• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bobii - специалист
Колеги, слагам полилей в едната стая вкъщи и проверявам къде е фазата и къде е нулата, обаче с потрес установявам, че фазомера свети и на двата кабела, на единия много слабо, почти незабележимо, но свети. ова, когато е угасено според ключа. А когато е светнато, фазата свети, ама на нулата-не. Проверих всички лампи и контакти вкъщи, само на това място е така. Викам си "дай да видя тръбите на водата дали няма да светне там фазомера"- и там няма. Според баща ми (не е ел.техник с висше, но има някакви курсове изкарани и сега работи частично това) изолацията на кабела е заминала (блока е строен 1979 година) и индукционно предава фаза на нулата (не знам дали е възможно). Интересното е, че като е угасено, по полилея ако допра фазомера свети, но не навсякъде, а той е изцяло метален. Фазомера премигва, свети слабо и то не навсякъде по корпуса. А като светна лампата. фазомера угасва.
Не съм пробвал да хвана полилея, докато не свети, ама и да го хвана, аз стъпвам върху дървен стол, за да го стигна, така, че не би трябвало да ме лепне тока.
Май най-добре ще е да разкъртя тавана и да сменя кабела, ама не ми се занимава в момента с това...
Благодаря ви предварително.
Sof - специалист
Колега, схемата на този блок да не е мостова- тоес от един контакт да играе роля и на разпределителна кутия.

Примерно- в кухнята ти бачка микровълнова- тя затваря веригата от фаза към нула и така в нулата се наблюдава потенциал. То във всъщност -нулевият проводник е за това -да затваря веригата.

Може и в разпределителната кутия да стават тези прехвърляния и усилвания на кабели и потенциали.

Не е задължително да е утечка.

Провери за постоянно работещи уреди в другите стаи и ги изключи.
Последна промяна от Sof на чет сеп 26, 2013 9:19 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
bobii
В никакъв случай не разкъртвай тавана.Само с фазомер диагноза не се пише.
Последна промяна от fikata на вт сеп 24, 2013 2:09 pm, променено общо 1 път.
bobii - специалист
Има си разпределителни кутии из апартамента. Все пак пробвах да изключа всички други уреди и да пробвам пак с фазомера. Същия филм. Довечера с баща ми ще умуваме как да прекараме нов кабел или само нула, щото не ме кефи тая работа, дето се получава. Кабела не мога да го махна, щото е в бетона. Разбрах по трудния начин чрез къртене :-D .
Приятен ден ви желая, колеги!
PCL82 - майстор
Проблемът ти е много прост и лесно оправим! Имаш разменени фаза и нула на мястото където се отклонява захранването за тази лампа от главната линия на осветлението. Вместо фазата да отива в ключа и там да се прекъва, а нулата да е постоянно към лампата при теб е обратно.
Фазата е закачена директно към лампата и при изключен ключ минава през жичката на лампата и отива по другия проводник. Когато отвиеш всички крушки на този полилей е възмождно пак да видиш слабо светене на фазомера при изключен ключ. Това е индуцирано напрежение във "висящата" без определен потенциал съседна жица. Възможно е и металните части на полилея, ако не са заземени/занулени да карат фазомера леко да свети. При пускане на ключа всичко трябва да изглежда наред.


Какво да направиш: намери къде има разклонителна кутия или връзки зад ключа. Размени захранващите фаза и нула, така, че фазата да отива в ключа, а нулата към лампата. Нулата да отива на резбата на крушките, а фазата на централните пъпки. Провери металния корпус на полилея да е изолиран от куката на тавана, за да не офазиш арматурата в случай на пробив в изолацията и по този начин да застрашиш съседите си.
Junak - майстор
Пък ако имаш и глимка в ключа... :?
miroton - майстор
ОМметър нямашли че ша къртиш?
MamaMy - майстор
"Дявола когато си няма работа си е*е децата"
Нямаш никакъв проблем колега. Сам се вкарваш във филм понеже не разбираш. Уреда с който правиш проверка се казва фазоуказател, а не фазомер. Повикай човек на когото това му е професия и не барай като не разбираш!
bobii - специалист
Аз не съм казал, че разбирам. Познанията ми по електротехника се разпростират до там, да свържа лампа. да сложа контакт, ей такива работи. Наистина ще се наложи да викна някой, който се занимава с това, за да ми е мирна главата.
Благодаря ви отново! Приятна работа или почивка, който както я нареди :-D
piron45 - майстор
Колегата по горе ти е казал какъв е проблема. Не ти трябва да къртиш. Намери начин да размениш местата на фазата и нулата и си готов. Но ако е сложно за теб, а и никой не пипа полилея и така да го оставиш не е фатално. Само винаги трябва да го имаш предвид и да не пипаш по фасунгите като сменяш крушки. Има много стари инсталации правени без много да се гледа къде минава фазата, дали през ключа или директно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Фаза ли е, к'во е, не знам..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: