• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Консумация на топла вода има почти целодневно, като смятам да включа и пералня и съдомиалня, през термосмесител.
Засега ще остана с 3 колектора, че и стойката съм я правил за 3 броя :)
AntonBM - специалист
kalin72, набутваш се с този термосмесител. Какво ще стане, ако пуснеш по-топла вода на пералнята или съдомиялната? Заслужава ли си да регулираш температурата им? Ако топлото ти е безплатно, защо го пестиш? Не знам колко струва смесителя, но мисля, че е по-удачно да наблегнеш на колекторите. Ако бройката на колекторите е много голяма пак няма да вдигнеш температурата на бойлера над 75°, защото плоските почват да губят топлина над тази температура... Виж какво става с КПД-то в първата таблица по-горе.
dimitarg - специалист
Пералнята може да съсипе някои цветни тъкани, ако ги пере с гореща вода.
AntonBM - специалист
Тук съм пас... не се сетих :?
kalin72 - майстор
130 лева е термосмесител на Honeywell, ето този:

Изображение
trace74 - специалист
kalin72, за пералнята и миялната провери първо дали изобщо имат терморегулатри, защото голяма част от тях просто действат на принципа - не меря температурата на водата , имам си програма - нагревателя се включва еди кога си за определено време и въобще не се интересува от температурата на входящата вода. Просто като информация.
Иначе по отношение на проблема според мен просто този колектор е твърде слаб за 150 литра. Съседа до мен е с 2 колектора на Сън систем, аз с 2 колектора на Бош. Той никога не е достигал температура по-висока от 70 градуса, аз редовно в ясен слънчев ден независимо от първоначалната температура на водата в бойлера достигам до 90 градуса, което води до изключване на помпата, което ми е голям проблем :?
Дори днес в този лош ден, почти без слънце и с дъжд достигнах над 65 градуса.

https://xively.com/feeds/131110/

Lov, за по- новите перални си прав, тъй като там има повече изискаване по отношение на температурата за отделните видове тъкани, но има и стари без терморугулатори. Но за миялните е масова практика да са без терморегулатор. Моята стара Indesit беше вързана към соларния бойлер и въпреки, че и вкарвах топла вода с термосмесителен винтил, тя пак си включваше нагревателя на пълни цикли все едно водата е студена. не че всичко това има нещо общо с темата :-D
Последна промяна от trace74 на пон юли 08, 2013 5:35 pm, променено общо 2 пъти.
lov - майстор
Аз пералня дето не си мери загряването още не съм виждал. Може и да има не споря. Виж другото съм виждал със два входа за топла и студена вода. Но като останали параметри не ми хареса и за това при мен отпадна като вариант. Иначе съдомиялната ми е вързана от доста години по тоя начин. Но без термосмесител не става защото вентилите са предвидени да работят на по ниска температура. Дори на газовия ми котел който е предвиден да работи съвместно със соларна система има изискване на входа да има такъв и да не се подава повече от 50 градуса.
Та понеже си го имам заради котела оставих извод и си вързах съдомиялната.
И макар че е от най глупавите. Като им дойде топлата вода си доподгрява щом трябва.
saraneron - специалист
kalin72 написа:
Благодаря, Антон :)
Тоест, да не се притеснявам, че няма да имаме топла вода от слънцето...колекторите съм ги насочил точно на юг, и са на около 45(+-5) градуса наклон...като има и лек наклон на една страна, за да се самоизточват по-добре.
Dокъде стигна с проекта ,чакаме да кажеш как се справяш с проблемите и крайният резултат! =D>
kalin72 - майстор
Вчера сложих стойката на покрива, днес, като се прибера след работа, ще я захвана с анкер болтове към плочата, и ще опитам да кача колекторите...
saraneron - специалист
[quote="trace74"]kalin72,Съседа до мен е с 2 колектора на Сън систем, аз с 2 колектора на Бош. Той никога не е достигал температура по-висока от 70 градуса, аз редовно в ясен слънчев ден независимо от първоначалната температура на водата в бойлера достигам до 90 градуса, което води до изключване на помпата, което ми е голям проблем :?
Дори днес в този лош ден, почти без слънце и с дъжд достигнах над 65 градуса.

Защо не я преправиш на Дрейн бег ,или е навъзможно по някъкви причини!Няма прегряване няма нужда от ЮПС!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "времето е слънчево а колектора е студен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: