• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
Каква Румъния те гони? Капкови маркучи колкото искаш по магазините.
:partyman:
Mega - специалист
... Аз напоявам гравитачно и капково на вилата от две години. С най-евтините маркучи по 35 ст. метъра и работят отлично. Знам, че има по-добри предложения, но това за по-натам. ;)
bulhomes2 - майстор
Върти ми се нещо в главата от сорта на 50 ст/метър, но 20 мм дебелостенна полиетиленова тръба. От тези за подземните водопроводи. Скоро ще станат 2 години от как си купувах от един производител от Асеновград. В зависимост от бургията, с която дупчиш, получаваш различни дебити. Недостатъка е, че трябва да купиш цяло топче - 100 метра. Ако някой иска - не другата - по-другата седмица ще съм там и ще мога да видя как са цените сега...
Mega - специалист
bulhomes2, Полиетилена вече масово го продават и на метър. Цените са там някъде 55-60 ст. метъра.
bulhomes2 - майстор
Сигур.. Смътни са ми спомените, ма беше доста по-евтино от близката фирма, продаваща маркучи за капково напояване.
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
... В зависимост от бургията, с която дупчиш, получаваш различни дебити.
:? Какви дупки бе човек? Твърдия дебелостенен капков маркуч е на цена 35-55ст. на метър - както го намериш. С това дупчене нищо не става.
Капков маркуч Firat 16мм (дебелостенен)
http://gradinka.bg/offer/181.html
Комплект за напояване - капков маркуч 100 м D16 33 см 0.8 мм ФИТИНГИ

bulhomes2 - майстор
Кое не става с дупченето? Че аз вече 2 години тъй си поливам туите. Съмнява ме, че говорим за различни маркучи. На твоите гледам, че на някои пише капкообразуватели през едиколко си см. А аз го разпънах и до всяко дръвче го пробих. Това, за което говоря аз е поскоро тръба -
Изображение

Но не споря за цената. Спомените са ми смътни. Допускам, че е възможно единствения склад, в който проверих цената на маркуч за капково напояване, да са ме шашардисали с надценка и затова тръбата да ми се е сторила евтин и здрав вариант...
iva6ki - специалист
hidrazin написа:
bulhomes2 написа:
... В зависимост от бургията, с която дупчиш, получаваш различни дебити.
:? Какви дупки бе човек? Твърдия дебелостенен капков маркуч е на цена 35-55ст. на метър - както го намериш. С това дупчене нищо не става.
Капков маркуч Firat 16мм (дебелостенен)
http://gradinka.bg/offer/181.html
Комплект за напояване - капков маркуч 100 м D16 33 см 0.8 мм ФИТИНГИ

Колега това в Практис е оферта, ще се проба. :supz:
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Кое не става с дупченето? ... Това, за което говоря аз е поскоро тръба
Щом ти харесва ама не се прави така. Поради много причини. И това не е по-скоро тръба ами си е направо тръба. Не се прави с дупчене защото ако напояваш примерно пипер ще изрови дупки или пък домати ще им пръска по листата. Виж за туи става. Пък и на тях вода кой-знае колко не им трябва.
Капковия маркуч си има капкообразователи които всичките пускат еднакво количество вода и то без да пръскат. Пък и играчката да правиш дупки ... :-D
Устройството на капкообразователя е такова:

Изображение

Водата преди да излезе от дупчиците минава през цял лабиринт от канали осигуряваш равномерен дебит на всичките и не позволява на водата да пръска от дупките а си капе спокойно. За твоя случай се ползва пак обикновена тръбата и се дупчи ама на дупките се слагат едни такива капкообразователи дето пръскат на много струйки и дебита им се регулира примерно на този от 0 до 100 литра на част като завиваш и развиваш зелената част. На всяка асмичка съм сложил по един такъв. Тези дни може да направя някоя снимка.

Изображение

Един такъв капкообразовател е 15-20 стотинки и капковия маркуч е евтин. Няма смисъл да се открива топлата вода. Хората вече са го направили.
shotik - майстор
Мисля си ,дали е достатъчен бидон 1000 л към който са прикачени съответните маркучи да се пълни с вода с водна помпа тип "Бибо" в сонда ,на която да се направи някакъв включвател / изключвател при зададени нива на водата в бидона и да се полива площ с насаждения ,която е около 100 -130 кв.м.
Дали да се полива постоянно , вечер или през нощта?
Чакам мнения !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Гравитачно капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: