• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
suicidal - помощник
Здравейте , живея на трети етаж от 5 етажна сграда. Към момента зимата е празна, т.е. нямам комшии от никъде. Има изградена външна ТИ 5 см. стиропор.
От вътре с гипсокартон лепен на стената. Сметката за ток за декември надвишава 400 лв. при поддържане на 23°c с климатици в апартамента -60 кв.м. Как да изолирам ?
От вътре целия апартамент или от двете стени на плочата , т.е. тавана на апартамента под мен и пода на този над мен ?
п.с. Направо ме е яд , 400 лв. на месец и леден под, а детето прохожда вече.
VLADO66 - майстор
Най-безпроблемно е да изолираш тавана.Декемврийската сметка не е меродавна.
suicidal - помощник
VLADO66 написа:
Най-безпроблемно е да изолираш тавана.Декемврийската сметка не е меродавна.
Е януарската е 416 лв.
jekasus - майстор
suicidal написа:
Към момента зимата е празна, т.е. нямам комшии от никъде. Има изградена външна ТИ 5 см. стиропор.
От вътре с гипсокартон лепен на стената.
В синьо - тънко.
В червено - никой не те топли и оттам външна изолация е най малък проблем.
В жълто - картон не акумулира топлина.
Иначе прочитайки целия ти пост - живееш в скоро построена сграда.
npnconstruction - специалист
Най-разумно е да изолираш тавана, но сложи поне 10 см каменна вата и после затваряш с картон на конструкция. По този начин и височината на апартамента ще се намали с около 10 см и реално ще затопляш малко по-малко пространство. То и консумацията ти на ток не е малка, предполагам заради детето поддържаш 23 градуса, което е разбираемо, в противен случай 20-21 градуса са идеална температура, поне за мен. Сигурно имаш и всякакви други гълтачи на ток като бойлер, готварска печка, миялна, хладилник и прочие. За стиропора 5 см, ако е ново строителство, както предположи jekasus, има голяма вероятност да е с най-ниската възможна плътност, което означава, че изолацията не върши кой знае каква работа. Сигурно, и дограмата е PVC с три камери и обикновен стъклопакет. Предполагам, че и подовите настилки са гранитогрес и тънък ламинат. Като комбинираш всичко това и факта, че нямаш съседи, се получава висока цифра за ток.
suicidal - помощник
При температури под и около 0° консумацията ми е около 45 кв. за 24 часа. Ново строителство е 2006 г. Дограмата е три камерна Века с двоен стъклопакет. Ако сложа 5 см. фибран на пода и 5 см. на тавана ще има ли съществен ефект ?
VLADO66 - майстор
Ефекта ще бъде-тавана -около 25%,пода-около 10-12%.
Pooh - майстор
VLADO66 написа:
Ефекта ще бъде-сметките-40-50%.
:? :? :?
Я, пак?
С цялостно изолиране на жилище - под, стени и таван - не можеш да постигнеш 50% икономия, а ти мислиш, че е достижима само с малко XPS!? Сериозно!?

Иначе по темата - ефект, че ще има - ще има. Въпросът е да не се възлагат прекалено големи надежди. 20%-но намаление на сметките, ако се постигне - пак ще е добре.
suicidal - помощник
Някой с идея , как поне пода да е по-топъл, ясно, че с вътрешна изолация няма да се намалят , кой знае с колко сметките , но поне да е по-топъл пода.
Pooh - майстор
Изолация - казаха ти вече.

XPS - 5 см. + замазка.
Сух под
Подово отопление

Все са варианти. Казах, че няма да ти намалеят ОСЕЗАЕМО сметките, не че няма да се почуства разлика, с неизолирано помещение.
Ако гониш временни решения, реда е следния - под (да не ти мръзнат краката), после тавана (да не бяга топлото) и накрая стените (окончателно премахване на термомостовете). Иначе, според мен, правилният ред на изпълнение е:
-стени
-таван
-под
Това е технологично, най-правилния ред на изпълнение, ако се реши да се изолира цялостно помещението/жилището. Крайното решение си е твое.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за малко помощ от разбиращи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: