Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
AAsat - специалист
stefan_mil4ev написа:
.... До 1 и 8 краче отиват 5,2V... .
Това какво означава - че на р.1 има 5 волта ли? На р.1 трябва да са 0 волта ( този извод на схемата трябва да е на маса). Ако кондензатора С1 е повреден ( прекъснал или с много малък капацитет) резултата също ще е много бързо включване. Ако е обърнат D1 вероятно резултата ще е същия. Като гледам няма и диод паралелно на намотката на релето.
a_anastassov - специалист
Какъв ток е необходим за задействане на релето ?
Този транзистор може да осигури 0.1 А. Провери го дали е здрав.
Свали транзистора и включи светодиод към маса и резистора от 1К (към десния му по схема извод).
Ако всичко е наред светодиода трябва да светне след няколко секунди.
cvetanmu - специалист
То този транзистор е напълно излишен.
Таймера може да си управлява директно реле от типа RAS-0515, не виждам и смисъл от стабилизатора на 5V, ако ще се ползва в автомобил може да се пусне директно на 12V.
stefan_mil4ev - специалист
Картинката е от страната на пистите. Не съм изчертал диодче да пази транзистора, не се сетих на време и го поставих допълнително. Махнах диодчето D1, промяна няма, махнах и тримера и смених няколко ИС, и транзистора махнах. Все едно и също, само не съм пробвал да махна кондензатора. Транзисторчето е свързано с базата към трето краче, емитера е към маса а колектора към релето. Консумацията на релето нз колко е но няма да е повече от 50мА.
cvetanmu - специалист
При включване замери какво напрежение има на втори крак.
sstefanov - майстор
stefan_mil4ev написа:
Картинката е от страната на пистите...
А трябва да е от страната на елементите!
Провери първо краче дали ти е на маса.
[quote="sstefanov
А трябва да е от страната на елементите!
[/quote]
Извинявам се за което :)

В момента съм на работа и няма как да погледна, но по спомени на 3-то краче бяха около 3,5-4V и на първо краче имаше маса.
MamaMy - майстор
Ей, няма да повтарям. Един от двата елемента си обърнал. Ако си от страна елементи, си обърнал краката на транзистора както си го нарисувал. Ако си от страна писти, си объркал корпуса на интеграла.
Аз за какво снощи ги теглих тия дейташити?
hidrazin - майстор
Картинката е от страната на пистите.
Ами той си е признал без бой. Чипа е сложен на обратно. И в това положение дето си го запоил няма как да си имал
маса на първо краче. Там си имал 5 волта при грешното изпълнение. Ти въобще знаеш ли кое е първо краче?
На картинката в дясно пише top view, което означава поглед отгоре. Ако платката е дадена от
страна пътечки и си го запоил от другата страна (страна елементи) то тогава първи крак ти се пада горе в дясно.
А там имаш 5 волта. Сега имаш три варианта:
1.Запояваш чипа от страната на елементите така както се вижда на чертежа. Тогава първи крак ще дойде горе в ляво, където му е
мястото.
2.Вадиш чипа и му обръщаш краката на 180 градуса и пак си го запояваш с белязката нагоре. С една дума от страна елементи
като го запоиш ще му виждаш долната страна, а не надписа.
3.Правиш нова платка.
:partyman:
Наистина забелязах, че са разместени крачетата. Утре ще погледна и ще пиша. От 4 дена се мъча да разгадая къде е проблема, освен като я обръщам с пистите нагоре всичко ми се струва правилно, а то от там да идва проблема пффф 8-[
До сега използвах експерименталните платки и всичко с кабелчета го правих, това ми е трети опит (първият бе неуспешен) с правене на писти и още малко се затруднявам :?
Извинявам се за глупавата тема, идея си нямам колко време щеше да ми отнеме да стигна до този отговор...

Тема "Малко помощ за една схемичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: