Прочети по въпроса. Още повече че имаш и дъскорезница под ръка. Само ще е добре стърготините да са от по-едричките, а не този прах който отделят гатерите. След това едно измазване по избор. Тъй го виждам...

Колега ,благодаря за отговоора.Всичко се прави с проект ,изчислението на дървената конструкция и на покривната част ще е също с проект.Просто първият замисъл беше да е с метал ,но това вече отпада.Идеята ми е ако някой има опит да каже :
-как да се закрепят вертикалните греди за трегера на първия етаж.Аз си мисля че с такива метални ботуши в които да влизат а те самите да са заляти с бетона от трегера.То и проектанта ще предложи нещо разбира се.
-Каква да е дебелината на ватата според изискванията ? Това е много важен въпрос защото направих аз едната къща с 5 см ,след това сложих 10 см ,при частично обитаване и идване от време на време докато се затопли е ужасно.Накрая напълних с вата колкото побра местото/Натъпквах ватата с един кол/ и сигурно стана над 40 см дебелина.Тогава вече след като работи камината един час и вътре се затопля до нормалните градуси.
Покрива ми ще е с ондулин както на другата къща и след като е завършена върху него ще наредя стари турски керемиди само да го скрият и да създават илюзия за едновремешно изпълнение.Има ли идея някой как мога да захвана керемидите така че снега да не ги свлече.Пак казвам те ще имат само декоративна функция
VLADO66 - майстор
По принцип има различни видове закрепвания ,дали като вкладни или слагащи се допълнително.Аз лично бих избрал вторите защото при изливането трябва много точно да се прецени къде трябва да застанат петите,което не винаги става. Можеш да видиш примерни модели тук http://www.argira.com/gredi.html Ондулина е достатъчно грапав/говорим за оригиналния/,за да се задържат на него керемидите/А съвпадат ли вълните :? Може да сложиш пяна на билата на ондулина при монтажа на турските.
Stefan2000 - специалист
Добре, но вместо ондулин, битум с посипка. След това отгоре наредени керемидите.
По принцип тези покриви са с малки наклони. Около 20 градуса. Така че с битума спокойно може да паднеш и малко под тях. Така керемидите няма да се свличат. Аз поне планирам да го правя така при мен. А защо не с тикли, те са по-характерни за Родопите?
За топлоизолацията. Имай предвид, че арболита е добър топлоизолатор. Но явно не го приемаш на сериозно :roll:
naix - специалист
Stefan2000 написа:
Добре, но вместо ондулин, битум с посипка. След това отгоре наредени керемидите.
По принцип тези покриви са с малки наклони. Около 20 градуса. Така че с битума спокойно може да паднеш и малко под тях. Така керемидите няма да се свличат. Аз поне планирам да го правя така при мен. А защо не с тикли, те са по-характерни за Родопите?
За топлоизолацията. Имай предвид, че арболита е добър топлоизолатор. Но явно не го приемаш на сериозно :roll:
Ондулинът е по-подходящ за този случай, колега. Трябва да се има на предвид, че материал не е подходящ за монтаж върху скатни повърхности с наклон под 10 градуса. Наскоро писах една статия за ондулин за тези, които се интересуват може да е полезно.
Stefan2000 - специалист
Да но не виждам как вълните на ондулина биха съвпаднали с широчината на керемидата. Ако пък остане открит, се компрометира целия вид на такъв тип постройка. Има такъв нагледен пример и в наше село.
Заради това, за себе си съм се спрял на битум с посипка, на рула. С него се изпълняват и плоски покриви, така че 20тина градуса ще са му ОК. А и полагането му е сравнително лесно. И скрит с керемидите от директните слънчеви лъчи, на практика ще е вечен, така да се каже.
andon1980 - специалист
Радвам се че стана дискусия ,сега и аз искам да разясня някои аспекти.Арболита или там както се казваше това което предлага колегата не го познавам като материал и не съм го виждал.Написах едно търсене в гугъл и се показаха едни блокчета като тия за тротоар.Аз колега се спирам на ватата и стиропора защото са леки и се пренасят лесно.При мен има асвалтов път до 1.5 км преди къщата оттам е черен път който качвам с джипа си ,но не достигам до къщата а на около 70 метра.След това се носи на ръка или с коне.Затова ако е нещо по тежко и веднага му е губи чара.Къщата ще е с ондулин защото като я купих и падна покрива аз им направих една бърза конструкция от метал и ондулин и сега си го имам още стария.След 3 години я разруших додолу но това ми начинание ми грътна 4 000 лв, та поне да запазя ондулина.Иначе пробвах комбинацията ондулин -турски керемиди пасват идеално.Благодаря и на колегата за снимките на планки,в Асеновград тия неща се наричат ботуши сигурно съм направил 500 такива за клиенти/все пак аз съм железар и имам абкант и гилотина/Ще ги анкерирам с един останали анкери от предишна поръчка 20х200 ако не се лъжа дори ще стане прекалено здраво.

Тема "Ремонт на една родопска къща/вече не е плевня/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: