• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 50
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
sasooooooooo - "специалист"
За толкова парички можете чиста коркова плоча да налепите на пода :? Или държите на шарката от финалното покритие?
kandidat_maistor - напреднал
Корковата плоча иска доста повече поддръжка, със сигурност е и по-нежна от ламината, а и самото поставяне и лакиране е по-голяма играчка. Също не знам и доколко ще е вариант да го лепя върху теракота директно, може би се налага да се сложи OSB, което прекалено ще вдигне нивото. Четох в сайта статията за поставяне на коркова настилка, не видях обаче много мнения за износоустойчивоста на корка, на няколко места казват, че става на пътеки там където се ходи, също че около по-тежките мебели потъва. Мисля все пак да се разходя и до една "коркова къща", да натрупам малко впечатления от първа ръка/крак. Другото което ме интересува, какво се случва след N (или n) години като се изтрие корка, ако съм го залепил към теракота, предполагам ще е доста зор отлепянето, като знам с балатумите как е ...
На мен лично много ми харесва цвета на естествения корк, но е доста далеч от всичко останало в стаята, та и десените са проблем. Засега никъде където ходих не можах да видя даже мостри от въпросното Ланео, а и не мога да повярвам че 1,5 мм корк правят такава разлика, въпреки че те и плочите корк не са кой знае колко дебели. Лането със цената си от 40 лева ми излиза извън бюджета, но пък го рекламират че с него може да се мине без допълнителна подложка, което малко ще спести пари, а и ще вдигне нивото по-малко.
Моят корк е 4мм плочки. Действително при мебелите със заоблени крачета, потъват в него. С времето леко изсветлява, а под мебелите си стои тъмен. Прелакирах на третата година. Мисля при първото лакиране, че лака не беше много добър. Той всъщност си попива в плочката. В коридора лакирах с български и мисля, че никога няма да мръдне :finga: Това, което се изтърква е лаковото покритие. Като се стигне до самата плочка, веднага си проличава - замърсява се видимо. Почиства се като ламинат или паркет, нищо по-специално. Всичко ми излезе около 30лв/м2, при положение, че майсторът съм аз и плочите са без "шарка".
Chefo77 - майстор
Днес на един обект се случи едната стая да е с корк на плочи, с толкова плътна и равна сглобка, че дори попитах дали това не е въпросния Ланео. Пич, ако това нещо не е залепено, си потъва като стой та гледай :( Под плочите има 3 мм XPS, разлика се усеща определено с ламината - по-мек е, по-тих... Но пак си хлопа :(
Вчера отидох в една коркова къща, да го пипна този корк. Ами няма какво да си кривя душата, хареса ми. Продавача ми обясни, че предварително лакираните плочи са по-добър вариант от нелакираните, просто лака бил по-устойчив и фабричното нанасяне по-устойчиво. Останаха ми очите в тоя корк, но просто без саморазливна замазка плочи е абсурд да лепя. Гледам че мога да излея направо върху теракота, но не знам доколко е нивелиран. Това трябва да го проверя и другото, колко време ще съхне в това време, знам че е много относително, но ориентировъчно колко? Гледах че препоръчват Thomsit DH Maxi и специален грунд, при никаква денивелация и 3 мм дебелина отива към 200 лева сметката. Тези 200 лева ще са ми и разликата от плочи с лепене до плаващ с клик система. Тук обаче идва момента, който Chefo77 казва. Плаващите настилки дето не са залепени винаги ще тракат, или поне аз така си мисля. Chefo77 какви все пак бяха плочите, с клик система ли и каква марка? Този XPS има ли смисъл да се слага, гледах на сайта на Егер пишеха да не се комбинира с други топло/шумоизолации, Wicanders също казват само ПЕ подложка, то ясно че няма да кажат има допълнителна нужда, въпроса е дали не пречи.
sasooooooooo, гледах снимки на твоя корк в една тема, хубаво стои определено. В цялата къща ли го реди? Казваш в коридора, това включва ли пред банята? На каква основа го реди, саморазливна, плоскости?
Тя стана работата, че от ламинат май ще се вкарам в едни филми...
Всички стаи са ми с корк. Правих ги на година по стая и затова навсякъде имам по нещо различно.
Хола, коридора и бокса, първата година. Натурален корк + 20 плочки с шарка, разпръснати. Не много удачно, понеже тези с шарката са с 0,5мм по-високи от другите и много бързо се износи лака по ръбовете. Лакирано 3 ръце с еднокомпонентен полиуретанов лак на Хенкел - не струва! В коридора 2и3-та ръка с лак от Лакпром.
В спалнята - натурален с 3 ръце двукомпонентен лак Дева Куик - много добър
В детската - с по едра зърненост, фабрично лакиран - не струва. По-мек от в другите стаи /покритието е само по повърхноста, а при другият си попива в цялата плоча/и фугите са му много критична точка. Чудя се дали след време въобще ще мога да прелакирам тук.
Прелакирвал съм само в хола с двукомпонентен полиуретанов лак Дева 3 ръце - неудачно. трябваше само 2 ръце да оставя, а отделно този лак миришеше поне месец след това.
Навсякъде имам самонивелираща замазка, но не съм много доволен. На места се усеща как плочката е отлепила самонивелиращата от пода, макар да подложих специален грунд. Грешката ми е, че го правих 2,5мм, а трябваше поне 5мм., ама пусти икономии :lol:
Коркът директно копира равнината, по която се лепи. И минималните неравности си личат. Без замазка ще ти се изкопират фугите по корка.
Между другото саморазливната не мисли, че ще ти изтече в най-ниската точка в стаята. Тя просто ще се подравни там, където я полагаш.
Няма проблем и пред банята имам корк. Редовно имам и малка локвичка вода под вратата, но няма грижи. :cool:
Chefo77 - майстор
kandidat_maistor написа:
Chefo77 какви все пак бяха плочите, с клик система ли и каква марка? Този XPS има ли смисъл да се слага, гледах на сайта на Егер пишеха да не се комбинира с други топло/шумоизолации, Wicanders също казват само ПЕ подложка, то ясно че няма да кажат има допълнителна нужда, въпроса е дали не пречи.
Днес намерих останала дъска на обекта и успях да я разгледам по-обстойно. Размерът е около 1200 х 150 мм (не съм я мерил), при дебелина около 15-16 мм. Отдолу и отгоре има корк, като от долната страна има около 1.5-2 мм, отгоре - около 5 мм. По средата е друго дърво, предполагам чам. На клик система е, но няма производител - само големи цифри.

Аз пък си имам паркет В банята, ще ми се хвалят тук с някакви си коркови предбания :lol: :P
Вчера се хванах с един мастар и нивелира, единият ъгъл отива грубо 1 см по-високо, малко множко ми се вижда. Не я разбрах тази част да не се притеснявам че ще изтече в най-ниската точка? Искаш да кажеш, че няма да изтече като течност, а ще остане там където съм я изсипал ли? Не съм работил с такова чудо ще ми се наложи май да чета. Каква самонивелираща ползва, на няколка места чета и все се препоръчва Томзит, но доколкото разбрах той вече е румънски. Щом при теб го е отлепило, то предполагам от теракота ще е още по-лесно, т.е. да смятам с поне 5 мм?
Благодаря и на двама ви.
kandidat_maistor написа:
...да не се притеснявам че ще изтече в най-ниската точка? Искаш да кажеш, че няма да изтече като течност, а ще остане там където съм я изсипал ли?...
Да, точно така. Просто сама ще се подравни. Колкото до дебелината на слоя, при мен така се получи. Просто си мисля, че в дебелината ми е проблема. Марката беше някаква измислена със слой от 1-10мм и цена 23лв/торба. На Баумит беше около 40лв и дебелина от 4-10мм. Това преди 5 години.
Това, което Chefo77 описва ли е с цена 40лв/м2? Ако е така изглежда по-добре - 2мм долу и 5мм горе...
Не, това което описва не е Ланео, нещо по-луксозно. При Ланеото горния слой е много тънък, по-средата е HDF (както и при повечето коркове на клик система), а долният слой корк е 1,5 мм силно пресован. Доста малко ми се вижда на мен корка в Ланео, но все пак искам да го видя, има го в един магазин на бул. Мадрид, но нали има Стройко в момента и все като минавам от там има една прекрасна табелка на изложение сме ...
Звънях на едни паркетаджии, които правят и саморазливни, казаха ми че не искат да правят саморазливна на теракот, иначе това което май е добро в момента е точно на Баумит - Мурексин екстрийм 30. Обясняваха ми и други чалъми за саморазливната, потвърдиха това което ти казваш, че въпреки разликата в денивелацията ще имам милиметър два разлика в дебелината на слоя. Ако отида на този вариант определено ще питам още неща за саморазливните, въпреки че усещам майсторите хич не ги харесват, сигурно си има причина де.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 50

Тема "Всичко свързано с паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: