Странно ми се вижда да плати човек за собствените си идеи ,изразени в "Задание за проектиране" и да му го минат за идеен проект, заедно с визуализацията за 1900лв.,пък техническия проект да е 3600 лв.
Бих си го обяснил с това,че архитектката въобще не е сигурна,че ще се стигне до технически проект,за да дели нещата така.Поначало предпроектирането минава в няколко срещи между инвеститора и водещия архитект за доуточняване на разпределение ,осветеност и други инвеститорски сърбежи и това всеки път се отразява в работни скици,които не изискват чак толкова големи усилия за да бъдат определени за идеен проект.Не знам,явно има различни подходи.Аз отделих повече време за разговори с конструктора относно конструкцията,оградните стени и характеристиките на материалите,а жената и децата си уточняваха нещата с архитекта..
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефко
- специалист
145 мнения в "Строеж на къща"
Tsilkov
- майстор
janadark3969 написа:Изпратиха ми офертата за проекта, какво мислите ?Неща които ми правят добро впечатление:
-Офертата е сравнително пълна и всеобхватна.Това е първа крачка към това и проектът да е такъв и да няма изненади.Освен това разбираш за какво става въпрос и е ясно какви ангажименти поема/не поема проектанта.В общи линий с тази оферта се наемат наистина да правят проект ,а не няколко бозаджийски папки за строително разрешение.
-Фирмата е "Студио 17,5" (излезнах прав че другата е само посредник

Неща които ми правят лошо впечатление:
-Никъде не се споменава за поне някакви груби стоиностни + замисъл за първичен бюджет и поглед към сградата от финансовата и част.Само едни "голи" количества на финала когато "мачът е свирен".
-3D визуализаията е сметната отделно което ме навежда на мисълта ,че те ще си чертаикат и мислят по проекта 2Д и накрая ще има една картинка пак когато "мачът е свирен".Това да гледаш на сградата само в 2Д (и от към естетика и от към строителство) е малко непрофесионално през 2012.Сега някой ще каже ама как са правили добри сгради преди да има 3Д програми - отговорът е че с правили макети

-В иедйния проект за 1400 лева се ангажират вариантите да са само на тема планови разпределения

-Нищо не се споменава как и за чия сметка се правят чертежи/разглеждат се оферти по време на строителство ако се наложи.
-1400+500+3600/200 = 27,5 = 13,75 евро на квадрат + годезична снимка+ геология+доклад ЕЕ.За мен това е различно от 8-10 ево за всичко от игла до конец.Не че 2000 лева ще ти обърнат бюджета на къщата (напротив те са песачинка в морето която добрия проект може да се отплати многократно) ,ама е някак кофти още с първия разговор да ти кажат едно пък то после било друго.
-ДДС и Данъци не са включени - ама какви са ,ще ги има ли , кой ще ги плаща..........
Някои технически подробности:
-Добре е да се разбереш с някой местен геодезист които да направи заснемането , преокта за трасировъчен план и вертикална , да трасира сградата в началото на строителство , и да я заснеме при въвеждане за експлоатация.Хем ще е по-пакетна/евтина цената , хем няма да има с какво да се оправдава.Защото геодезистите са малко "трудни личности"

-Озеленяване и ОВКИ+Топлотехническа ефективност не са задължителни части за обект от тази категория.Под въпрос е доколко са ти нужни.
Здравей,
Аз минах през тези процедури и вече имам разрешително за строеж (от две седмици). Ако те интересува нещо конкретно мога да споделя. За мен цената на проекта е висока. Не бих платил за идеен проект, който вече съществува. Моята къща е с РЗП 320кв.м. на два етажа + 125кв. м. мазе. Има и двоен гараж. Проекта ми излезе 4200лв. с включени геодезическо заснемане и геодезическо полагане на къщата. Говоря за къща в София.
Успех!
Аз минах през тези процедури и вече имам разрешително за строеж (от две седмици). Ако те интересува нещо конкретно мога да споделя. За мен цената на проекта е висока. Не бих платил за идеен проект, който вече съществува. Моята къща е с РЗП 320кв.м. на два етажа + 125кв. м. мазе. Има и двоен гараж. Проекта ми излезе 4200лв. с включени геодезическо заснемане и геодезическо полагане на къщата. Говоря за къща в София.
Успех!
ganevson
- специалист
Tsilkov написа:Мазето в някои случаи не се калку;ира в хонорара на проектантите. Въпрос на договорка.Но и без мазето пак е съмнително евтино. Но знам ,че тук при нас в Асеновград има архитекти за по 11лв на квадрат но без геодезията.bvzA320 написа: За мен цената на проекта е висока.И то стабилно висока ,ама пък и 4200/445 = 9 лв./кв.м. цялостен проект + геодезията ми изглежда нереално ниска цена
janadark3969
- напреднал
Добрите новини са че намерих подходящ парцел на добра цена
Подписах предварителен договор и септември ако всички документи са изрядни ще съм горд собственик ...

Прикачен файл
images.jpg (1.73 KиБ) Видяна 9512 пъти
janadark3969
- напреднал
Моля дайте примерни цени за груб строж . Първа плоча на кота 0 - 128 кв и външни стени 35м x 2,80 м и вътрешни 19м x 2,80 м . Втората плоча е 162 кв и външните стени са 33м x 2,60 . Трета бетонна плочана ( покрива ) е 141 кв. Вътрешните стени на 2-ри етаж ще бъдат изграждани в последствие.
Последна промяна от janadark3969 на ср авг 08, 2012 6:35 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov
- майстор
Чисто ориентировъчно:
-Изкоп колкото се разбереш с багериста - обикновенно изкопа с извозването става в рамките на ден и 1000 лева. Кофтито е ако няма къде да го хвърлят(или поне така ти казват) защото таксите за депониране са жестоки - мисля някъде 30-40 лв. на кубик.
-Подложен бетон отиват сравнително малки кубатури и цени.
-Бетон Б20 идва към и под 100 лв./кубик с докарването,бетон помпата ,полагането и трамбоването.Ако се договориш да го вземеш без ДДС става перфектно.По този въпрос просто обиколи близките бетон центрове (на дали са повече от 2-3).
-Арматурни заготовки с транспорта са 1,10-1,20 кг без ДДС. Обикновенно отиват 40-50 кг/м2 РЗП.
-Трудът по полагане на армировка и кофраж пак на договорка ,ама е нещо от сорта на 25-35 лв./м2.Зависи каква е групата,къде се намира,как смятат квадратурата,имат ли собствен кофраж...........
-Зидарията стъпва на 30-40 лв/м2 зид.Зависи пак от бригадата,как зидат и какви тухли искаш.Комините са малко по-скъпо понеже са си "играчка"
-Покривът съвсем е спрямо проектът ,но ориентировъчно идва на 100 лв/м2(от покривната площ) с дървена конструкция,покритие и всички обшивки по комини,бордове,улуци.
На всички тези пера обикновенно фирмите обявяват цена от 150-180 евро/м2.Това обаче е само цена която да ориентира клиента - иначе преди договора си преглеждат проекта и си правят горната разбивка.
P.S.Цените са само ориентировъчни - не претендирам за точност!!!Ако някои има други цифри по въпросните пера да пише какви са и при какви условия.
-Изкоп колкото се разбереш с багериста - обикновенно изкопа с извозването става в рамките на ден и 1000 лева. Кофтито е ако няма къде да го хвърлят(или поне така ти казват) защото таксите за депониране са жестоки - мисля някъде 30-40 лв. на кубик.
-Подложен бетон отиват сравнително малки кубатури и цени.
-Бетон Б20 идва към и под 100 лв./кубик с докарването,бетон помпата ,полагането и трамбоването.Ако се договориш да го вземеш без ДДС става перфектно.По този въпрос просто обиколи близките бетон центрове (на дали са повече от 2-3).
-Арматурни заготовки с транспорта са 1,10-1,20 кг без ДДС. Обикновенно отиват 40-50 кг/м2 РЗП.
-Трудът по полагане на армировка и кофраж пак на договорка ,ама е нещо от сорта на 25-35 лв./м2.Зависи каква е групата,къде се намира,как смятат квадратурата,имат ли собствен кофраж...........
-Зидарията стъпва на 30-40 лв/м2 зид.Зависи пак от бригадата,как зидат и какви тухли искаш.Комините са малко по-скъпо понеже са си "играчка"
-Покривът съвсем е спрямо проектът ,но ориентировъчно идва на 100 лв/м2(от покривната площ) с дървена конструкция,покритие и всички обшивки по комини,бордове,улуци.
На всички тези пера обикновенно фирмите обявяват цена от 150-180 евро/м2.Това обаче е само цена която да ориентира клиента - иначе преди договора си преглеждат проекта и си правят горната разбивка.
P.S.Цените са само ориентировъчни - не претендирам за точност!!!Ако някои има други цифри по въпросните пера да пише какви са и при какви условия.
janadark3969
- напреднал
А ориентировъчно за 100 кв. плоча на кота 0 колко кубика бетон и арматура отива 

Тема "Строеж на къща" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература