• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 59
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
Еееееееееххххх пак време за реклама :lol: :lol: :lol:
Какви 16А колеги...

Ако този инвертор е с ИСТИНСКИ 200А заваръчен ток, предпазителя трябва да бъде не по-малко от 25А
На 16А напънеш ли го ще изключи / предпазителя/
При 200А, напрежението на дъгата ще бъде около 28 волта - 200х28=5600 вата. И това е на вторичната страна, без да се взима под внимание КПД-то на инвертора.
при 230волта захранване и 16А може да получиш максимална мощност - 230х16=3680вата.
Естествено, това са опростени сметки, но смятам, че всеки може да си направи изводите сам.
Успех, и мисли преди покупката.
valiopeshev - напреднал
Благодаря за бързите отговори! Варианта с магазина напълно ме устройва, стига продавачът да не каже нещо. Не бързам, защото няма да си изкарвам хляба с него. Куриерът също е удобен. Купувам го тия дни. Колкото за контакта, преди много години установих, че загряването винаги е от щепсела. От тогава винаги запоявам кабелите в щифтовете на щепсела докато са още нови (за да нямат нагар) и нямам никога загряване, та ако ще и цял ден да заварявам. Това го правя само за мощни консуматори като отбелязвам щепсела с някакъв знак. 16 ампера бушон е доста добре. То почти винаги се заварява на 25 ампера. Ще дам отзив като пробвам машината.
pansim - майстор
valiopeshev написа:
16 ампера бушон е доста добре. То почти винаги се заварява на 25 ампера. Ще дам отзив като пробвам машината.
А това как да го разбираме???
agj - майстор
Погледнах в книжката на моя инвертор и ето какво пише в техническите данни:
Consommation effective- MMA -20A / TIG -13A
Consommation maxi - MMA -34A / TIG -22A

Courant de soudage 5 -160A
Работил съм с него в апартамента (на TIG) бушон не ми е изключвал!
pansim - майстор
Ето, сега вече нещата отиват в правилна посока.
Ама 16А? За 200А инвертор- трудно. Освен ако китайците не са открили нови закони на физиката :-D
valiopeshev - напреднал
pansim написа:
valiopeshev написа:
16 ампера бушон е доста добре. То почти винаги се заварява на 25 ампера. Ще дам отзив като пробвам машината.
А това как да го разбираме???
Не видях това което пишеш защото беше на следващата страница. Това за 16 ампера го казах от учтивост, за да не засегна казалият го. Доста години съм се препитавал със заваряване, собственоръчно съм навил 5-6 трансформатора и съм работил с тях, правил съм си и изправител с който съм заварявал много неръждавейка а също и чугун. Даже опитвах и алуминий, но не се получи. От опит зная, че трябват най малко 25 А. По професия съм ел. инженер и имам представа за електрожените, даже преди да спра да работя професионално бях си струпал и един аргон, но не успях да го пусна. Имам представа за методите за заваряне, но новите им означения като инициали не са ми много познати. Може ли да ми ги изтълкувате за да вляза в крак. Благодаря предварително.
dragozow - майстор
В инструкцията пише "Номинална стойност на консумирания ток 43,6 А":
Изображение
Челини - помощник
[quote="pansim"]Еееееееееххххх пак време за реклама :lol: :lol: :lol:
Какви 16А колеги...

Колегата аgj е последния човек който ще тръгне да прави реклама, а от многото годинки стаж в заваряването които е натрупал с различни марки, при избор бих се обърнал към него( питайте не който продава, а който експлоатира),a относно амперите именно затова се нарича инвертор не само да е лек, но и да е икономичен което е противоположно на трансформаторните .Друго е обаче ,ако решим да заваряваме с инвертора постоянно на мах до краен предел - тогава е вече време за три фази, от личен опит на китайските инвертори амперите са нереални най-вече в режим мма.Живи и здрави.
dragozow - майстор
Тука в случая са си съвсем реални, даже малко повече.
valiopeshev - напреднал
На табелата пък пише, че това е максималния ток. До него виждам и някаква ефективна стойност от 31.6 А. Както и да е, щом вторичната мощност е 28 волта х 200 ампера = 5600 вата, то тогава при кпд 90 % първичната мощност трябва да е (5600 х 100) :90 = 6222 вата. Тогава първичният ток е 6222 вата : 230 волта = 27 ампера. Това при положение, че на първичната страна косинус фи = 1. Вероятно реалният ток е малко по голям заради това, че косинус фи е по малко от единица (нали имаме високочестотен трансформатор). И 30 ампера да е, един предпазител с номинален ток 25 ще издържи спокойно, тъй като токът му на изключване (в зависимост от кривата му на защита) в най неблагоприятния за нас случай ще бъде 3 - 5 номиналния ток, т. е. 75 - 125 ампера. Още повече, че тук имаме в най тежкия режим 60% повторност на включване, т. е. машината почива 40 % от времето. Освен това малко е вероятно една машина за домашно ползване да работи на по големи предпазители, след като контактите обикновено се защитават от 25 А бушони. Производителите мислят за тия работи.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 59

Тема "Инверторни електрожени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: