• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
За можене - може, ама няма да стане.
ArturDent - Почти Безобиден
Смяташ само покрива, а основите? Общо взето основите ще ти бъдат еднакви като изпълнение (дебелина, желязо) разликата е само в квадратурата.

И как го сметна тия 40 кв.м. покрив? Да няма да е плосък?
Умножи площта на последния етаж по 1.5 и ще получиш приблизително квадратурата на покрива. За по точно, вече градуси, скатове и т.н. ама това при готов проект.

Има вероятност 100 кв.м. двуетажна да ти излезе по-евтино от 60 кв.м. едноетажна.

П.П. Ако трябва да се пести и не е наложително да се копае дълбоко - зарежи мазето. В него влизат пари колкото за етаж и половина нагоре.
Tsilkov - майстор
Според мен на тези квадратури които искаш по-евтино ще ти излезне едноетажна (с дървен покрив обаче отгоре а не плочи - ти удариш ли плочата и си направил половината етаж). Вярно, че на едноетажна повече квадратура отива в основи и покрив , но при двуетажна с такава малка квадратура стълбището е голям проблем (даваш пари да го строиш,чистиш, отопляваш, търчиш по него...) а и фасадите стават малко повече. Ето една схема-сравнение за площите която съм правил преди година за един клиент - вкадратурата е малко по-голяма но това значи още по-голям превес за едноетажната:
Изображение

Винаги обаче има един субективен фактор - колко са ти наблизо комшиите и колко високи са техните къщи. Някак си е неприятно само ти да си дребосъка защото ще спестиш няколко хиляди лева при условие, че ще даваш доста десетохиляди лева за жилището на живота ти.
Svetoslavoff1 написа:
Владо, ако човек си хареса някой от тези типови проекти, може ли проектант да го узакони с подписа си на по-тънка цена от нов проект.
Ми те хората са ти сложили цената на проекта за които ти го дават подпечатан и готов за вкарване - само дето цената дето са дали е съизмерима с нормално изготвен проект по твое желание.
Последна промяна от Tsilkov на ср мар 13, 2013 2:29 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Линкчето не съм го дал да си купува човека проект,а да видим какво му харесва :wink:
boqnkov - специалист
Не е наложително да се копае дълбоко. За това и съм зарязал мазето. Май стана малко объркване. Искаш да кажеш, че 100кв. едноетажна може да излезе повече от 60 кв. двуетажна нали?
Ами не искам някакви модернистични виждания. Често казано в тези готови проекти, един не ми харесва. В първия пост съм изредил от какви помещения се нуждая. Комшиите не са с високи къщи. Даже напротив - може да се каже, че е доста голо около мен. Колко е минималната квадратура на едно стълбище?
Последна промяна от boqnkov на ср мар 13, 2013 2:37 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Искам къщата да е в северната част на двора и изцяло гледаща на юг, двора и той ще е южен.
Това е най-доброто от гледна точка на изложенията. Южното слънце лятно време е високо и лесно се спира с козирки , а зимата е ниско и грее надълбоко в къщата (от там по малки сметки за отопление и по приятна атмосфера за живеене)
boqnkov написа:
Ако е едноетажна и е гредоред отгоре, ще мога ли да ползвам тавана за складиране на "боклуци", например разни сезонни неща.
То може ама е някак нелогично - пестиш пари като правиш минимална къща и после ги хвърляш като дигаш половин етаж за боклуците си :?
Последна промяна от Tsilkov на ср мар 13, 2013 2:35 pm, променено общо 1 път.
Послушай проектанта...
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Искаш да кажеш, че 100кв. едноетажна може да излезе повече от 60 кв. двуетажна нали?
То на практика е 100 квадрата едноетажна и 2Х60=120 кв. двуетажна :wink: . Също така е от значение 100 квадрата обитаема площ или застроена - разликата е към 20%
2х60 са 120, обаче нали част от тях се губят за стълбище и коридор... Освен това, ако на втория етаж таваните са скосени - може и още малко площ да се загуби в края на ската...

Така че, обитаемата площ май ще е горе-долу еднаква...
stancho123 - специалист
Абе аджеба колко пари си подготвил?
Защото така както го гледам ,ако всичко ти го правят майстори си заминават 40000лв спокойно...
Само да се започне строеже да дойдат багери и бетоновоз ,да се наемат цигани да копат и правят кафраж и един свестен добър майстор и един проект хоп 5000лв заминаха. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: