• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 24
Всичко за този вид строителство.
kalin7 - специалист
Аз си мисля, че е по-добре не да изкарваш въздуха във въпросния въздушен коридор, а да вкарваш вуздуха от него в рекуператора и от там в къщата. Защото температурата на въздуха там лятото ще е по-ниска от околната, а съответно зимата по-висока, което ще облекчи работата на рекуператора.

Може ли, да ми кажете някаква алтернатива на Аустротерм XPS TOP 30? Трябва ми да го положа под ивичните основи и после под първата плоча.
Също така се интересувам какво се случва с въпросните XPS плочи след години? Особено такива които са подложени на натоварвания от плочи и основи и са влопани в земята? Не се ли разпадат? Което ако се случи ми се струва, че може да доведе до компрометиране на цялата сграда.
VLADO66 - майстор
viewtopic.php?t=37339-Вече имаме богата база данни и каквото и да попиташ гугьла изкача нашия форум :-D
stivemaster - майстор
Колега ,бях си позволил да дам малко информация по отношение поведението на полистирена като носещ елемент, при това положен в най неблагоприятните условия под земята (в северната тундра).
За да не повтарям линка ще ви дам други, можете и сами да погледнете ако търсейки в Гугъл напишете вместо полистирен,стиропор или ЕПС - Geofoam.
Ето основа от стиропор за магистрала.
Ето и сайта на една от най сериозните организации в бизнеса действаща на клъстерен принцип в Норвегия и документи за даунлоад ,разгледайте ги показателни са затова къде сме в това отношение ,успокоителното е че не сме само ние.
hristo_qn - специалист
"Аз си мисля, че е по-добре не да изкарваш въздуха във въпросния въздушен коридор, а да вкарваш вуздуха от него в рекуператора и от там в къщата. Защото температурата на въздуха там лятото ще е по-ниска от околната, а съответно зимата по-висока, което ще облекчи работата на рекуператора."

Уточнявам, че въздуха преди влизане в реклуператора ще премине през земен топлообменник с разгъната дължина 200 метра и диаметър 200 мм.
А това което искам да постигна е да темперирам и подобря вентилацията на ватата служеща за изолация на фундаментите.

Прикачен файл

DSC_0959.JPG
Tsilkov - майстор
hristo_qn написа:
Мисля въздуха който ще се изхвърля от рекупуратора да циркулира първо през въздушния коридор и чак тогава да бъде изхвърлен към атмосферата. Има ли логика в това или греша?
Има смисъл макар и минимален - от рекуператора въздуха ще е една идея по-топъл от външния. По-важното обаче е че от скицата която си пуснал изглежда че имаш термо-мост. Къде започва изолацията на горните стени и как се припокрива с долната?
kalin7 написа:
Също така се интересувам какво се случва с въпросните XPS плочи след години? Особено такива които са подложени на натоварвания от плочи и основи и са влопани в земята? Не се ли разпадат? Което ако се случи ми се струва, че може да доведе до компрометиране на цялата сграда.
Ако се случи нещо с носещата функция на стиропора отдолу не ми се мисли :rolleyes: - къща за 50-200к евро може да иде на боклука. Същото нещо обаче се случва и ако основата ти поддаде :idea: По принцип на самия стиропор под земята "му е най-добре" а и ако сляга ще сляга равномерно - така че шанса за изненади от там е малък. stivemaster ти е пуснал линк към нагледно доказателство за издръжливостта на материала. По интересно е какво се случва при сеизмична активност и дали отделните плочи не се разместват - за съжаление аз такива данни не съм виждал.
kalin7 - специалист
Благодаря на всички за търпението и отговорите.

Прикачил съм долу една схема на това, което мисля да изпълнявам. Нещата се разтегнаха във времето и имам около 1-2 седмици още преди да започна изливане и всичко друго. За момента само съм изкопал ивичните основи и ми се искаше да имам по-ясна представа от поредността на действията, така че да допусна по-малко грешки. Та молбата ми е за съвет, дали това изпълнение е правилно или е трябва да се промени нещо, дали в поредността или някъде другаде. Обиколих доста сайтове и ми се струва, че всички прилагат подобен или същия подход при изолациите. Убедих се и в здравината на материалите и сега остава само да подбера правилните такива.
Понеже смятам да изливам директно върху XPS плочата, която е под самата основа и там няма хидроизолация. Дали това ще е проблем или не. Също така, понеже ще изливам плочата след самата основа видях, че може да се нанесе също хидроизолация на циментова основа между двете, което да блокира евентуално вертикално придвижване на вода.
Може ли насока какъв XPS да ползвам за под основата, трябва да е някакъв с висока якост на натиск. Че тези от Аустротерм хич не са кооперативни, а и май цените са им височки.

Прикачен файл

Изолация-основи.jpg Принципна схема на изолацията на основите.
Tsilkov - майстор
kalin7 написа:
Може ли насока какъв XPS да ползвам за под основата, трябва да е някакъв с висока якост на натиск.
Насоката трябва да ти я даде проектанта по част "Конструкции" които ти е изготвил проекта(най-малкото че той ще ти подписва акта преди да наливаш основите). По специално трябва да го питаш самите ивични основи какво натоварване са изчислени да предадат на основата в кг./м2 и от там да търсиш подходящия стиропор които издържа на това натоварване. Ако не го направиш после ще си "посипваш главата с пепел" [-X
kalin7 написа:
Също така, понеже ще изливам плочата след самата основа видях, че може да се нанесе също хидроизолация на циментова основа между двете, което да блокира евентуално вертикално придвижване на вода.
Може ама по-добре направо сложи добавки за водоплътност в бетона.
kalin7 - специалист
Ми то при мен е малко по различно. Това се води "лятна кухня", а самия строеж е 6-та категория и по проект изобщо нямам такива изолации и подобни. Съответно и никой няма да ми подписва актове и такива работи тъй като не е необходимо. За въпросната категория не се изискват почти никакви документи, актове и съгласувания. Трябва да си избягам само определените метри от съседите/оградите и тва е. Този тип сгради и не се въвеждат в експлоатация. Та по проект имам 80см висока ивична основа с дебелина 30см. а отгоре 10см. плоча. След което за стените итонг и още една плоча 10см + покрив от битумни керемиди. Идеята ми е че искам тази сграда да е добре изолирана тъй като е около 45-50м2 и ще се ползва за жилищни нужди от възрастен човек (бабата), на която да и намаля максимално разходите (т.е. моите) за отопление и др.
За XPS-а съм готов да се презастраховам малко, като взема някой, който е подходящ за по високи натоварвания. Самата стъпка на ивичната основа е около 8.5м2 всичко и мисля, че няма да най-големия разход. Та за това питам какъв да бъде. Ако можете да помогнете ще е супер. Същото важи и за дренажите... по проект нямам никакви. Не съм ги и правил, тъй като ... проекта е максимално изпилен, но ще ги направя въпреки всичко.
VLADO66 - майстор
Махни XPS-а под стъпките,другия ти е напълно достатъчен.При положение че имаш добър/работещ/ дренаж не се хвърляй на скъпа хидроизолация.
Tsilkov - майстор
kalin7 написа:
Съответно и никой няма да ми подписва актове и такива работи тъй като не е необходимо.
ОК де ама все пак е имало конструктивно становище/конструктивен проект. Питаш конструктора колко е натоварването което предават основите от собствени и полезни товари. В противен случаи почваш да ровиш данни за тегла на материалите (примерно http://theplan.net23.net/5B1.pdf) и почваш да смяташ - покриви,стени,ивици.... Няма как да ти се каже ей така с "кристалната топка". За под плочата е малко по-лесно и безотговорно: полезния товар е 150-200 кг/м2 и 0,1*1*2300= 230 кг/м2 = 500 кг./м2.

P.S. Що ги правиш тез "пируети" с изолацията обаче не ми е ясно - виж детайла за дървената къща които съм пуснал по-горе. Ти си с Итонг - можеш да приложиш същото нещо :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 24

Тема "Изолация на основите" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: