Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stoyan nikolov - напреднал
onyx_81 написа:
Здравейте всички съфорумци.Аз сащо си купих драивер от сириус за серво мотор.за мое сажеление го изгорих преди изобщо да разбера дали работи.Но понеже сам тъп и упорит взех нов чип и преправих някои работи по платката така се доближи до тази на елм чан взех и кода от там.След доста проби драивара проработи.За сажеление ме няма много в електрониката но ако мага да сам полезен с нещо(но само по спомени защото не сам в бг в момента) ще се радвам.
Ще споделиш ли какви промени си направил по платката и прави ли нещо за комуникацията или си дойде от новия код за чипа?
Надявам се само да не объркам някого защото може да греша(моля разбиращите от електроника да ме поправят).Моя чип също е attiny2313.За комуникацията с него нямах проблеми.Кода които качих е SMC3a .Има го на саита на 4ан.Този код позволява управление чрез сигнали за стъпка и посока.Този код обаче управлява драиверите за мосфетите чрез два pwm сигнала,на крачета 15 и 16.А моите драивери мисля че бяха 2104.При тях управлението става чрез един pwm сигнал и два разрешаващи сигнала за всеки драивер.Аз ги замених както е по схемата с 2184 които се управляват с два pwm сигнала.Схемата леко се приправя с мостчета или по добре нова но аз не мога и затова преправих старата.Така драивера трагна,обаче има 7 параметара за натроика.Без да ги променяте няма да стане нищо,двигатела само рита и дава грешка.Настроиката аз я правих опитно сменям цифрите докато ми хареса накрая мисля 4е го понагласих добре много се изкефих как рязко мърда.Докато го настройвате обаче мисля че е по лесно
с кода smc3 там има команди G0 i G1 чрез които става по лесно,после го сменяте с другия за да работи и по step i dir сигнали.
hygro - майстор
За леярски модели цена няма. Остава и леярната...

Екструдер вместо шпиндел:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=euZivv8ySyA[/youtube]

Конструкция на екструдера (след 1:50), вероятно трябва да друга конструкция за леярски восък:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HA5TvWp5YJ8[/youtube]

Разни примери:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4UDhk5Irsgk[/youtube]
Добри неща вършат хората.Браво!
bdimov - специалист
Здравейте,
Някой може ли да сподели опит тези направляващи http://www.exoror.com/BR.htm дали носят на странично усилие. Мисля да ги разполагам не стандартно т.е. като влакова релса, ами на 90 градуса спрямо тази позиция. Незнам дали 16-ката примерно ( то е ясно че стават 2 релси ) ще издържат всичко нагоре ( ако в случая тези релси за да Х-оста ). Тежеста нагоре ще е около 20-25 килограма.
MrMurdjo - майстор
Повечето конструкции, които съм гледал в интернет, са точно така. На китайска купешка наблизо до мен - също. Моята нова конструкция и тя е така. Най-долу на неподвижния плот ползвам Ф20 мм. На портала са 16.
Вярно е, че статичния товар от теглото действа в едно направление, но при работа тези релси трябва да гарантират устойчивост във всички направления, за динамични инерционни сили на масата на подвижните части, за усилие на рязане на инструмента и т.н.
otico - напреднал
Аз имам един такъв въпрос. В ArtCam могат ли да се импортват вече създадени на друга програма (например Solid Works) 3D модели или трябва да се прави всичко в ArtCam. Питам защото нещо ми се губи връзката между модела, генерирането на начина по който ще се изработи (тоест от къде ще мине инструмента по колко пъти и т.н.т.) и създаването на G-кода който машината да изпълнява.
PhD - специалист
Да се похваля - от днес имам работещо серво. Успях да пусна сервото на чан с малки модификации. Работи си и в четирите режима, както и със STEP и DIR сигнали. Единия от проблемите беше обърнати посоки на двигателя и енкодера. Другата причина беше в стойностите на ПИД-регулатора. Който иска повече инфо и помощ може да ми пише на лично.
stoyan nikolov - напреднал
Честито! =D>
Аз съм в застой.
angelfilev - специалист
PhD написа:
Да се похваля - от днес имам работещо серво. Успях да пусна сервото на чан с малки модификации. Работи си и в четирите режима, както и със STEP и DIR сигнали. Единия от проблемите беше обърнати посоки на двигателя и енкодера. Другата причина беше в стойностите на ПИД-регулатора. Който иска повече инфо и помощ може да ми пише на лично.
Здравей!
С един колега също искаме да направим сервото на Чан. В момента проблема ни е да програмираме Attiny2313. Опитахме с програматора на Млад техник, но не стана. Съмняваме се, че нещо с програматора не е в ред. Другата седмица ще сглобим един по прост, например този:
http://electronics-diy.com/avr_programmer.php

Нямаме никакъв практически опит с МК и затова въпроса ми е с какъв програматор си програмирал? Дали ще стане с този простия, който искаме да направим?

Другото в което можем да се съмняваме е хексо файла за smc3a, въпреки, че компилацията в AVR Studio стана без проблем. Ще ти бъда благодарен, ако изпратиш файла с който си програмирал за да сме сигурни. filev_an@abv.bg

Поздрави! Ангел

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: