• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Можеш да сложиш и тръба неръждавейка в земята(съответно 3 тръби през 2 метра), по-скъпи са, ама не ръждясват .
bulhomes2 - майстор
ArturDent написа:
@bulhomes2, моите колове дето ги бих си идват с заварена на тях шина (2 м). Май бяха към 12 лв. тогава.
И изпълнението е: кол -> 2м -> кол -> 2м -> кол -> 2м -> табло
Тъй са. Само че съм запомнил 25 лв. Ма при нас много неща са по-скъпи...
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
Тъй са. Само че съм запомнил 25 лв. Ма при нас много неща са по-скъпи...
Аааа, забравих да кажа че тия фирми дето продават електро материали работят с мнооогооо голяма надценка. Големите в бранша са 2-3 и практически имат монополно положение.
За сравнение в едната от която пазарувах, един кабел струваше към 12+ лв./м в магазина им на дребно, в склада - 9 м., а с отстъпката от познат който работи там - под 7 лв. Това е при условие че не купувам големи(за тях) количества.
Предполагам че дори при тези 7 лв. имат печалба поне от 30%.
Така че предполагам моите 12 лв. ако ги "сметнеш" по цени на дребно, нищо чудно да отидат към 25 лв.
vk - специалист
Гледам че има малко картинки в тази тема, а доста линкове не работят вече, а и популярната страница schuco.hit.bg вече не работи, да сложим няколко картинки повече за начина на свързване, което е по-полезно от словесни обяснения.
Изображение
и
Изображение

Намерих и един файл в PDF формат - да го наречем ДТЗ Наръчник, като учебник е (обаче е на английски), а и не мога да го кача тук (само до 2 mb можело). Ето линк http://www.beama.org.uk/en/utilities/do ... 08E386D98D
thinkpad - майстор
vk написа:
Гледам че има малко картинки в тази тема, а доста линкове не работят вече, а и популярната страница schuco.hit.bg вече не работи..
Мога да я кача страницата утре на мирър във free.bg. Имам я запазена на компютъра си отпреди сайта да умре.
PCL82 - майстор
При каменист терен, може почвения слой да не е дебел. Тогава не може да се ползват колове, а се слагат хоризонтални заземители-въжета, мрежи, шини и др.

При нова сграда най-добре е да се предвиди фундаментен заземител-специално положени железа в бетона на основите и добавки към бетона.

В селски райони схемата ТТ предлага предимства, но собственото земно трябва да се контролира редовно. Ако това не е възможно и трафопостът не е далече, по добре е да се кара на TN-C-S.
thinkpad - майстор
Ето го Шукото качено на нов хост. Има кусури, но основното съдържание е достъпно без особени проблеми
Shuko.free.bg
Тани - модератор
Благодаря ти, thinkpad , ти си олицетворение на духа на форума - взаимопомощта. Високо оценявам жеста, който направи към останалите потребители и ти благодаря и от тяхно име!

ПП Накара ме да се засрамя, че ти обещах снимки, а още не съм ги снимал! Смятам, че ще са полезни и за останалите, защото лично ти, може и да не научиш нищо ново от тях. Ще ги направя другата седмица!
danaec - специалист
Има ли значение дебелината на РЕ проводника.В смисъл към старата инсталация си дръпвам един едножилен 1кв мм и си поставям ДТЗ.
Stefan2000 - специалист
В момента аз правя това, само че на нова инсталация и с 1.5. Но не знам със сигурност.
Обаче иначе пък да се опъва 3 проводен 4квадрата...

Така и така започнах да пиша, да си задам и аз въпроса който ме вълнува.
Вероятно всеки от вас е усещал как в някои случаи по корпуса на уредите с опакото на ръката се усеща ток. Дори и при занулена инсталация. За заземена не знам. Обикновенно с обръщане на щепсъла ефекта изчезва. Сега, на какво се дължи това е друг въпрос, някои го обясняват с идукция, но изглежда не става дума за дирктно прехвърляне на фаза, защото тогава би трябвало да изгори бпредпазителя.
Питането ми е, когато го има този ефект, ще се задейства ли дефектнотоковата защита?
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: