Всичко за дърводелството
единак - специалист
Не става много ясно от заглавието, предполагам, затова прилагам и снимка.
Пантите трябва да се поставят на вътрешната част на вертикалните плоскости - ляво и дясно, за две вратички. Въпросът ми е следния - има ли панти, които да са нормално затворени на 135 градуса, а да се отварят достатъчно навън и как да се поставят вратичките така, че да покриват целия отвор, от ръб до ръб, в равнината на хоризонталното чело. Правоъгълникът, който се образува от външните ръбове на двете вертикални части и горният ръб на хоризонталната плоскост е с размери 703х719.

И втори въпрос. Искам да се изработят 12 бр дъбови стъпала, с приблизителен размер 28х92х3, като на 6 от тях едната дълга и едната къса страна трябва да са заоблени, а на останалите 6 само едната дълга страна. Колко би могло да струва и къде да търся майстори?

Прикачен файл

Drawing1_cr.jpg
Drawing1_cr.jpg (24.2 KиБ) Видяна 3445 пъти
Тани - модератор
Разбира се , че има панти на 135 градуса

https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D ... 80&bih=913

За заоблянето на стълбите, предполагам ще се намери някой съфорумник от Бургас, който има фреза да ти свърши работа. Далече си ми иначе и аз щях да ти помогна!Всъщност само за заоблянето ли питаш или трябва да се изработят от-до? Имаш ли материал?

ПП Леко ме подведе и ти дадох грешен линк! Не ти трябват панти за 135°, а за 45° :wink:

Изображение

Изображение

https://www.google.bg/search?q=%D0%9F%D ... hannel=rcs
единак - специалист
Подвел съм те от незнание, извини ме.

Обаче тези, които си показал сякаш не стават... Равнината на вратичката трябва да легне на външните ръбове, защото челото на хоризонталната плоскост ограничава оттам. Предполагам, че ако се вгледаш в моята схема ще го забележиш. Естествено, съществува вариант да ги разположа вътре, под хоризонталната плоскост, но никак не ми се иска.

Стъпалата са за изработване, материал не съм сигурен дали мога да намеря. Пропуснах, че ще има и чела към стълбите, но те трябва да са от чам, с приблизителни размери 20х92х1.
Тани - модератор
Реално не съм ти предложил нищо, освен картинки :wink: Какъв ще е канта , покрит или не , ще трябва ти да решиш при избора на конкретен модел панти! Аз ти показах, че има такива панти по принцип! Ако срещнеш трудности с намирането , пиши и ще потърся точно каквото ти трябва! Смятам обаче, че като знаеш вече какво точно търсиш, ще го намериш по- лесно! Успех!
единак - специалист
Благодаря, разбрах вече, ще потърся.
единак - специалист
Благодаря на колегите, ще огледам и ще действам.
Тани - модератор
Помисли отново къде ще стъпват двете вратички. Очаквах и по опитните колеги да се включат, за да не те подведа. Според мен при положение, габаринтния размер ти е 703 мм , то като извадим и няколко милиметра за разстоянието между вратите на съседните шкафове, размера става под 700. Като се вземе предвид, че шкафа е ъглов, то размера трябва да се намали с още няколко мм, за да се компенсира и дебелината на вратата. Ако направиш вратичките на 703мм, така, че външния им ръб да стъпва на външния ръб на страниците на шкафа, то вратите ще опират в тези на съседните шкафове, ако и те са с покрит кант.Ако си начертаеш един изглед отгоре, заедно с вратичките на съседните шкафове, ще разбереш за какво ти говоря.
NeoBoss - специалист
тука има доста видове панти и начините на монтаж

иначе аз имам един ъглов гардероб , като пантите на ъгъла са двойно изхвърлящи и така вратичката се качва върху тази до нея. Та наистина най добре дай вариант на цялата мебел.

Тема "Вратички на шкаф под 45 градуса. Дъбови стъпала." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: