Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Имам следният въпрос:
Ако ми подарят/или закупя 20 фотоволтаични панела на 24 волта, мога ли да ги свържа директно с някакъв нагревател, така, че да превръщам ел. енергията директно в топлинна за отопление на жилище, защо не и да захранвам директно през конвертор на 220 в. малък климатик. Ще се ползват само денем и няма да се акумулира или продава тока - целта е той да се ползва директно!!

Ако при сегашната цена на панелите това не е изгодно, то при каква цена на панелите, това би било изгодно??
Да приемем за крайна цена на тока 30 ст...... скоро и това ще стане.... :x

Не знам дали темата не се дублира с друга подобна, ако е така, моля модераторите да я премахнат.
VLADO66 - майстор
Даваш 3000лв. за 8бр. http://www.motto-engineering.eu/bg/prod ... promotion/ и ще имаш ток да сгрееш 120л бойлер.Направо питай Тани-той е спец по ВЕИ. :)
ESPACE - майстор
infomar написа:
Имам следният въпрос:
Ако при сегашната цена на панелите това не е изгодно, то при каква цена на панелите, това би било изгодно??
:) Дефинирай какво за теб значи изгодно?
infomar
На пазарът се предлагат много готови продукти в завършен вид, но ценово не са по джобът на средно статистически българин.
Въпросът ми е може ли да се направи една опростена система по методът на "направи си сам", състояща се само от панели - нагревател, или панели - конвертор - нагревател, и то от елементи които се намират на пазара в ниският ценови диапазон (с много пари всеки може, а с още повече и баба може....плаща, поръчва и и доставят+монтаж :lol: )
Каква минимална ценова конфигурация може да се направи при съществуващите цени и да сметнем поевтиняване с 50% -70% в следващата година.
5 панела 24 в. х 250 вата са добро начало.... но цена за готова система в момента от около 5000 лв... не, благодаря :axe:.... двойно, тройно по-малко.
ivanovrg - специалист
а дали е възможно
няколко панела плюс инвертор за 110волта и климатик на 110волта
hidrazin - майстор
Ами сам смятай - 5 панела по 500 лв и така нататък. Сложи задължително инвертор някакъв без акумулатори.
Значи ще топлиш само вода в бойлера. Тези панели ще ти правят ток на около 70% от пълната мощност през
около 250 дни в годината за по около 6 часа средно. Сега сметни горе-долу колко даваш за затопляне на вода в бойлера и всичко ще се изясни.
Ако ми ги подарят или ги взема тези за по 50-100 лева бройката и аз ще си сложа.
За климатика - възможно е. Ако искаш да се топиш по няколко часа на ден и то не всеки ден.
:partyman:
ivanovrg - специалист
аз говоря за охлаждане през лятото
VLADO66 - майстор
viewtopic.php?f=11&t=38474&p=425107&hilit=%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0#p425107
saraneron - специалист
Един хубав селективен панел 2м2 е с мощност около 1200ват/пик. при солара ,тъй като няма да има МППТракер за наJ- просто ще допуснем , че КПД не е 15% а e 10%, това означава ,че за да се постигне същата мощност като водния колектор ти трябват 12м2 площ , това са 6 панела с размери 2/1м. Конфигурираш за 220 волта и за 1киловат нагревател и директно включвчш без електроника,това е само да имаш място за монтаж на фотоволтаиците, цената на един ват фотоволтаик е около 1.20-1.50лева може и по-малко, това означава около 1800 максимум 2000 лева за фотоволтаиците и слдващите 20 години не пипаш нищо! http://www.alibaba.com/trade/search?Sea ... n=20130107
infomar
saraneron написа:
Един хубав селективен панел 2м2 е с мощност около 1200ват/пик. при солара ,тъй като няма да има МППТракер за наJ- просто ще допуснем , че КПД не е 15% а e 10%, това означава ,че за да се постигне същата мощност като водния колектор ти трябват 12м2 площ , това са 6 панела с размери 2/1м. Конфигурираш за 220 волта и за 1киловат нагревател и директно включвчш без електроника,това е само да имаш място за монтаж на фотоволтаиците, цената на един ват фотоволтаик е около 1.20-1.50лева може и по-малко, това означава около 1800 максимум 2000 лева за фотоволтаиците и слдващите 20 години не пипаш нищо! http://www.alibaba.com/trade/search?Sea ... n=20130107
Чакай малко, че пишеш бързо и бавно го чета :lol:
Купуват се 10 бр. 24 волтови панела по 190 вата, от линка който си дал, (това прави 240 в.) свързваш ги последователно и жиците директно в бойлера. Че то много просто и лесно за да е истина :?

Изображение

Тема "Преобразуване фотоволтаичен ток в топлинен - изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: