Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yassi - специалист
Този полилей е с клеми и клема за заземяване. От тавана излиза един 3-жилен кабел, 2 фази на сериен ключ, проверено с фазомера. Идеята е този полилей да е с лед крушки. Това е и въпросната г9 фасунка, заради която пуснах първоначално темата. Всички кабели на полилея са в някакво гумено маркуче/шлаух. Как се заземява?

Прикачен файл

WP_000359.jpg
WP_000359.jpg (78.85 KиБ) Видяна 2560 пъти

Прикачен файл

WP_000356.jpg
WP_000356.jpg (87.62 KиБ) Видяна 2560 пъти

Прикачен файл

WP_000355.jpg
WP_000355.jpg (116.28 KиБ) Видяна 2560 пъти

Прикачен файл

WP_000128.jpg
WP_000128.jpg (50.91 KиБ) Видяна 2560 пъти
yassi - специалист
Това е следващия полилей, или аплик. Има фасунка с две клеми. От тавана идва един двужилен кабел.
Как се заземява? Фасунката - е27 или е14, не се сещам, но мисля че е е27 , лед крушка.

Прикачен файл

WP_000354.jpg
WP_000354.jpg (63.3 KиБ) Видяна 2560 пъти
Последна промяна от yassi на съб юни 22, 2013 11:04 pm, променено общо 2 пъти.
yassi - специалист
И последно - за двата полилея, които още не съм ги купил, но е решено кои ще бъдат - ще са като полилея с клемата по горе. Тези два полилея са на един сериен ключ - излизат от тавана 2 3-жилни кабела на 2 метра един от друг. В момента съм сложил по една крушка и си светят нормално - единия с едното копче, другия с другото на серийния ключ. Тези ще са с лед лампи и фабрично g9 цокъл. Как се заземява?
Junak - майстор
Фазата - на L
нулата - на жълто зеленото и мостче към N
yassi - специалист
Junak написа:
Фазата - на L
нулата - на жълто зеленото и мостче към N
О'К,

това е за полилея с клемите.
А за другите - единия без клеми, другия с фасунка с две клеми?
Да купя клеми и да ги направя като този с клемите?
PCL82 - майстор
След като апартаментът е нов, мисля че е редно да получиш планове от строителя и да разбереш защо го няма защитният проводник. Той напрактика е нарушил закона и имаш пълното право да го съдиш, че не ти е предал апартамента в редовен вид.
yassi - специалист
PCL82 написа:
След като апартаментът е нов, мисля че е редно да получиш планове от строителя и да разбереш защо го няма защитният проводник. Той напрактика е нарушил закона и имаш пълното право да го съдиш, че не ти е предал апартамента в редовен вид.
Здравей,

за да не обвинявам строител без причина (много е вероятно грешката да е в мен, да не съм обяснил правилно) ето и схемата и малко пояснение:
Със стрелка 1 - там ще е полилея с клемите от снимките. На схемата е показано, че има 3-жилен кабел. В действителност - 3-жилен, две фази и нула, защото е на сериен ключ. Двете фази ги проверих с фазомер - едната се включва при едното копче на ключа, другата - с другото. Според мен няма заземяващ кабел, щом има 2 фази и 1 нула.
Със стрелка 2 - там ще са двата полилея, които не съм ги купил още, но ще бъдат като горния. На схемата има 2 3-жилни кабела на 2 метра един от друг на тавана. В действителност - има 2 3-жилни кабела, с по една фаза всеки, свързани са към сериен ключ, т.е. едното копче на ключа включва единия полилей, другото - другия - проверено, защото в момента няма полилеи, но има обикновени фасунги и крушки. 3-тото жило на двата кабела може и да е заземяване. Как да разбера - не знам.
Със стрелка 3 - там е аплика са фасунгата с 2 клеми. На схемата не виждам какъв е кабелът. В действителност - 2-жилен кабел - фаза и нула - в момента е крушка без аплик и си работи с еденичен ключ нормално..
Със стрелка 4 - там ще е полилея, който е без клеми, а само с жички. На схемата - 4 жила. В действителност - 2 2-жилни, сериен ключ, 2 фази, една нула и едно жило което не знам нула или заземяване е.

В действителност всичко е по схемата. Блокът е строен преди 5 години.
Да ме посъветваш за полилея без клеми, а само с голи жички (стрелка 4) - как да го заземя? Да купя клеми и да го направя както другия с клемите? И как да разбера третите жила на стрелка 2 дали са заземяващи? Много ще съм ти благодарен.

Благодаря ви за отделеното време.

Прикачен файл

Untitled1.png
VLADO66 - майстор
Инсталацията ти е трипроводна,т.е имаш си заземителен проводник на осветлението.
yassi - специалист
VLADO66 написа:
Инсталацията ти е трипроводна,т.е имаш си заземителен проводник на осветлението.
Това звучи добре.

На стрелка 2 - третите жила на двата кабела са заземяване,
на стрелка 4 - 2 фази, 1 нула и 1 заземяване
на стрелка 1 - там обаче има две фази и една нула - това съм го проверил няколко пъти.
VLADO66 - майстор
В кухнята какви са цветовете на проводниците?

Тема "Преходник/адаптер от G9 към Е27" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: