• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
qwertyuiioop написа:
Здравейте,

Благодаря за мненията.
Това с релето в контакта съм го правил на времето на 2кВ бойлер ама не издържа дълго, въпреки че пишеше 16А(2)
Затова мисля да мина на вариант таймер + контактор+доп. ключ.
От полза ще ми бъде ако някой се сети за конкретна марка/модел както и идея в какво да ги монтирам, имайки в предвид че таблото на бойлера ми е в коридора, а съм женен :-)
Относно монтажа на рационализацията, моето предложение е да ги монтираш в малко табло за автоматични предпазители тип апартаментно. Табълцето може да бъде за вграждане или за открит монтаж, ако не ти се копае. За ключ шунтиращ часовника може да използваш такъв за осветление :idea: . Контактори и часовници, както казаха по-горе вече има и за монтаж на шина, вземи си такива които влизат удобно в таблото. Ако този бойлер не е на собствен токов кръг в това табълце можеш да му сложиш и един автоматичен предпазител. :!: За безопасност и аз те съветвам, бойлерното табло да си остане :!:

Мисля че естетически ще изглежда добре и предполагам женати ще одобри нововъведението
:klatsch:
Palawnik - специалист
Ако искаш да управляваш бойлера в зависимост от тарифата (дневна и нощна) има друг вариант. Използва се часовника който управлява електромера. Ако искаш да направиш това дай повече инфо за това в къща или в блок живееш, на кой етаж си къде е монтиран часовника на блока и т.н. Какво е табло, какви са защитите (предпазители или автоматични прекъсвачи) има ли място в табло за още апаратура и т.н. Снимката е най-доброто описание
Дори да сложиш часовник, нямаш гаранция, че двата часовника ще работят едновременно. Не се знае дали утре някой няма да помести часовника и т.н.
null - специалист
А има ли начин при условие, че таблото е извън къщата да "позная" дневна или нощна тарифа е сега?
:?
Johny - майстор
Не погледнеш ли часовника или електромере-няма.
I - нощна тарифа
II- дневна
Часовника, ако е сверен, ще включва от 22.00 до 6.00 - нощна, а през останалото време-дневна. През лятото, като сменят времето, нощната ще ти бъде от 21.00 до 5.00, защото онези ги мързи да си сверят часовниците наново.
Милен - майстор
null написа:
А има ли начин при условие, че таблото е извън къщата да "позная" дневна или нощна тарифа е сега?
:?
Ако не са качили таблото на стълба, трябва да може да се види часовника му - има си прозорче и за него в таблото.
Johny написа:
Часовника, ако е сверен, ще включва от 22.00 до 6.00 - нощна, а през останалото време-дневна. През лятото, като сменят времето, нощната ще ти бъде от 21.00 до 5.00, защото онези ги мързи да си сверят часовниците наново.
Между другото нощната тарифа през летния сезон е от 23.00 до 07.00
Johny - майстор
Милен написа:
Зависи в кой сезон са сверили часовника. При нас е както вече казах. Ако сега включва в 22.00ч, то през пролетта с 1ч напред, ще включва в 21.00ч. според установеното време.
Милен - майстор
Johny написа:
Милен написа:
Зависи в кой сезон са сверили часовника. При нас е както вече казах. Ако сега включва в 22.00ч, то през пролетта с 1ч напред, ще включва в 21.00ч. според установеното време.
Правилно 1час напред, но 22.00ч + 1ч прави 23.00ч :lol:
zz_stefanov - майстор
Часовникът трябва да е сверен по астрономическото време.
Милен - майстор
Тия от енергото по начало не си дават много зор. Часовника го сверяват ,когато го слагат. Ако е било през зимата нощната е 22.00 - 06.00ч. сверяват го така. Пролетта като се смени астрономическото време и 22.00 стане 23.00 ( с един час напред ) се сменя и нощната тарифа на 23часа, нищо че този часовник превключвателя му е настроен на 22.00. Тогава стрелките на тоя часовник показват с 1 час закъснение.
qnass - специалист
Купи един китайски таймер с контакт (струва около 7лв).Те са 24часови.Всяко зъбче от таймера отговаря на 15мин.Нагласи го например от23 до 5часа(напълно достатъчно време да загрее бойлера) Има една китайска фирма CHINT(отскоро са на нашия пазар) те имат модолни контактори 20А двуполюсни( големи са колкото автоматичен предпазител)Цената на такъв контактор е 13лв.Направи таймера да управлява бобината на контактора,а той отсвоя страна бойлера и мисля че няма да имаш проблеми.Продавам такива контактори и релета от 2 години и все още нама нито една рекламация.Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: