Работа с гипскартон за напреднали.
yancho_lud - специалист
Здравейте, мисля да направя едната стена във всекидневната с ивайловградски камък тип кокъл. Притеснява ме това, че камакът не е с еднаква дебелина и започвам да се замислям за някаква имитация. Моля ако някой е правил такава стена с кокъл да каже как сее получило и дали има много голяма релефтност на стената. Ако пък някой е използвал заместител на камъка нека да сподели какво точно е използвал. Също така ме интересува с какво да лакирам камъка след като бъде залепен.
Ако е нужно мога да кача снимка на стената.
Благодаря Ви предварително.
marmoz - специалист
За да работиш кокъла ти трябва задължително машина за рязане на камък с водно охлаждане /тия с лехйените отдоле/.Аиде да не лъжа,става и без рязане,в една свободна стая разхвърляш всичкият камък,сортираш то дебелина и изпъкналост,редииш по осмотрение,става хубаво ама времето ти е 3 пъти повече за направа от такова с машина .......... :-D

П.П.Дано не съм те отказал,ако имаш машина може и да обясняваме нататък :)
galin56 - специалист
Изображение
А защо не ползваш ето такива плочи или подобни. Вече хората само такива ползват. На мен такива много ми харесват и мисля да си облицовам камината с такива.
yancho_lud - специалист
Машина нямам, но има от къде да взема. Аз мислех точно така да го правя, да го сортирам предварителни и тогава да го лепя. Тези плочки не съм ги срещал по борсите, но и не съм ги търсил така, че мисля че ако се поразтърся малко все ще ги намеря някъде.
Търся горе-долу такъв ефект търся, но и плочките не са зле
Изображение
galin56 - специалист
Ами то всеки си има вкус де, но на мен по ми харесва с плочките. Лепят се плътно без фуги, и ако ги разминеш като на снимката даже не се вижда къде свършва едната и почва другата. Много по-равно и добре изглеждат, не виждаш лепило омазано като на снимката която си дал ти, много по-лесно се работи и по-бързо става. Накрая ако искаш може и да ги лакираш както каза. Общо взето аз не виждам нито един плюс за класическите кокали, но пак казвам всеки си има вкус. Ако повече ти харесват прави си го с тях.
marmoz - специалист
yancho_lud класическият кокъл си е доста трудоемък и бавен процес .Добра производителност е 2-3 кв.м на ден за него ,както и за височини повече от 1м трябва да се използва едра метална мрежа /не тая дето слагаме по кокошкарниците :) / закрепена към стената,солидно количество качествен теракол /спрямо плочките/ и тн. .........
Трябва да прецениш дали ще го правиш с плочки или с камък за да даваме точни наставления /помощ/ :)
Бат Иво - специалист
Не е задължително да сортираш или режеш камъните.Има стени (направа) при които чара е в релефа .Както писа един колега въпрос на вкус.
yancho_lud - специалист
Твърдо съм решен да е с кокъл (особенно като видях че цената на плочкитр е 18 пъти по голяма от тази на камъка). Приемам всякакви съвети и помощ относно лепенето на кокъла.Частта от стената която искам да налепя е с размери 4.5 на 2.2 м.
VLADO66 - майстор
А как го смяташ камъка :? :wink:
marmoz - специалист
:) Добре не е толкоз сложно,но е трудоемко :)
1.Трябва ти мрежа добре сахваната за стената за да понесе товара и евентоално отлепване на разтвор/стена.Желателно е стената да е здрава и добре обезпрашена за по добро сцепление на теракола.http://forum.imoti.net/read.php?17,77969
2.Теракола трябва да е здрав и качествен поради факта че слепването на камъка се извършва на малка площ,лошият /евтеният теракол-лепило/може да доведе до отлепване на отделни елементи ,участаци или цели зони :-D
3.На снимката която си дал има 2-3 вида различни камъни но принципа е един и същ:
Прикачен файл:
shema.jpg
shema.jpg (38.4 KиБ) Видяна 35114 пъти
В повечето пъти така изглежда парче от камъка погледнат отгоре /черният контур/.След като е закрепена мрежата на обезпрашената стена /дебелината за нанасяне на лепило,вътре в което е и носещата анкерирана мрежа,е м/у 1 и 2 см/ започваме и самото лепене.Има два варияната 1.- сотрязване на краищата /червената линия на схемата/ ,които е по лесен 2.-без рязане на краищата -там вече си е око и маисторлък .Каманите се подбират по дебелина или ако са разнородни 1,2,3 реда от дебелината на единият вид да е приблизително близка до другият вид камък /това е на снимката която ти показа.Следва се да се гонят хоризонтални линии,като при получаване на наклон тои може да се изправя с последващите редове.И последно за да се постигне равномерност в изпъкналоста се налага по някои път срезове по лепящата страна /синята линия на схемата.

П.П.Отам нататък е мерак и време,като нетрябва да се гони перфектност в успоредноста,това е и идеята да е естествен камък ,а както знаем в природата прави линии няма :)

Тема "стена направена с камък тип кокъл" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: