Смяташ само покрива, а основите? Общо взето основите ще ти бъдат еднакви като изпълнение (дебелина, желязо) разликата е само в квадратурата.
И как го сметна тия 40 кв.м. покрив? Да няма да е плосък?
Умножи площта на последния етаж по 1.5 и ще получиш приблизително квадратурата на покрива. За по точно, вече градуси, скатове и т.н. ама това при готов проект.
Има вероятност 100 кв.м. двуетажна да ти излезе по-евтино от 60 кв.м. едноетажна.
П.П. Ако трябва да се пести и не е наложително да се копае дълбоко - зарежи мазето. В него влизат пари колкото за етаж и половина нагоре.
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan
- Дървен философ
270 мнения в "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..."
Tsilkov
- майстор
Според мен на тези квадратури които искаш по-евтино ще ти излезне едноетажна (с дървен покрив обаче отгоре а не плочи - ти удариш ли плочата и си направил половината етаж). Вярно, че на едноетажна повече квадратура отива в основи и покрив , но при двуетажна с такава малка квадратура стълбището е голям проблем (даваш пари да го строиш,чистиш, отопляваш, търчиш по него...) а и фасадите стават малко повече. Ето една схема-сравнение за площите която съм правил преди година за един клиент - вкадратурата е малко по-голяма но това значи още по-голям превес за едноетажната:

Винаги обаче има един субективен фактор - колко са ти наблизо комшиите и колко високи са техните къщи. Някак си е неприятно само ти да си дребосъка защото ще спестиш няколко хиляди лева при условие, че ще даваш доста десетохиляди лева за жилището на живота ти.

Винаги обаче има един субективен фактор - колко са ти наблизо комшиите и колко високи са техните къщи. Някак си е неприятно само ти да си дребосъка защото ще спестиш няколко хиляди лева при условие, че ще даваш доста десетохиляди лева за жилището на живота ти.
Svetoslavoff1 написа: Владо, ако човек си хареса някой от тези типови проекти, може ли проектант да го узакони с подписа си на по-тънка цена от нов проект.Ми те хората са ти сложили цената на проекта за които ти го дават подпечатан и готов за вкарване - само дето цената дето са дали е съизмерима с нормално изготвен проект по твое желание.
Последна промяна от Tsilkov на ср мар 13, 2013 2:29 pm, променено общо 1 път.
boqnkov
- специалист
Не е наложително да се копае дълбоко. За това и съм зарязал мазето. Май стана малко объркване. Искаш да кажеш, че 100кв. едноетажна може да излезе повече от 60 кв. двуетажна нали?
Ами не искам някакви модернистични виждания. Често казано в тези готови проекти, един не ми харесва. В първия пост съм изредил от какви помещения се нуждая. Комшиите не са с високи къщи. Даже напротив - може да се каже, че е доста голо около мен. Колко е минималната квадратура на едно стълбище?
Ами не искам някакви модернистични виждания. Често казано в тези готови проекти, един не ми харесва. В първия пост съм изредил от какви помещения се нуждая. Комшиите не са с високи къщи. Даже напротив - може да се каже, че е доста голо около мен. Колко е минималната квадратура на едно стълбище?
Последна промяна от boqnkov на ср мар 13, 2013 2:37 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov
- майстор
boqnkov написа:Искам къщата да е в северната част на двора и изцяло гледаща на юг, двора и той ще е южен.Това е най-доброто от гледна точка на изложенията. Южното слънце лятно време е високо и лесно се спира с козирки , а зимата е ниско и грее надълбоко в къщата (от там по малки сметки за отопление и по приятна атмосфера за живеене)
boqnkov написа: Ако е едноетажна и е гредоред отгоре, ще мога ли да ползвам тавана за складиране на "боклуци", например разни сезонни неща.То може ама е някак нелогично - пестиш пари като правиш минимална къща и после ги хвърляш като дигаш половин етаж за боклуците си

Последна промяна от Tsilkov на ср мар 13, 2013 2:35 pm, променено общо 1 път.
stancho123
- специалист
Абе аджеба колко пари си подготвил?
Защото така както го гледам ,ако всичко ти го правят майстори си заминават 40000лв спокойно...
Само да се започне строеже да дойдат багери и бетоновоз ,да се наемат цигани да копат и правят кафраж и един свестен добър майстор и един проект хоп 5000лв заминаха.
Защото така както го гледам ,ако всичко ти го правят майстори си заминават 40000лв спокойно...
Само да се започне строеже да дойдат багери и бетоновоз ,да се наемат цигани да копат и правят кафраж и един свестен добър майстор и един проект хоп 5000лв заминаха.

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература