• 1
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Нали и аз това казвам, не е лошо човек да има самочувствие, ама ако има и малко покритие е още по добре. Няма как да ме засегнеш с твойте „приказки за светло бъдеще”. Това с което се занимавам е мноооого далечно и непонятно за теб. Не извършвам търговска дейност и не си търся клиенти или спонсори тук във форума, за разлика от теб.
...да това правя кво се хилиш не е ли възможно или тва в нас е някъв мираж, аз не искам лятото в нас да е 10 градуса а 25-27 когато вън е 35, а имам и изолация на къщата и ми е кеф, и що да не може.... опа гагнам стайл грешката е моя помпата е била 250W не 150 ама айде...
Дай да уточним и този въпрос, без "опа ... ама айде"
Охлаждаш до 25 -27С, при външна 35С с ... броя конвектори, модел..., цалата къща ...м2, с вода 12С от кладенец дълбок...метра и с нея си поливаш градинката - оазис, с помпа модел ..., като дебита е ...м3/ч и пада на налягане в системата е...кРа... Помпата я ползваш, като сондажна и циркулационна едновременно и консумира ...W .

Не ме е яд, просто ти съчувствам и се опитвам, да ти спестя прахосването на пари за още един апартамент. Продължавам да се въздържам от коментар за топлоизточника, че ще изгубим и детската аудитория.
...мхм имам идея с 300W циркулационна помпа знаеш ли колко кубика на час върти или няма такава помпа???? я питай тука някое светило като ФИЛМА, Лазар, или Антон да те светнат!..
Въпросните 625W за да ги “връткаш” ти трябва дебит
0,055м3/ч при 90С/80С
0,009м3/ч при 90С/30С
Сам можеш да си сметнеш 24м3 за колко време ще ги “врътнеш”, независимо дали помпата е 48W или 300W и кога ще изравниш температурата.
...А това доколко можеш да топлиш къща с 500KWh на месец много зависи, гурута като Антон или ЕмоZ ако се намесят и това може да ти сметнат. Ама и аз никъде не съм претендирал за правота ама нека се цитирам
...и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец ...
демек не съм казал че е толкова и може ли или не, а че толкова пише на фактурата и на тази база дадох пример, може и изходните данни да не са много точни но принципа работи...

...в софия на едно място дето монтирахме имаха 10 см изолация и ПВЦ дограми и сравнявахме сметките с фактурите за употребена гас и излизаше че консумират към 450KWh на месец в най големите студове миналата година. Значи за 3 месеца в буфера тряя се вкарат 3 х 450 = 1350KWh.(макар че не през целите 3 месеца температурата вън е -15 градуса особено през деня ама нека да е така).
После за да сметнем буфера трябва да знаем и горната и долната граница на температурата в буфера, горната зависи от течноста а тя е вода и значи не повече от 90-95`C горна граница. Долната граница се определя от отоплителната система подово, радиатори, конвектори.... Хората в софия бяха с подово отопление изградено от преди, значи за подово можем да приемем че и при 35-40`C входна температура ще може да топли.
И кво излиза: трябва да вкараме 1400KWh в буфер при топлоносител вода с dT горна-долна=95-35 = 60`C , бз да изпадаме в подробности приемаме спец.топл.капацитет на водата за еднакъв във целия температурен диапазон и за Ват-Литър-Градус което за практиката е достатъчно, та ОБЕМА = 1400KWh / dT60`C = 24кубика буфер и естествено с 1 метър изолация
Това дето ви го пиша е от теорията и от практика - правили сме го, имам и снимки но трябва да питам хората дали са съгласни да ги публикувам, тяхната цистерна беше 15 кубика с три серпентини една за 40KW за подовото, една за 10 за колекторите с антифриз, и една за 5 за всеки случай, и им монтирахме два параболични колектори от тия дето бяхме правили...
Единия път се кълнеш, че това е теорията и практиката- правили сме го , другия път не съм казал че е толкова, може и изходните данни да не са много точни но принципа работи . Последно кое е вярното?
едни други от СТС го подтвърждават това дето на теб не ти се вярва, ще цитирам господин Матеев дано да не се сърди:
Колкото до топлинните изчисления - мога да ти дам един много груб ориентир:
1 кубик вода консумира/отдава 1 киловатчас топлинна енергия за всеки 1 градус температурна разлика. Нататък смятай кубиците по градусите между студена и топла вода и ето ти киловатчасовете на акумулатора.
Колкото до топлоизолацията - ами там също е много лесно. Смятай че всеки 1 кв.м. площ от стената на акумулатора при изолация с 10 см. фибран губи топлинна енергия с мощност 0.4 W за всеки 1 градус температурна разлика.

Ще дам един пример:
Нека топлинния акумулатор да е куб със страна 1 метър. Следователно в него се събира 1 куб.м. вода и капацитета на този акумулатор е 1 kWh за всеки един градус температурна разлика. Ако приемем, че през лятото загряваме тази вода до 80 градуса, а зимата я охлаждаме до 30, то тогава този акумулатор ще може да съхрани 50 kWh топлинна енергия. Нека да приемем, че съхраняваме този куб в мазето, където имаме константна температура от 10 градуса. Площта на този куб е 6 кв.м. Следователно мощността на загубите на топлина при 10 см. фибран ще са 6 кв.м. х 0.4W х (80-10) градуса темп. разлика или 6 х 0.4 х 70 = 168 W. Следователно за 1 час ще загубиш 168 Wh енергия, а за 6 часа - един цял kWh. Губейки топлина водата в акумулатора се охлажда, а с това намаляват и загубите. Тоест формулата е малко по-сложна, но дори и така се вижда, че до 1 седмица водата в този акумулатор ще е изстинала. Ако наистина искаш да издържи до зимата, и при това водата да е загубила само 10-15% от енергията, ще се наложи слоя фибран да е с дебелина 1 или 2 метра.

Всъщност това е и проблема на сезонните топлинни акумулатори. Нуждаем се от топлоизолация, по-добра от фибрана
И аз ще си позволя да доразгледам дадения пример.
При 10см изолация страната на куба става 1,2м, защото топлината се отдава от външната изолираната страна на куба към околната среда, т.е. през 8,64м2 .
При 200см изолация страната на куба става 5м, т.е. топлина ще се отдава през 150м2.
Направил съм таблица с няколко размера и съм ти сметнал загубите. Нещо да ти прави впечатление?

Та така. Трябват ти познания по геометрия, за да прецениш, каква геометрична фигура ще има най голям обем при най малка повърхност и да можеш да я изработи от стомана.
След това ти трябват познания по топлотехника за да избереш топлоизолация, която ще върши оптимално работа и след това да изчислиш и оптималната дебелина. Да не забравяме и познания за да избереш работните условия, а не така гледайки към тавана...
Ahmakov написа:
... Какви ще са загубите на буфера, при 300мм и при 1000мм изолация и каква ще е цената на едната и другата изолация? ...
Много ви поздрави на теб и на Матеев от СТС, че 200см е по добре от 30см изолация.

По добре да те боли главата от такива като мен, отколкото да са ти гладни децата.

Прикачен файл

izol.JPG
izol.JPG (16.19 KиБ) Видяна 1875 пъти
Zurlata - специалист
Мислех да не се обаждам ама това е пълна глупост :
....При 10см изолация страната на куба става 1,2м, защото топлината се отдава от външната изолираната страна на куба към околната среда, т.е. през 8,64м2 .
При 200см изолация страната на куба става 5м, т.е. топлина ще се отдава през 150м2.....
,май ти тряя да ходиш на уроци по физика. Ще се отдава топлината през 150м2 друг път.
Първо топлината от буфера се отдава от металните му стени които са 6м2 към изолацията, после има топлопроводимост на изолацията и после е второто топлоотдаване от изолацията с външна площ 150м2 към външния въздух. И формулата е по сложна, ефективната площ от която се отдава топлината не е от 150м2 по-скоро клони към площта на буфера която е 6м2.
Лек ден желая.
ivanovbg - майстор
Zurlata написа:
Мислех да не се обаждам ама това е пълна глупост :
....При 10см изолация страната на куба става 1,2м, защото топлината се отдава от външната изолираната страна на куба към околната среда, т.е. през 8,64м2 .
При 200см изолация страната на куба става 5м, т.е. топлина ще се отдава през 150м2.....
,май ти тряя да ходиш на уроци по физика. Ще се отдава топлината през 150м2 друг път.
Първо топлината от буфера се отдава от металните му стени които са 6м2 към изолацията, после има топлопроводимост на изолацията и после е второто топлоотдаване от изолацията с външна площ 150м2 към външния въздух. И формулата е по сложна, ефективната площ от която се отдава топлината не е от 150м2 по-скоро клони към площта на буфера която е 6м2.
Лек ден желая.
Ahmakov e напълно прав. От топлоизолации не разбирам толкова, на при изчисленията на радиатори за електрониката се взема цялата площ на контакта с въздуха, независимо че източника на топлина е точков. Затова се оребряват, за да се постигне по голяма площ. Формулите са едни и същи, само коефициента на толопредаване вътре в материала е различен в зависимост от материала - мед, алумин, желязо, ....Коефициента на предаване в точката материал въздух е един и същ независимо от материала. Всичко е до площ :-D
Ahmakov - специалист
Zurlata написа:
...май ти тряя да ходиш на уроци по физика. Ще се отдава топлината през 150м2 друг път.Първо топлината от буфера се отдава от металните му стени които са 6м2 към изолацията, после има топлопроводимост на изолацията и после е второто топлоотдаване от изолацията с външна площ 150м2 към външния въздух. И формулата е по сложна, ефективната площ от която се отдава топлината не е от 150м2 по-скоро клони към площта на буфера която е 6м2.
Лек ден желая.

Формулата е елементарна. А това дали ти отърва или не, е отделен въпрос.
2м изолация + 1м + 2м изолация = 5м дължина на страната,
5м х 5м = 25м2 - площ на едната страна,
25м2 х 6 = 150м2 - куб с 6 стени.
И формулите за изчисляване на R и k.
И те ти булка Спасов ден...

Прикачен файл

resis.JPG
resis.JPG (45.56 KиБ) Видяна 1833 пъти
Zurlata - специалист
Ахмакооооов , ахмаков тая формула е за плоска преграда а буфера е цилиндричен, и от там нататък има тука един бат ЕМО и виж той кво мисли по въпроса , щото аз съм софтуерист по принцип разбирам от единици и нули, ама не ми пречи да чета и неща дето ги незнам:
Ами както на коя да е тръба - с уравнението на Фурие в цилидрични координати.

'Шти го напиша за еднослойна цилиндрична стена, отнесено към един метър тръба (че тук не могат да се пишат формули):

к = 3.14159((1/а1.d1) + (1/2.lam).ln(d1/d2) + (1/a2.d2)) , W/mK,

където:

а1 - коефициент на топлопредаване за външния диаметър, W/m2.K;
a2 - е ясно к'во е, W/m2.K;
d1 и d2 - външен вътрешен диаметър, m;
lam - коефициент на топлопроводност на материала, W/m.K;
ln(../..) - натурален логаритъм - т'ва требва да го знаеш к'во е.

тъй че формулата не е толкова проста ама ти си мреш да осираш на хората темите, прегледах те из целия форум как се дърлиш с хората цитат-контра, цитат-контра,цитат-контра..... и то за безмислени неща. Ти да не си някой професор с неосъществени мечти :lol: и ся всеку тук ти е крив за нещо, кой за запетая, кои за някоя "величина", или тениска....

Колеги предлагам да линчуваме Ахмаков: първо го цапардосваме с керпич по главата, после го стягаме с медна тръба, след това го увиваме в 1 метър вата и пускаме от 40 до 90 градуса вода да видим дали теорията е вярна :finga:
ivan_v - специалист
С увеличаване на дебелината на изолацията ( и нарастване повърхността на куба) топлозагубите намаляват. Не е линейно, но всяко увеличаване на дебелината на изолацията намалява топлозагубите. При дебелина клoняща към безкрайност топлозагубите клонят към нула.
Правилния подход за изчлисляване е със сумиране темературните съпротивления на всеки един от слоевете изолация ( например стъпка 1см би била добър компромис)
И така първия един сантиметър изолация ще осигури температурно съпротивление определено от тази дебелина (1см) и площ 6 квадрата със стени 102см. Следващия слой ще има съпротивление определено от дебелина на материала 1см и площ на топлопреминаване 6 стени с размери 104см.
Накрая R= R1+R2+...+Rn
Zurlata - специалист
ivan_v написа:
С увеличаване на дебелината на изолацията ( и нарастване повърхността на куба) топлозагубите намаляват. Не е линейно,......При дебелина клoняща към безкрайност топлозагубите клонят към нула......
ми ей за тва става дума :prayer:

Ама и бат ЕМО ако можеше да се намеси и да каже тежката дума :-D
Абе аз крив или прав не слушам никой шси правя квото съм си наумил, в това е прогреса! Едно време имаше един Zapalen_pita, в началото на темата, от ония фокусниците42, дето се опитваше да ни разубеждава, ако го слушахме нямаше сега да сме до тук стигнали!


П.П. Ахмаков то да не ме следиш бе. Влеза ли и ти си вътре, сън не спиш :lol:
Ahmakov - специалист
Zurlata ти изби рибата бе. Куба от примера на Матеев от СТС бил цилиндър. Ако трябва да ти кача картинка на куб и на цилиндър?
Аз не съм чел всичките ти мнения, тези от тази тема ми стигат. А ти си ме прегледал из целия форум. Та не знам кой кого следи. Влеза ли и ти си все вътре.
Едно време имаше един..., дето се опитваше да ни разубеждава, ако го слушахме нямаше сега да сме до тук стигнали!
Да сега детето ти щеше да си има апартамент в Пловдив...
...При дебелина клoняща към безкрайност топлозагубите клонят към нула...
Но топлообменната повърхност и разхода за изолация, клони към безкрайност. Ми ей за тва става дума :butthead:
Zurlata - специалист
Виж ся омръзна ми вече, тая седмица съм постоянно вътре щото съм го ударил малко на почивка, скоро няма да е вече така, а аз апартамент в пловдив си имам, имам и къща, така че успокой се , това беше образно казано, ама ти си много дребнав.

Нашия буфер дето съм пуснал снимки е цилиндричен, аз казах че с 1 -1,5метра изолация може да се съхрани топлина от лятото до зимата, ти каза че неможело и било смехория, цитирах Матеев за да видиш че и други хора са на това мнение с дебелата изолация(а не конкретно с геометричната форма на съда), ти обаче не мирясваш, хващаш се за някви запетайки, кубове, сфери и конкретни числа - не било в целия обем 95`C водата . Ми добре не е, долу е 78`C горе е 96`C средно е 88`C и кво от това буфера вместо 25 ще стане 30кубика примерно(не съм го смятал).
Свери си часовника с някой по компетентен, щото това твоето е глупост:
Много ви поздрави на теб и на Матеев от СТС, че 200см е по добре от 30см изолация.
казваш че с 30 см има по малки загуби от 2м, верно ли бе?

Но и да задълбаваш и да не това не променя факта че с 20-30м2 буфер с изолация1-1,5м можеш да задържиш топлина от лятото до зимата.
И да "разхода за изолация, клони към безкрайност" като си я купуваш от магазина, ама тук е "направи си сам" и можеш да натъпчеш слама която е без пари, верно че на инженерите не им харесва ама тва е, такъв е живота.
На мен целта ми е да правя параболични колектори а не буфери и отоплителни инсталации за това си има други компетентни хора, просто давах примери.

Темата вече е бъркоч, довиждане.
Тани - модератор
Zurlata, прочети ми подписа и се замисли над думите на Ахмаков! Прочети и този цитат:
Тани написа:
Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението — това е най-благородния път, пътят на подражанието — това е най-лекият път, и пътят на опита — това е най-горчивият път.

Конфуций
Ахмаков се опитва да те поведе по благородния път, но ти си тръгнал по горчивия и искаш да го извървиш докрай!

Ако ЗНАЕШЕ , щеше да видиш какво се опитва да ти каже Ахмаков, а по отношение на топлотехника аз му имам пълно доверие. Когато не съм съгласен с неговото мнение, знам че грешката БИ ТРЯБВАЛО да е при мен и започвам да я търся! Потърси я и ти! Ще ти спестя разсъжденията и направо ще ти кажа -
Изображение

изчисли си загубите за тези дебелини в таблицата, но не за обем 1 кубик, а за 9( страна на куба 3 метра) и за 1000 кубика! Като гледам как спориш, ще останеш приятно изненадан от резултатите, а и ще спестиш доста средства! Формулата ти е любезно предоставена по-горе! Ахмаков действа малко като мен - не дава риба за да те нахрани днес, а въдица за да се храниш сам цял живот :wink: Не му се сърди, а си стиснете ръцете!
 • 1
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: