• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
baretata_7_62 написа:
Здравейте, интересува ме колко са ефективни термопомпите и за колко време високата им цена се изплаща. Искам да ги съпоставя с цените и ефективността на газовите котли и тяхната консумация. За да разбера кой от двата варянта е по удачен. Колко пари средно ще ми струва най ефективната ТП със сондажа и инсталацията общо и каква е нейната ефективност? Като се има впредвит че годишната ми консумация за отопление са 15 кубика дърва и 1200kW за топла вода, жилище около 100м2.
В момента отоплението на газ струва около 12 ст/kWh, горе-долу колкото е с акумулираща електрическа печка :idea:
С термопомпа цената е 5-9 стотинки (зависи от много фактори).
baretata_7_62 - специалист
Да благодаря, добивам някаква представа. А имаш ли информация за дървата колко енергия отдават, примерно колко киловата ще даде 1куб. дърва? Ясно че се изчисляват в калории но имаше начин по който се смятат в kW.
2v6 - майстор
baretata_7_62 написа:
Да благодаря, добивам някаква представа. А имаш ли информация за дървата колко енергия отдават, примерно колко киловата ще даде 1куб. дърва? Ясно че се изчисляват в калории но имаше начин по който се смятат в kW.
Тазгодишни (около 40% влажност) дават около 2 kWh/kg. Като махнеш 20-30% дето излитат през комина остава по-малко от 1.5 kWh/kg.
Изсъхнали до 20% (повече от 2 години под навес) дават двойно повече топлина.

Сухите са под 300 кг за кубик, пресните може и над 500.
mrmagooo - специалист
Днеска докато дискотирахме с баща ми темите от живота и живота в темите ..ми спомена за отопление на лед ...Показа ми той за какво става дума гледам аз термопомпа ...ама за такъв вид не бях чувал и викам чакайте да ви я покажа !
http://tv7.bg/galileo/VideoDetails&id=7209632
a_stoev - майстор
Идеята не е лоша. явява се хибрид между пасивна система с термо акумулатор и земносвързана термопомпа със затворена серпентина. термопомпата позволява да се намали обема на необходимия акумулатор, като имаш и дълъг период на работа на охлаждане докато се стопи леда.

Знам за един клиент който си купи термопомпа по мощна от земната му серпентина в пъти и това решение ще му позволи да си ползва агрегата. По късно ще направя сметка колко резервоар ще му трябва.
mrmagooo - специалист
Aз само се чудех ако водата се смени с нещо мазно някакъв вид масло,парафин или нещо такова няма ли ефекта да е по-голям?
idunno - специалист
Много ми е любопитно, какво ще правят, когато слънчевите колектори не успеят да стопят леда в ледохранилището.
Като цяло идеята е добра, единствено и само, ако се осигури сигурно топене на леда, иначе не си струва 20000-те евро.
Christo - майстор
Фактически това е класическа термопомпа, която използва топлината, складирана във водата, като се използва и топлината, отделяна при фазовия преход вода-лед. Параметърът, който определя колко топлина е "складирана" в единица вещество се казва специфична топлоемност. Този параметър за водата е 330000J/Kg и няма друго вещество с такава голяма топлоемност и същевременно ефтино. Щото в клипа май става въпрос за тонове вода. Така че е безсмислено да се търси заместител на водата. Освен това, те разчитат на това, че са боднали нещото на 4-5 метра дълбочина, където температурата е десетина градуса, така че и това ще помага на панелите.
2v6 - майстор
Това е експеримент без икономическа обосновка.
Термопомпата ще взима топлина от течност с температура доста под нулата. С доста сложно и скъпо оборудване ще се получи ефект на евтина термопомпа въздух-вода.
a_stoev - майстор
Пропускате фазовия преход. Той поддържа температурата постоянна. При достатъчен обем температурата ще е винаги 1-2 *С под 0*С. По-високия разход през зимата се компенсира от по-нисък през лятото.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: