Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
zzuzi - специалист
Става въпрос за люлка градински тип като тези в практикер за по 100 кинта,но естествено хоум мейд,за двама (или за един по-едър) и с участие на дърво.
Проблеми и изисквания-стаята не е особено голяма-3,5 на 4 метра съответно цялата система трябва да е максимално компактна (примерно максимално заемано място 1,20м/1м).Съответно място за диван и т.н. няма много и люлката ще се използва и с такава цел-блеене пред ТВ,ПЦ и др.
Та единия вариант е просто люлка висяща на въжета/вериги от тавана-според мен амплитудата на люлеене ще е прекалено голяма.
http://farm5.staticflickr.com/4140/4751 ... 5619_z.jpg
Вторият е с цяла конструкция от която да виси люлката-тогава пък "висилката" ще заема много излишно място.
http://reigninggifts.com/images/prodima ... 035107.jpg ,
http://content.sahipasand.com/images/92/9220724595.jpg
Идеята естествено си е ненормална,ама какво пък :-D
Всякакви идеи,съвети,предложения са добре дошли.
Pandurko - специалист
Междинния вариант е с конзоли от тавана надолу (20-30см), които ще доведат до скъсяване на въжето и ще се намали люлеенето. Когато махнеш люлката може лесно да се монтира лост за набирания или медитация с главата надолу.
Стига да не заспиваш при медитацията :-D
VLADO66 - майстор
За окачване от тавана единствено ако намериш арматура фи 12(и тогаване е сигурно защото може да няма бетом под нея).Другия вариант е шпилка през плочата.На дюбели не бих разчитал поради динамичния характер на натоварването.
zzuzi - специалист
С шпилки ще е трудно,защото на горния етаж е дюшеме и не може да се кърти.Бях намерил някакви брутални метални дюбели за бетон на Хилти,които били точно за динамични натоварвания и издържали уж до 400-500кг единия и си мислех с тях да стане.С конзолите също е вариант,но трябва да го измисля как да не изглежда цигания. :?
zzuzi - специалист
Аз да си продължа монолога :-D .След малко мерене и смятане и мислене стигнах до извода,че ще е най-добре люлката да си е отделна конструкция най-малкото за да може да си я местя насам натам без да къртя тавана :-D .Съответно изникнаха и въпросите-Конструкцията на рамката да бъде с Л-образни опори (класическите рамки за люлки) или Т-образни (долу напречни греди за основа и по една греда нагоре от всяка страна),като при втория вариант за стабилност може да се сложи и по един винт към пода.
stanoevus - напреднал
Здравей,аз имам люлка в хола,купих я от ИКЕА преди 15г.,
след това я смених с друг модел пак от там.В магазина продават
планки за закрепване на люлката за тавана издържат ме а съм 93кг.
Синият стол е люлката

Прикачен файл

IMGP3393.JPG
valqk - специалист
Аз си взех от тези висящите дворни люлки и след като установих, че дърветата в двора не ме издържат си взех дюбел (ще погледна марката, но пластмасов 10мм мисля) и го забих в плочата с кука от баухаус (питах специално за такава кука - кръгла, затворена). За сега е издържала към 120кг товар (мен и детето) и съм доволен.
п.п. Не видях в Икеа такава люлка, ама ще огледам - готино изглежда :)
zzuzi - специалист
Видях я тази в ИКЕА-135лв. мисля че беше и наистина не изглежда зле...но ми се ще да е за двама,та мисленето продължава :-D Иначе намерих и някакви брутални дюбели за бетон,като по думите на продавача щели да държат съвсем спокойно двойна люлка колкото и да се скача върху нея,но още не съм 100% сигурен,че монтажа към тавана е моя начин. :lol:
velsi - Почетен майстор
Ако таванът си е твой, в смисъл не си под наем, точно монтажа за тавана е твоят начин.

Тема "Люлка в стаята-съвети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: