• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
CnapKu - специалист
пак съм аз :)
http://vikiwat.com/userfiles/productima ... TS-GE2.pdf

Намерих ето това. Дали ще ми свърши работа? Лошото е, че не го намирам да се продава някъде в София :(
VLADO66 - майстор
CnapKu написа:
пак съм аз :)
http://vikiwat.com/userfiles/productima ... TS-GE2.pdf

Намерих ето това. Дали ще ми свърши работа? Лошото е, че не го намирам да се продава някъде в София :(
Това е за'монтаж в табло.Ако си решил да го правиш в табло можеш да сложиш в таблото и контактор както предложи Артър.Иначе тези бъзикни можеш да ги намериш в Конрад.
Здравейте, знаещи и можещи.От изписаното по темата за управлението на бойлер ето и аз какво сътворих. Благодаря на всички които дадоха идеи и напътствия.

Прикачен файл

2.JPG

Прикачен файл

DSC04210.JPG
колев - специалист
Таблото е много хубаво. Какво е и с какви размери е.
Тани - модератор
Таблото е Mini Рragma на Шнайдер

http://www.filkab.com/files/category_fi ... 247_bg.pdf

Много добре стои, особено цветните варианти на капака. Единствения проблем който съм имал с тях е, като обърна посоката на отваряне на вратичката, започва да се затваря по-трудно. Но все пак е табло и не се отваря толкова често!
None - помощник
Здравейте.
Направил съм си система с таймер за бойлерите, но е "висяща" в коридор и искам да я преместя в кутия.

Изникват няколко въпроса:

Изображение

- Ползвам таймер
До колкото измерих - няма да може ли да се побере в кутията. Кое е по-добре:
- да сложа външен контакт и от там да го свържа към кутията (малко грозно) - ще седи отвън и ще влиза още един кабел вътре...
- да взема таймер за ДИН шина (но не ми харесва, че има само 8 програми)
- да взема метална кутия, която да не е на модули и вътре да се побере и таймера и всичко (ама пак ще стой грозно)

Външния таймер си ми харесва, понеже има повече програми и съм свързал 2 бойлера, които да НЕ работят едновременно, понеже натоварват предпазителите (инсталацията е в къща и целия единия етаж е свързан към 1 предпазител и точно там има 3 бойлера, пералня, хладилник и т.н.). Затова съм ги направил да се включват отделно (с 2 контактора - един НО и НЗ като ги управлявам чрез таймера) през няколко часа (1-2), за да има хем постоянно топла вода, хем да не се натоварва инсталацията. Зимата се ползва само единия бойлер и ще сложа ключ да изключвам сигнала към 2рия бойлер.

Бях взел контактори ЕлМарк по 20А, обаче единия издържа около 3-4 месеца и изгаря. Бойлера към този контактор е 3кВ, но явно контактора не отговаря и не знам какъв контактор да взема - 25А или направо 40А.
Другия бойлер мисля че е 2кВ и другия контактор си работи нормално.

Другият ми въпрос е свързан пак с контакторите - в момента са двойни, за да прекъсват и фазата и нулата. Бойлерите са свързани към контакт, който съм занулил. Няма заземяване, понеже системата е с 2 проводника и просто няма как да се направи и затова прекъсвам и 2та проводника (да не би някой да вземе да обърне щепсела и да прекъсвам само нулата и да стане някоя беля).

Същи така мисля да сложа и един автоматичен предпазител от 40А само за 2та бойлера. Не знам дали ще е достатъчен - няма да работят едновременно, но пък при превключването между 2та (изключва единия и включва другия) може да се появи пик и предпазителя да изключва.

Направих и една бърза схема на paint (таймера е вътре, но може и да го изкарам отвън с един контакт). Автоматичния прекъсвач го забравих и го добавих после.

Изображение
Кики - специалист
Ако целия товар 5KW минава през контакт и щепсел не е много добър вариант за бойлер особено при двупроводна система . Предлагам ти да вземеш табло тип ТАП-4 за открит монтаж, в него се събира таймер с размер колкото два предпазителя и две релета с размер на един предпазител, отвън на кутията можеш да монтираш всякакви малки ключета с които да променяш комутацията на бойлерите. Прекъсвай само фазата през релетата а нулата да минава директно и да е надеждно свързана навсякъде където има връзки. Ако искаш да монтираш предпазители вземи си по голям ТАП, ако можеш да го вкопаеш вземи си за скрит монтаж. Това е при положение че го захраниш постоянно, т.е. без щепсел а директно, дали от контакта или разкл.кутия наблизо съблюдавайки стриктно фаза и нула във всички връзки. Ако искаш да си останеш на щепсел ( не е добър вариант ) тогава го правиш с прекъсване на фаза и нула в контакторите но от щепсела до бойлера трябва да имаш пряка и надеждна връзка без прекъсване на защитен трети проводник.
None - помощник
Кики написа:
Ако целия товар 5KW минава през контакт и щепсел не е много добър вариант за бойлер особено при двупроводна система .
До контакта стига един външен мостов кабел - ще е да пусна канал с още един мостов кабел за таблото (за да не взима от контакта и да не го товари). Така ще знам и точно кой кабел е нулата и ще мога да спирам само фазата.

Остава само въпроса дали да монтирам DIN таймер или външен.
- DIN - трябва да купя и има по-малко програми.
- външен - имам го и си е настроен, но пък става по-обемно и грозно.

Май DIN е най-добре и мисля, че програмите ще ми стигнат за да контролирам бойлерите през цялото денонощие

А контактора за по-мощния бойлер колко да е? 25А ще стигнат ли?
Кики - специалист
Правилно си решил да пуснеш отделен кабел до таблото и при този товар трябва ти 4кв.. Нулевия проводник свързваш здраво и надеждно навсякъде по пътя ( не искам да кажа че фазовия може да е хлабав но нулата е единствената защита ). Таймери за монтаж на шина съм виждал месечни ама според мен не ти трябват чак такива настройки, по-скоро ти трябва с две програми да може да управлява двата бойлера независимо един от друг. Малко по-скъпо ще ти излезе но пък ще е по добре естетически и технически издържано. А за контакторите важи правилото колкото повече толкова по-добре, ако са на една цена взимай най якия ако има разлики за големия 25А за малкия 20А, става дума за релета с форма на предпазител и бягай от Елмарк ( те май нямат такива ), най-добре ABB , Moеler и в краен случай Шнайдер .
vk - специалист
Понеже стана дума за управление на 2 бойлера - има таймери които могат да управляват 2 вериги, като за всяка се поддържа отделно време на включване/изключване.
Ето например тези продукти на испанската фирма Orbis http://www.orbis.es/listado_productos.a ... 20switches
Внася ги Пловдивската фирма "Интеркомплекс" с офис и в София, на ул.Акад.Г.Бончев 20
По памет цените са около 45-50 лева
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: