Здравейте. Не знам дали заглавието е много точно, но да сметнем, че е почти отговаря на случая. Семейството ми строи къща, която е метална конструкция облицована с дървени плоскости сурово ПДЧ 18mm. Външно плоскостите са изолирани с 8см EPS. Сега дойде моментът малко по малко и вътре да се правят нещата. Въпросът ми е свързан с топлоизолацията от вътрешната страна на плоскостите. Според вас кое е по-добре 5см каменна вата или 10см(може би 2*5см )минерална или там както се казва стъклено минерална. Каменната доста я хваля(поне от това което прочетох), но за сходни характеристики тя е по-скъпа от минералната и може да се сложи по-дебел слой от втората. Баща ми разпитва колеги и познати и му казват, че каменната била по-добра, но характеристиките на двете ми изглеждат сходни, което за мен накланя везните към стъклено минералната. Четох някаква статия, че минералната вата била канцерогенна, но каменната не се ли води и тя минерална. Съжалявам, ако не съм точен, но не съм навътре в нещата. Гледах и някакви онлайн магазини, за да се ориентирам какво се продава като марки/производители и да ги издиря по отделно, но асортиментът им ми се вижда ограничен. Това е от мен. Благодаря ви предварително. 
Здравейте,
За да научите повече за особеностите при полагането на вътрешна топлоизолация се запознайте с дискусията от предните постове на следните линкове:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=39416
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=40995
Имайте предвид, че поради особеностите на материала, от който е направена Вашата конструкция (дърво), то трябва да се гарантира, че в слоевете които граничат с ПДЧ плоскостите няма да се образува и натрупва конденз. Естеството на дървеният материал е такова, че подложено на въздействие на влага, то се просмуква с нея и много бързо се унищожава. В следствие на това те могат да изгният или да се деформират. Също така е възможно да се образува мухъл. По тази причина дебелината и материала на вътрешната топлоизолация трябва да се изберат много внимателно. Дебелината трябва да е такава, че всички критични точки (замръзване; кондензиране; образуване на мухъл – около 0/10/12 градуса) да останат във външната топлоизолация. Ако ни пратите подробно описание на конструкцията (слоеве от които е изградена и техните дебелини) с удоволствие ще изчислим подходящата за случая дебелина на вътрешна топлоизолация.
Самият топлоизолационен материал трябва да е с висока капилярност – така, че възможно най-бързо да отвежда влагата от вътрешността на конструкцията на нейната повърхност. За тази цел при стени с дървени конструкции не бихме препоръчали нито вата, нито EPS, нито XPS. По-удачно решение е да се избере топлоизолационни плочи от дървесни фазери или калциево-силикатни топлоизолационни плочи, които да се монтират така, че да имат възможно най-голям контакт със стената. Алтернативен вариант е поставянето на блокчета от газобетон с дебелина 3-4 см, които да отвеждат натрупания конденз до повърхността на конструкцията, където вече той може да бъде изпарен успешно. Ако нямате възможност за монтаж на такава топлоизолация бихме Ви посъветвали да не монтирате никаква от вътрешната страна или да помислите за увеличаване дебелината на външната топлоизолация.