Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Пламен Лилов - напреднал
Слушаите Филма,за да не Ви болят главите и да не хамалувате залудо!Миналата година си направих сам инсталацията четеки форума и питаики филмчето за всичко което не ми беше ясно.Изпълних всичко което ме посъветва с изключение на едно-обема на буферния съд.Системата работи но и станах аргатин,в студовете ставах през 2,5 часа да го зареждам.Е увря ми главата и сега монтирам допълнителни буфери-както ме беше посъветвал първоначално филмчето.Той просто иска да ви спести излишни главоболия. :)
nikisv - специалист
Пламен Лилов написа:
Слушаите Филма,за да не Ви болят главите и да не хамалувате залудо!Миналата година си направих сам инсталацията четеки форума и питаики филмчето за всичко което не ми беше ясно.Изпълних всичко което ме посъветва с изключение на едно-обема на буферния съд.Системата работи но и станах аргатин,в студовете ставах през 2,5 часа да го зареждам.Е увря ми главата и сега монтирам допълнителни буфери-както ме беше посъветвал първоначално филмчето.Той просто иска да ви спести излишни главоболия. :)
+1
kalin72 - майстор
Аз нямам буфер, но не съм слуга на системата...защо зареждаш толкова начесто? Аз зареждам на 8-10 чата, като поддържам 23-25 градуса на два етажа, и 300 литра бтв.
filmatoplo - майстор
:) Благодаря Пламене , специално твоята инсталация (особено котелното ) е изпълнена по учебник , извън котелното -има малко топлозагуби по тръбното трасе , които са неизбежни от дългия път на течността .По мои груби сметки -от поне 5 киловата и повече са топлозагубите по тръбите , в зависимост от външната температура .В момента правя една инсталация която имам 20 метра тръби под бетон на двора , положени и изолирани в тръбна изолация и допълнително вкарани в кутия от 10 санта стиропор , отгоре 40 санта пясък и накрая бетон -и пак ще има топлозагуби :wink: .
idunno - специалист
Само да вметна .че последната инсталация, която направих няма буферен съд и на 200 м2 отопляема площ и 300 л. бойлер се харчат пелети за 160 лв./месец.Това с буферирането на топлинната мощност, когато от нея няма нужда е вярно само когато инсталацията е преоразмерена.Когато всичко е сметнато вярно не виждам много смисъл от буфер ( иде реч за пелетни котли).
Пламен Лилов - напреднал
Колеги,при мен ситуацията е малко по-особена.Аз отоплявам четири построики от павилионен тип изградени от сандвич панелки и отдалечени доста една от друга.От котела до най-отдалечения радиатор са 153м. като почти цялото трасе е на открито.Колкото и да съм го изолирал топлозагубите са доста.Единствения начи да ги компенсирам е с мощност,но уви струва ми се,че е недостатъчна.Затова увеличавам буферите за да акумулирам мощност през деня която да ползвам нощем за да си спестя дежуренето.
Christo - майстор
За 160 лева могат да се купят около 500кг пелети и и то не сега, ами през април-май. Какъв е котелът, горелката, как е изолирано жилището, щото много оптимистична ми се вижда сметката.
filmatoplo - майстор
Колега idunno пиши в тема -Котел на пелети , обясни моля какъв ти е котела , изолираност на сградата и вид на пелетите -доста полезно ще бъде .
тонито68 - напреднал
filmatoplo написа:
Колко е скъп -120 лв , свързва се доста бързо и лесно с тръба с алуминиева вложка фи-16.От водопровода се взима захранване , минава през филтър 1/2 (по желание) преди да влезе в клапана -който пък е завит на едната тръба :wink: .На другата тръба завиваш едно коляно 1/2 на което се завива друга тръба която се отвежда към канализация , сифон , или 10 литрова туба :wink: .Кое е сложно -само пари да има.

че той и УПС-а струва толкова! Кое е по-удачно спроред теб.
И още веднъж благодарности за отговорите, не само в моята тема!
filmatoplo - майстор
:) Аз съм пристрастен -монтирам и двете заедно , и юпиеса и клапана по температура .

Тема "и пак за атмоса!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: