• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
По добре сложи вентил за радиатор с ел. задвижка. Клапана иска налягане и прави сериозно съпротивление, да не говорим че е по скъп.
От друга страна ако е на дрейн бек системата няма да има нужда.
Bultiger - специалист
Ами - не знам какво точно е drain back система, ама тук http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 86#p526486 е описано какво му вграждам в момента:

Прикачен файл

Shema-s-prelivnik.png
Shema-s-prelivnik.png (54.64 KиБ) Видяна 4197 пъти
saraneron - специалист
Bultiger написа:
Ами - не знам какво точно е drain back система, ама тук http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 86#p526486 е описано какво му вграждам в момента:
Това което си направил ,само че съда е по-ниско от колекторите и когато помпата спре течноста само от колекторите се събира в съда и така няма да прегреят а зимата да замръзнат ако си на вода. това е минималната информация!Няма ЮПС !!!
Bultiger - специалист
Хм, интересно, няма никакъв проблем съда да е под нивото на колекторите при мен, ще почета пък ще видим...
Морозов - специалист
Колега,така колекторите ще останат на сухо в горният край :? смисълът на разширителя се губи :lol: :drinkers: .А системата как се допълва,ако не е таина :?
Bultiger - специалист
То и аз малко се чудя, ама още не съм се образовал по въпроса...както и да е - с управлението постигнах 72 градуса вчер...днес сигурно повече ще вдигне - вечерта консумирахме по-малко топла вода, успях и да поснимам, не се чудете на кантата - оставих баща ми да я усъвършенства наволя :)

Прикачен файл

2013-07-24_112840.png Управление "Натурела" (Варна) - двоен диференциален термостат за вграждане в бойлер с две серпентини Eldom Greenline

Прикачен файл

2013-07-24_113205.png Помпа Grundfos и електромагнитен клапан ЗИТА Русе

Прикачен файл

2013-07-24_112951.png Бойлер и тръби

Прикачен файл

2013-07-24_110516.png КАНТАТА в близък план :) - Разширител-обезвъздушител и убиец на термосифонното движение

Прикачен файл

2013-07-24_110316.png Соларна система с 3бр. колектори алуминиеви, турски, промоционални от ЕРАТО
fbr - майстор
Вземи го сложи тоя съд между серпентината и помпата и затвори съда. Ще имаш перфектната дрейн-бег система. Може да го изолираш,ерго вдигаш КПД-то, може да се спира помпата при прегряване, не ти трябва антифриз, нямаш връзка с въздуха, нямаш обратна циркулация и още други чудесии. Пълниш съда до горе, пускаш помпата и всичко работи без пусково-наладъчни операции.
kalin72 - майстор
Тези 75 градуса къде са? На колектора или в бойлера?
Вчера при мен беше 55 градуса в бойлера долу, и 55 градуса в бойлера горе. Помпата беше спряла в 18 часа, като се прибрах.
Bultiger - специалист
В бойлера колега, 72 градуса - и горе и долу - или поне където е Датчик 1 при мен...снимката отгоре я направих сутринта - след 2 изкъпани възрастни тела и едно по-малко :) - показва 61 на горния датчик, 56 на долния (това е t1=56 - в долния ляв ъгъл на снимката на управлението), и 17 градуса на колектора - беше към 7,15 сутринта...днес очаквам повече...ако жена ми не е точила интензивно през деня. иначе - колекторите "кипват" моментално при обедно слънце онзи ден нарочно спрях за малко помпата - на 8-10-тата минута отиде на 97 градуса в колектора....а да допълня само - кантата както и всички останали тръбни връзки предстои да бъдат солидно изолирани и обвити алуминиево фолио. Изолацията която ползвах за тръбите е К-флекс - най дебелата която намерих за тръба с 16мм диаметър е 19мм, на най-ниска цена я намерих в Ерато
kalin72 - майстор
Това при 200 литров бойлер ли? Къде се намираш, кой район на България? И наклона и посоката на колекторите да споделиш какви са :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: