По правило при монтажа на тръбите към радиатора входа е в горният край на радиатора,а изхода е от другия край-долу!.Някои пишман майстори монтират тръбите от една и съща страна на радиатора и водата е като тока-търси най-късия път.Затова може да не работи както трябва!
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Владиславов
- напреднал
19 мнения в "проблем"
masteradmin
- майстор
Ако някой може да качи напречен разрез на реброто на радиатора може и аз да се включа в спора.
Стефан
- майстор
Владиславов написа:По правило при монтажа на тръбите към радиатора входа е в горният край на радиатора,а изхода е от другия край-долу!.Някои пишман майстори монтират тръбите от една и съща страна на радиатора и водата е като тока-търси най-късия път.Затова може да не работи както трябва!Това не са пишман майстори, а ИСТИНСКИ/тарикат/ майстори. Поне за тия, които са на снабдяване от топлофикация.
Пояснявам!!!!!
Неправилно е да се връзва радиатора от едната страна. Това е правилото, и според мен е така. Но, когато се върже от едната страна, водата избира най-късия път. Но топломера е поставен в средата на радиатора. Тогава какво се получава?
Другия /тарикатски начин за кражба от съседите/ начин на връзване на радиатора е от двете страни, но само отдолу. При това при самото свързване радиатора трябва да е празен. При запълване на системата умишлено се създава въздушна възглавница в горния край на радиатора. Налягането на въздушната възглавница е равно на това в системата. Тогава радиатора ще се загрява до горната част на водата в радиатора, нали? Но топломера се намира на някакво разстояние от горния ръб на радиатора. Поне по стандарт това го спазват. Хайде да познаете дали тоя топломер ще отчита реално, при положение, че той се намира в студената зона?
Много искам да чуя мнението на всезнаещата ironlady

Palawnik
- специалист
ironlady, признавам си, че не знаех за този ефект. Като си напънах мозъчните клетки съм напълно съгласен с теб. Този ефект е напълно възможен, но за няколко дни 2-3. В случая става въпрос за малко по дълъг период от време. Предполагам поне седмица или две.
mjjmiro написа:Алум радиатор ми е последен и е на втория етаж, преди няколко дни не беше полкова студено и намалихме радиаторите на втория етаж които са чугун след което алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно.Ако е имало въздушни мехурчета при затваряне на целия радиатор би трябвало тези мехурчета да са се премахнали. Така мисля аз. Нормално е да се греши.
ironlady
- модератор
Стефан написа:Стефане веднага те удостоявам с мнениеВладиславов написа:По правило при монтажа на тръбите към радиатора входа е в горният край на радиатора,а изхода е от другия край-долу!.Някои пишман майстори монтират тръбите от една и съща страна на радиатора и водата е като тока-търси най-късия път.Затова може да не работи както трябва!Това не са пишман майстори, а ИСТИНСКИ/тарикат/ майстори. Поне за тия, които са на снабдяване от топлофикация.
Пояснявам!!!!!
Неправилно е да се връзва радиатора от едната страна. Това е правилото, и според мен е така. Но, когато се върже от едната страна, водата избира най-късия път. Но топломера е поставен в средата на радиатора. Тогава какво се получава?
Другия /тарикатски начин за кражба от съседите/ начин на връзване на радиатора е от двете страни, но само отдолу. При това при самото свързване радиатора трябва да е празен. При запълване на системата умишлено се създава въздушна възглавница в горния край на радиатора. Налягането на въздушната възглавница е равно на това в системата. Тогава радиатора ще се загрява до горната част на водата в радиатора, нали? Но топломера се намира на някакво разстояние от горния ръб на радиатора. Поне по стандарт това го спазват. Хайде да познаете дали тоя топломер ще отчита реално, при положение, че той се намира в студената зона?
Много искам да чуя мнението на всезнаещата ironlady

Та по въпроса за магданоза

Няма да коментирам отношението към топломерите.
Благодаря за вниманието!

Стефан
- майстор
ironlady написа: моето момчеНе знам на колко си години, но аз вече съм дядо...

Вярно е, че така пише в книгите за едностранното свързване, но аз предпочитам повече практическото, пред теоретичното

Не видях какво пише "в тухличките" за свързването от двете страни, но само отдолу?
mjjmiro
- специалист
сега радиатора добре грее и от долу и от горе ама съм намалил всички други рад. и бойлера с един оборот. Винаги като запаля парното му пускам по малко вода като излиза и по малко въздух не знам от къде и как се събира но винаги го има и като загрее пак шумоли нещо вътре но пък сега не се бара от жега и му сложих ръчен обезвъздушител.
hsam
- напреднал
Алум радиатор ми е последен и е на втория етаж, преди няколко дни не беше полкова студено и намалихме радиаторите на втория етаж които са чугун след което алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно. На какво може да се дължи това? Помпата ми е вкл. на 1, а радиаторите са свързани кръстосано и не са много като бройка. Котела си нагрява добре и е нагласен на 60 градуса.[/quote]
По мое скромно мнение ((намалихме радиаторите на втория етаж които са чугун след което алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно.)) се дължи (приемаме ,че разш.съд е пълен до необходимото ниво!) основно на това ((Помпата ми е вкл. на 1)) т.е. най-малката степен опитайте на степен 2 или 3 ! Предполагам,че и захранващите тръби са подходящи за конкретната Ви схема !
Да не забравя това ((алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно.)) в домашна инст. особено при вашия случай това е почти невъзможно ! За това се дава входна и изх.темп.на телата !!! т.е. затова четете на спецификацийте за Р на ребро при темп. 90/70 ,70/50 или др.подобни .
С поздрави hsam!
По мое скромно мнение ((намалихме радиаторите на втория етаж които са чугун след което алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно.)) се дължи (приемаме ,че разш.съд е пълен до необходимото ниво!) основно на това ((Помпата ми е вкл. на 1)) т.е. най-малката степен опитайте на степен 2 или 3 ! Предполагам,че и захранващите тръби са подходящи за конкретната Ви схема !
Да не забравя това ((алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно.)) в домашна инст. особено при вашия случай това е почти невъзможно ! За това се дава входна и изх.темп.на телата !!! т.е. затова четете на спецификацийте за Р на ребро при темп. 90/70 ,70/50 или др.подобни .
С поздрави hsam!
- 1
- 2
Тема "проблем" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература