• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
Здавейте,

мисля, че темата ще е интересна и полезна. Нека всеки който е правил подобна инсталация, ако има снимки, време и желание да ги качи тук. В последните няколко дена има доста мнения по този въпрос, но ще е добре да са на едно място.

По късно ще копирам мниния на колеги и ще ги слажа тук.


http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 9&start=60
Последна промяна от drastar на ср сеп 11, 2013 7:39 am, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
аз съм правил,на един апартамент и една двуетажна къща
всички кабели се събират в едно/или няколко/ голямо табло и там се правеха всички връзки
отива повече кабел ,но като качество бих казал че доживотна гаранция може да се даде,то просто няма какво да се развали,освен ако не е в таблото,но до там винаги има достъп
nikolson - майстор
Целият ми склад е направен по този начин. Плюс допълнителни табла за трифазните консуматори. От 2003 год. само няколко предпазителя са сменяни. От мене, дето не съм много на "ти" с тока. Доста кабели отидоха и то многожилен, но поддръжката наистина е лесна.
jekasus - майстор
Апартамента в Москва, който правих е без разп. кутии - от контакт в друг контакт, за осветление всички връзки над полюлеи и лунички.
ditronix - специалист
Доста кабели отидоха и то многожилен,
E да,те всички кабели са многожилни. Частен случай е едножилен кабел,който обаче се нарича проводник. Съответно кабелите и проводниците са едножични и многожични..........Ей такива работи.
evil - специалист
Аз съм правил,с панелни конзоли без дъно.От контакт в контак а при осветлението захранването е от ключ в ключ като и лампите слизат в ключа.Когато панелната конзола се гипсира без дъно има място за връзки който се правят преди монтажа на контакта-ключа като се оставят мустаци ,после се набутват на вътре и се монтира.Цяла кооперация сме правили така и няма проблем.Малко се завишава разхода на кабели но е незначително.
kam34 - специалист
В къщи си правих инсталацията по този начин. В коридора кабелите (мостов проводник) вървят стандартно горе заради вратите. Кабела на токовия кръг за съответната стая влиза в нея и минава покрай вратата надолу и обикаля стаята долу на 40см от пода. Където ще има контакт го вдигам на ниво 80см до конзолата. Конзолите ми са модулни Макел с двойна дъбочина в които идеално се събират влизащия, излизащия и 3 парчета по 10см за контакта, свързани с Wago 4-ка. С тези конзоли съм правил и двойни и тройни модулни групи като в този случай само едната е дълбока за връзките. Кутии имам само в коридора заради отклоненията към стаите за осветление, в същите са и връзките за осветителните тела в стаите и девиаторните ключове в коридора. Тези кутии ми са квадратни 96х96 по памет и идеално се събират връзките за два кръга осветление. Тази система ми се стори по практична понеже нямам кутии в стаите да ми бодат очите, а винаги мога да отворя контакт и да подновя силова връзка при необходимост. Разхода за кабели ми е същия като по стандартния метод при горно полагане и отделни кръгове за всяка стая.
Кики - специалист
Когато става въпрос за професионално изпълнение свободните интерпретаций са недопустими, има проект в който проектанта е описал в специална обяснителна записка кое как се прави дори и видовете материали. Това беше само за уточнение. Щом става въпрос обаче за изпълнение тип направи си сам всякакви свободни съчинения могат да се срещнат и понеже някои хора наистина си го правят сами вариантите са безброй. Има много от нас които са ходили в чужбина или се интересуват от това как и какво се прави там, могат да се взаимстват много рационални и добре направени неща които са приложими в наши условия. Има добри идеи и аз лично ще следя темата с интерес.
boqn_zara - специалист
Много вярно си го написал колега Кики.Щом има проект трябва да се придържаме към него иначе ще видиш акт 16 през крив макарон.... :-D Но идеята с конзолите с двойна дълбочина и Wago клемите никак не е лоша.
drastar - специалист
Браво колеги, споделяте опит :partyman: :partyman:
Е, има пак един който се е направил на много умен, но ..........

Казвал съм и друг път, че не работя в Бг, затова ще ви попитам, в проектите описани ли са разкл. кутии, техният брой, разположение и в схемите, скиците отбелязани ли са ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 46

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: