Най - вълнуващия въпрос зимно време.
тонито68 - напреднал
Здравейте!
Откакто имаме атмос не съм пропуснала мнение в този форум. Жена съм, но понеже аз се разправям с него/настройки, експлоатация/ се налага да се пообразовам извън книжката с упътване. Имам следният въпрос: Искам да вържем водната защита за прегряване. Тока при нас рядко спира и нямаме ЮПС/или както там се пише/. В упътването са пропуснали схемата за това свързване. Бихте ли ми казали дали има нещо специфично и как всъщност работи? Моделът е с18 комби!
Котелът наистина е вързан като печка, само с едно термореле което включва и изключва помпата 90-70гр. на водата в котела. Ако стане жега регулираме радиаторите. Пиролизата си бучи идеално без буферни съдове и четирипътни винтили. Верно е, че има много изписано за тях тук, но не се убедих, че при нас са необходими.
Искам да попитам и: през какъв интервал зареждате гориво, да речем в студените месеци?
Ние слагаме на 4-5ч, но само дърва/ланшни разбира се/. Тази година смятам да пробвам с дърва и въглища, какъвто всъщност е и модела. Дали това ще промени честотата на зареждане?
Разхода е:12куб.м. дърва за 90кв.м. несанирана къща в североизточна България!
И на края благодарности за прекрасния форум! =D> =D>
filmatoplo - майстор
Здравей :) , в упътването винаги я има схемата , но не изключвам и при някой превод от чешки да не са я поместили :wink: .Въпреки че работи перфектно котела сега , при монтаж на термовентил и помпа за малкия кръг -котела заработва като часовник , абе става съвсем друг котел .Да гори и въглища , остава ти трудността да ги ръчкаш и чистиш , понеже не падат понякога долу в пепелника , ами си седят горе на топка в камерата , тоест с дърва е по чисто и лесно .Водната защита я свържете така -на едната тръбичка свържете термоклапана -преди него сложете филтър и го захранете с вода от водопровода, на другата тръбичка свържете тръба която да отива към канализация .Термоклапана има изнесена тръбичка която завършва с термопатрон -той се вкарва в котела , има за целта 1/2 отвор зад капака за почистване който е с две врътки .Сега в момента там имаш тапа 1/2 , при студен котел трябва да изпуснеш налягането в котела , ако имаш кранове от котела към инсталацията ги спираш -абе това трябва да го направи който разбира -щото да не забравите някой кран затворен :wink: .успех.
тонито68 - напреднал
хиляди благодарности за отговора! Само не ме пращай при специалисти в нашия град, че направо ми се повдига. Когато преди 5г. се сдобихме с котела се изредиха да бутат, да връзват, настройват, та в един момент ми идваше да хвана машината и да я дам за скраб. Хванахме се с мъжа ми и с малко четене тук и там го накарахме да работи както си трябва. Единствено ме притеснява честото зареждане. Уж въглищата били по-калорични, затова реших тази година да пробвам. Те не изгарят ли напълно както дървата? С дърва чистя на 4-5 дни и изхвърлям половин кофа пепел.
filmatoplo - майстор
Въглищата са калорични , но при горене обема им се запазва , не е като сухите дърва . :wink:
VLADO66 - майстор
Донбаските доста добре изгарят,но не като дървата.Българските въглища повече сгурия оставят.
тонито68 - напреднал
Благодаря! Явно и въглищата ни калпави. не разбрах ще ми спестят ли честото зареждане? По-скъпа ли ще е комбинацията дърва-въглища отколкото само дърва?
VLADO66 - майстор
Донбаските въглища са два пъти по калорични от дървата т.е. два пъти по-рядко зареждане.
kalin72 - майстор
Тони, от една година следя форума, както и други източници на полезна информация, и стигнах до заключението, че със сухи дърва, малко автоматика, и голям буфер системата работи най-добре. Зареждаш по-рядко котела, имаш гореща битова вода, и се предполага, че ще имаш и икономия на дърва. На моята система липсва буфера, и го отчитам като грешка. Поправима, разбира се :)
тонито68 - напреднал
kalin72 написа:
Тони, от една година следя форума, както и други източници на полезна информация, и стигнах до заключението, че със сухи дърва, малко автоматика, и голям буфер системата работи най-добре. Зареждаш по-рядко котела, имаш гореща битова вода, и се предполага, че ще имаш и икономия на дърва. На моята система липсва буфера, и го отчитам като грешка. Поправима, разбира се :)

За сухите дърва спор няма, но буфер и ние нямаме, както казах не можах да се убедя, че ми трябва. А няма и къде да видя как работи котел с буфер.
Ти какъв котел ползваш и какъв разход имаш.
kalin72 - майстор
Котела е Бош B2000 28кВт, за дърва е, не знам колко харчи, миналата зима не става за сравнение, защото нито инсталацията беше наред, нито знаехме как да го обслужваме тоя котел...за тази зима имам 5 м3 сухи и 5м3 влажни дърва, и ще видим как ще се представи :) Отоплявам 2 етажа по 66м2, навсякъде е топло.

Тема "и пак за атмоса!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: