• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
xnikolanx - напреднал
Здравейте, в къщата която планирам да построя в планината няма да е свързана с водоизточник и ще трябва да я зареждам периодино с вода. Тази за къпането ок, сиг ще може да престоява няколко дни, но тази за питейни нужди се притеснявам да не хване някакви бактерии. Може те ли да ме посъветвате в какво да я съхранявам и колко време максимум е разумно. И как? (на как каква температура, атмосферно налягане, влажност и т.н.) И еветуално как да си направя съхранението. Пластмасата и металите отделят вредни неща които не искам да ми "обогатяват" водата, можеби стъкло е моето решение? Знам, че бабите и дядовците ми едно време са пълнели дамаджани да съхраняват водата, които са стъклени(поне тези които аз съм виждал). И за съхранението на другата вода за къпане и прочие нужди приемам съвети и решения, пак ще ми е от полза. Но главно проблема ми ще е с питейната вода.
ivanovbg - майстор
Купуваш на минерална или изворна от магазина. Може да стои много- на етикета пише :) От чешмата в София издържа най много 2-3 дни и то на тъмно в 10 литрови шишета от минерална вода, по дълго не смея. Ако ги пълниш с минерална вода шишетата пак може да стои дълго - в нея няма бактерии, но сипал ли си веднъж в шишето обикновена не става за дълго стоене.
За къпане и миене не е лошо да си купиш един резервоар поне 1 кубик или да си направиш бетонен. Във водата за миене и къпане трябва да слагаш хлорна вар от аптеките за дезинфекция на съда от време на време.

Това е моя опит.
xnikolanx - напреднал
ivanovbg написа:
Купуваш на минерална или изворна от магазина. Може да стои много- на етикета пише :) От чешмата в София издържа най много 2-3 дни и то на тъмно в 10 литрови шишета от минерална вода, по дълго не смея. Ако ги пълниш с минерална вода шишетата пак може да стои дълго - в нея няма бактерии, но сипал ли си веднъж в шишето обикновена не става за дълго стоене.
За къпане и миене не е лошо да си купиш един резервоар поне 1 кубик или да си направиш бетонен. Във водата за миене и къпане трябва да слагаш хлорна вар от аптеките за дезинфекция на съда от време на време.

Това е моя опит.
Благодаря, но не искам пластмаса, Минерална от 1 литър в стъкло продават единствено Девин доколкото съм виждал по магазините, а и не искам да пия вода с висока минерализация/имаше и по-малки шишета от литър/. Ама на мен ми трябва големи количества да изкарам примерно 3-4дена би било добре :) Че да не ходя да наливам всеки ден :D Та нещо по-добро като вариант от стъклените дамаджани сещате ли се?

P.S. пия по 2-3 литра дневно.
bulhomes2 - майстор
xnikolanx написа:
...Пластмасата и металите отделят вредни неща ...
Тъй ли? Не знаех. Какви са тия неща?
xnikolanx - напреднал
bulhomes2 написа:
xnikolanx написа:
...Пластмасата и металите отделят вредни неща ...
Тъй ли? Не знаех. Какви са тия неща?
Токсини от пластмасата. От металите, съответните елементи. Алуминия е мн токсичен и вреден. Цинка също и т.н. и т.н. Примерно медните казани са основната причина хората да хващат цироза, не алкохола :)
crez - майстор
Всякаква вода поставена в сребърен съд се прочиства от всякакви бактерии и т.п. Извод :-правиш си една сребърна цистерна от 5 м3 и си свиркаш, абсолютно пречистена вода, колкото повече стои по-чиста става. Нооо има една дребна подробност, продължителната употреба на вода и храна престояла в сребро води до т.н посиняване на кръвта :lol: доста неприятна болест.
stiv1961 - майстор
crez написа:
Нооо има една дребна подробност, продължителната употреба на вода и храна престояла в сребро води до т.н посиняване на кръвта :lol: доста неприятна болест.
Е, ще стане благородник :-D
crez - майстор
stiv1961 написа:
crez написа:
Нооо има една дребна подробност, продължителната употреба на вода и храна престояла в сребро води до т.н посиняване на кръвта :lol: доста неприятна болест.
Е, ще стане благородник :-D
С крилца :lol:
VLADO66 - майстор
Сребърните йони действително имат антибактериални свойства,а относно съдовете трябва да се прочете това http://www.zdravosloven.com/portal/stat ... a-137.html ,със стъклото ще е голям зор,и действително трябва да се съхранява само минерална вода.Аз си сипвам от Княжево и изкарва доста в мазето.
ebahti - майстор
xnikolanx написа:
къщата която планирам да построя в планината
Братчед,много бръмбари имаш в главата.Ако действително имаш парите необходими за построяване на къща(в което се съмнявам) изчакай да понамалеят (бръмбарите де) и тогава се впускай в това начинание ! :)
  • 1
  • 2

Тема "Трябва ми решение в какво мога да съхранявам вода за питейни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: